Ljubljanski pomožni škof Jamnik blagoslovil prenovljeno kapelico na Kopanju

Datum:

V nedeljo, 7. oktobra 2018, na rožnovensko nedeljo, je bilo na hribčku sredi Radenskega polja, osamelcu Kopanj, še posebej slovesno. Sv. maše v cerkvi Marijinega vnebovzetja, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, so se udeležili številni krajanke in krajani, med njimi tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, prav tako sta sv. maši prisostvovala župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. Po sv. maši pa so se vsi skupaj odpravili še do bližnje kapelice Lurške Matere Božje oz. do kapelice pri studenčku, kot radi rečejo domačini, kjer je novo kapelico oziroma njena obnovitvena dela ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik tudi blagoslovil. “Da bo stala še stoletja tukaj,” je dejal.

Kraj s studenčkom, kjer stoji kapelica, je strm. In v začetku letošnjega leta se je žal zgodilo, da so podrta drevesa zaradi viharja kapelico močno poškodovala. Kot je povedal predsednik gradbenega odbora za obnovo kapelice Jože Valentinčič, so bili krajanke in krajani takrat postavljeni pred dejstvo, da se je to zgodilo. In nekako jih je prevevalo spoznanje, da so oni tisti rod, ki zdaj živi tukaj, ko se je to zgodilo, člen med tistimi, ki so bili pred njimi, in tistimi, ki bodo prišli za njimi, in da bi bilo zato prav, da bi bili oni tisti, ki bi poskrbeli za obnovo kapelice, seveda glede na svoje zmožnosti in sposobnosti.

Jože Valentinčič se je zato z veliko hvaležnostjo zahvalil vsem, ki so dovolili uporabo zemljišča, pomagali pri gradbenih delih ali kakorkoli drugače pomagali, mogoče le z dobrimi mislimi ali dobrimi željami.

Kip Marije so postavili na lepo izklesanem podstavku, naredili pa so tudi škarpo in postavili ograjo. Prav tako so v spodnjem delu uredili manjše vodno zajetje za živali. Kapelico je izklesal mojster kamnosek Anton Gosak iz Ljubljane po arhitekturnem načrtu domačinke Anamarije Fink iz Čušperka. Jože Valentinčič je še povedal, da je gradnja kapelice krajanke in krajane močno povezala. Sodelovalo je preko 100 posameznikov, družin, opravljenih pa je bilo preko 1.300 prostovoljnih delovnih ur. “Mislimo, občutimo tako, da smo naredili nekaj, kar je prav. In smo zadovoljni. In se veselimo tega,” je še dejal in se še enkrat zahvalil vsem, ki so pri obnovi kapelice kakorkoli pomagali.

Iskreno zahvalo je vsem, ki so v obnovo kapelice vložili svoj trud, tudi veliko sredstev, izrekel tudi župan dr. Peter Verlič. Sam praznik rožnovenske Matere Božje in obnova kapelice pa sta ga nekoliko popeljala tudi v otroška leta in mu obudila lepe spomine, prihaja namreč iz zelo verne družine, posebej njegovemu očetu je še posebno veliko pomenila prav sv. Marija. “Dobrota, dobro, če sodelujemo, če se povezujemo, potem ni sile, ki bi nas ustavila, da bi napravili dobre stvari. In tudi mi na občini si želimo povezovalnosti, sodelovanja. Hvala lepa in vse dobro,” je ob tej priložnosti še dejal župan.

Rad bi čestital vsem tistim, ki ste tukaj pustili kakšen svoj žulj, tudi kakšen svoj cekin in kakšno dragoceno minuto, uro, pa tudi dan svojega življenja,” pa je dejal predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Ko nekdo pride na ta kraj in se ustavi pri kapelici, pri Mariji, včasih išče samega sebe, včasih malo miru. Največkrat pa na tem mestu najdemo še nekaj več. Najdemo zavedanje, da Slovenci smo, smo bili in bomo, in da bomo v teh krajih obstali. Vsak tak pomnik, vsako tako znamenje ne kaže samo naše vere, ampak tudi vero v boljši jutri, da nekaj puščamo tistim, ki prihajajo za nami. Svoje misli pa je strnil z besedami slovenskega pesnika Antona Aškerca: “V delih svojih sam boš živel večno.”

Iskreno veselje nad lepo prenovljeno kapelico je izrazil tudi kopanjski župnik Janez Kebe in slovesnost strnil z besedami: “Bog vas živi.”

Kot zanimivost pa naj omenimo še, da studenec, nad katerim se nahaja kip Marije v kapelici nad njim, izvira 10 metrov nad nivojem kraškega polja. Ima stalno vodo in ne presahne niti v največji suši. Voda je pitna, po ljudskem izročilu pa tudi zdravilna, predvsem za oči.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...