Minister za zdravje Šabeder na nacionalni televiziji koncesionarje okrivil za razpad zdravstvenega sistema, v resnici zaradi koncesionarjev sploh še deluje

Datum:

Novopečeni minister za zdravje Aleš Šabeder je na nedavnem gostovanju v Studiu City pri Marcelu Štefančiču jr. spregovoril o težavah, s katerimi se spopada zdravstveni sistem. Tokrat, bolj kot dolge čakalne vrste, so bili v ospredju preobremenjeni družinski zdravniki, ki so začeli dajati odpovedi.

                   

V oddaji je Šabeder spregovoril o potrebi po uvozu tujih zdravnikov v državo, pogajanjih s s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki grozi z izstopom iz enotnega plačnega sistema, poenotenju zdravstvenih podatkovnih baz, razrastu administrativnih ovir v zdravstvu in vzniku paketov zdravstvenega zavarovanja, ki pacientom omogočajo, da preskočijo vrsto.

A kar je najbolj presenetilo, so bile trditve ministra Šabedra, da koncesionirani zdravniki predstavljajo razkroj javnega zdravstva. Ta izjava sploh preseneča, ko imamo na eni strani preobremenjene družinske zdravnike, ki so zgarani do onemoglosti. Minister Šabeder se izgovarja, da so regije, kjer je obremenitev zdravnikov nadpovprečna, in regije, kjer je obremenitev zdravnikov podpovprečna.

“Večina odpovedi se je zgodila v območjih in regijah, kjer imajo nadpovprečno obremenjenost,” je povedal zdravstveni minister. A to vseeno ne obrazloži, zakaj odpovedi dajejo tudi zdravniki iz “podpovprečno” obremenjenih regij, kakršna je ptujska.

Zdravniki naj ostanejo znotraj zdravstvenega sistema tudi po odpovedi
Šabeder upa, da ti zdravniki, ki so dali odpoved, ostanejo “znotraj zdravstvenega sistema”, in da na ministrstvu najdejo “rešitev, da do teh odpovedi ne bi prišlo”. Na vprašanje, kako bodo to preprečili, pa je Šabeder povedal: “Vemo, kaj so pričakovanja in želje zdravnikov, ki so dali odpoved.” S tem namenom so na ministrstvu sestavili delovno skupino, ki bo skušala pripraviti nabor ukrepov, ki bi izpolnili pričakovanja zdravnikov. Ministrstvo poleg tega namerava z aneksom popraviti splošni dogovor, v katerem bodo vrnili stopnjo preseganja meje zavračanja pacientov na državno povprečje.

Zaplete pa se pri iskanju zamenjav. Namreč, Šabeder ima v mislih uvoz zdravnikov iz držav nekdanje Jugoslavije zaradi podobnosti z jezikom. Od uvoženih zdravnikov naj bi se ravno tako pričakovalo znanje slovenščine na stopnji C1.

Problem za ministra predstavlja že ideja, da bi se zdravniki, ki so dali odpoved, zaposlili kot koncesionarji. “Seveda je to tudi ena izmed možnosti, ampak upam, da do tega ne bi prišlo, kajti to pa pomeni prvo stopnico k razkroju javnega zdravstvenega sistema.” S tem bi se po mnenju Šabedra namreč začel “novi val privatizacije” v zdravstvu.

Gre za naravnost slaboumno idejo, saj so v Sloveniji koncesionarji že del javnega zdravstvenega sistema. Koncesije na primarni ravni zdravstvene dejavnosti podeli občina s soglasjem ministra za zdravje.

Koncesija se podeli, “če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe, oziroma če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev”, je jasno zapisano na spletni strani ministrstva za zdravje.

Ob tem je Šabeder izpostavil, da je eden od ključnih problemov slovenskega zdravstvenega sistema starajoče se prebivalstvo. Namreč, starejše prebivalstvo pomeni več zdravstvenih tegob, število zdravnikov upada, število starejših z raznimi zdravstvenimi tegobami pa samo narašča. Vprašanja evtanazije se Šabeder ni pritaknil, a insinuacija je naravnost ogabna.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...