Janša, Peterle, Krkovič, Kovšca, Hojs, Granda in ostali govorniki VSO sporočajo Pahorju in Židanu: Gre za nezaslišano in protiustavno praznovanje 50. obletnice teritorialne obrambe!

Datum:

V luči približevanja osrednje proslave 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS), podsistema JLA, ki je služil totalitarni oblasti komunistične Jugoslavije, se je v organizaciji društva MORiS in Združenja VSO odvil posvet z naslovom “28 let Teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice Slovenske vojske”, na katerem  so sodelujoči razčistili nekaj zgodovinskih resnic, tudi to, koliko je stara Slovenska vojska. 

                   

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je uvodoma izpostavil, da si ni mislil, da se bo pojavila potreba, da to razčiščujemo zdaj. Tudi ne s strani tistih, ki niso bili za Slovenijo. “Vrhovom inštitucij ni jasno, kaj je kaj in kdo je kdo. Tri Jugoslavije je vzel vrag, mi bomo pa slavili te simbole? Kdor ne vidi razlike, mu Bog pomagaj. Meni je leta 1990 zadišalo po Slovenski vojski in ne Teritorialni vojski generala Hočevarja.”

“Samo resnice se držimo in ne bo potrebnih razlag o nastanku Slovenske vojske. Berite zakon, kako je nastala TO leta 1968 po sovjetskem vzoru. Po mojem mnenju je nezaslišano in protiustavno, da se praznuje 50 let TO in da to podpirata predsednik države in državnega zbora. Praznujemo nekaj, kar formalno ni obstajalo,” je poudaril Peterle. Obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša pa je tako kot Peterle poudaril, da tudi sam ni verjel, da bo potrebno leta 2018 diskutirati o tej tematiki. “Znak, kjer so skombinirali znak TO in rdeče zvezde, je bil že leta 1990. Dobili smo že vabilo na proslavo zbora kočevskih odposlancev ob 70-letnici državnosti. Takrat sem dejal, da škoda, da nam niso to že leta 1991 povedali, pa se ne bi še enkrat osamosvajali. Najbolj drastičen primer je bil, da se je v OVS delilo nagrade za 35 let dela v službi,” je med drugim izpostavil Janša.

Foto: Twitter

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je spomnil, kako si je leta 1991 nadel uniformo Slovenske vojske in sporočil, da ga ne bo v službo. “Ta vojska ni imela nikakršne zveze s tisto vojsko, ki so ji rekli JLA. Jaz vem, za koga sem se boril in na kateri strani. Smo v paradoksalni situaciji, ko govorijo o 50-letnici TO. To nikakor ne pije vode.” Po prepričanju Kovšce se da vse kupiti, razen preteklosti. “Kdor je bil na strani osamosvojitve, je to še danes, nasprotniki osamosvojitve zgodovino lahko potvarjajo, resnice pa ne morejo spremeniti.” Načelnik MSNZ Dolenjske pokrajine Rade Klisarič je ob tem izpostavil, da Manevrska struktura narodne zaščite predstavlja temelj TO, predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič pa je spomnil, da je bil 15. maja 1990 izdan ukaz za razorožitev TO, kljub zmagi Demosa na volitvah naslednji dan. “S slednjim so se sile kontinuitete sprijaznile, z vojsko pa ne. Čas bi bil, da je tega enkrat že konec in da se končno stvari postaviti na svoje mesto. V sredo bodo sicer praznovali, kar bodo, in še nekaj dni … V sredo bodo praznovali veleizdajo.”

Peterle je povedal, da je bil o razorožitvi seznanjen s strani ministra Janše, ne pa od vrhovnega poveljstva vojske. “To vse pove,” je prepričan Peterle, ki je ob tem spomnil na vsebino pisma, ki ga je naslovil na predsednika republike Boruta Pahorja. Peterle je Pahorju v pismu napisal, da omenjeno proslavo vidi v nasprotju z resnico o osamosvojitvi, našimi vrednotami in Temeljno ustavno listino. “TO SRS namreč ni bila ustanovljena z namenom podpore osamosvojitve in demokratizacije Slovenije,” je opozoril Peterle ter dodal, da njega kot predsednika demokratično izvoljene slovenske vlade poveljstvo TO SRS ni obvestilo ne o ukazu o odvzemanju orožja (15. maj 1990) ne o njegovem izvajanju dan kasneje, na sam dan izvolitve vlade. Tega tudi ni storil takratni vrhovni poveljnik. “Zame pomeni 16. maj 1990 de facto konec TO SRS. Kaj lahko še stori vojska (obramba), ki je predala orožje?! Na pot osamosvojitve smo se odpravili praznih rok. TO SRS je sodelovala v preddejanju agresije na Slovenijo. Predaja orožja ni bila zgolj tehnična, ampak v bistvu politična zadeva. Izvedena je bila proti osamosvojitvi Slovenije.” Po besedah Peterleta se tako letos lahko kvečjemu spominjamo 28-letnice neslavnega konca TO SRS. “Smiselno in prav pa je, da proslavljamo tisto, kar se je zgodilo pod formalnim naslovom TO oziroma delovnimi naslovi, ki so preko Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) pripeljali do prave in oborožene slovenske vojske,” je prepričan.

Na postroju v Kočevski Reki ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja
Evropski poslanec Peterle je v pismu Pahorju zapisal zgodovinsko dejstvo, da na postroju v Kočevski Reki 17. decembra 1990 ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja“V zavarovanje osamosvojitve in demokratizacije so tam stali ljudje, večinoma prostovoljci, zavezani demokratični volji slovenskega naroda in lojalni novi demokratični oblasti. Zato je takrat zadišalo po slovenski vojski, ki ni služila centrom moči zunaj Slovenije niti ideologiji, ampak slovenski domovini in našim skupnim ciljem.”

Granda: “Državo imajo, državo nam želijo ukrasti”
Ob tem je na posvetu zgodovinar Stane Granda dejal: “Državo imajo, državo nam želijo ukrasti. Potrebno je poudariti, da praznujejo kontinuiteto VOS, ki se nadaljuje v Sovi. Kaj pa je Sova naredila? Je odkrila bančno luknjo? Je odkrila pranje iranskega denarja? Izvedel sem, da je mednarodno gledano Slovenija tako zapacana, da FAZ noče objaviti nobenega članka o Sloveniji.” Predsednik združenja VSO Aleš Hojs je spomnil na besede ministra Bavčarja: “V TO RS smo bili aktivirani tisti, ki smo želeli novo državo. Ne gre za nobeno kontinuiteto.” Krkovič pa je opozoril na Belo knjigo slovenske osamosvojitve. “S praznovanjem 50 let Teritorialne obrambe bodo praznovali sramotno razorožitev Teritorialne obrambe. In pri tem slavju sodelujeta Borut Pahor in Dejan Židan.” Ob tem je potrebno pripomniti, da je sicer v zvezi z obletnico Slovenske vojske Pahorju prvo pisalo Društvo MORiS Kočevska Reka. Pismo, pod katerega je podpisan predsednik društva BgGen Tone Krkovič, razkriva, da je omenjeno društvo na strokovnem posvetu v petek, 28. septembra 2018, soglasno ugotovilo, da si izvorno protiosamosvojitveni centri moči v naši državi čedalje bolj organizirano in brezobzirno prizadevajo za degradacijo ključnih osamosvojitvenih dosežkov in vodilnih osebnosti osamosvojitve.

Med posvetom je Kovšca je našteval prijatelje iz vojaške akademije, s katerimi so se leta 1988 razšli zaradi njegovega odhoda iz JLA. “Leta 1991 sem stal nasproti mojim takratnim prijateljem iz agresorske JLA. Ne gre za to, da si prisvajamo osamosvojitev, ampak gre za zgodovinsko dejstvo. Ne smemo dovoliti, da nam to vzamejo.” Janša je opozoril na tablo “Socialistična republika Slovenija – Republiški štab za Teritorialno obrambo”, ki pove, kaj je bila. “Vsebinska kontinuiteta je bila prekinjena z aktom najvišje sramote – ukazom razorožitve TO.” Po prepričanju Janše, če bo šlo tako naprej, bo Tone Krkovič čez 5 let sedel tukaj in polemiziral s tistimi, ki bodo trdili, da je bila Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) ustanovljena leta 1942. “V načrtu smo imeli, da TO prevzamemo v lastne roke in temu je služila MSNZ. Ertl se je celo pohvalil glede razorožitve. MSNZ ni bila nadaljevanje Teritorialne obrambe iz leta 1968,” je poudaril Janša.

Foto: Twitter

“Ne vem, kaj bi ti snovalci sredine proslave rekli za generala Rudolfa Maistra, ki je leta 1918 zbral fante z avstrijske vojske in z njimi zasedel Maribor,” je dejal Peterle, ki se je ob tem spomnil dogodka, ko je v Kočevski Reki izrekel znamenite besede: “Danes je zadišalo po Slovenski vojski.” Slavnostni govornik je bil po tem, ko je takratni poveljnik zavrnil povabilo na dogodek. “17. decembra smo preobrazili vojsko, predvsem pa ji dali nov pomen in vsebino.”

Medtem ko je Hojs opozoril, da so si vsi drugi narodi bivše Jugoslavije izbrali datume začetka njihove vojske iz drugih časov, ne pa datumov jugoslovanske kontinuitete, je Peterle izpostavil, da 17. maja 1990. praznuje dan Slovenske vojske. “Z izjemo Ivana Omana se nihče od predsednikov predsedstva ni udeleževal dogodkov, kot je prvi postroj. Imeli pa so čas poslati noto, da Peterle ne sme biti govornik na postroju, da ni pristojen,” je povedal Janša.

Govorili so tudi o aretaciji JBTZ, glede katere je Klisarič izpostavil, da je bil o vsem najprej obveščen partijski sekretar. “Saj veste, kdo je bil takrat to.” Prav tako pa je povedal, da sta takrat KOS in SDV sodelovala. A vedno manj, ker je KOS začela izsiljevati SDV, češ, če ne boš sodeloval z nami, te bomo dali v kakšen postopek. “Imeli so svoje sodnike in ti so še danes.”

Foto: Twitter

Kovšca: “Ne pustim si vzeti, da razmišljam s svojo glavo”
Kovšca je prisotnim izdal, da je bil deležen “prijaznih” opozoril, da naj na današnji dogodek ne gre, saj bo to vplivalo na njegovo politično kariero. “Ne pustim si vzeti, da razmišljam s svojo glavo. Zgodovina na koncu vedno najde resnico,” je prepričan Kovšca. Granda pa je ob tem dodal, da so nam leta 1918 vzeli Koroško, leta 2018 pa nam hočejo vzeti demokracijo. “Če bi delovala pravna država, bi se moralo na take dogodke, kot je sredin, poslati vse represivne organe. Ruši se ustavna demokracija,” je prepričan Granda.

O napačni delitvi med levico in desnico, ki jo poznajo v demokracijah, je spregovoril Kovšca in dodal, da očitno hočejo vzpostaviti  sistem, ki ga imajo v Venezueli. Opozorila Kovšce o manipulacijah delitve med levico in desnico je pozdravil Krkovič. “Levica pozablja na krvavo revolucijo.” Za konec je Peterle povedal, da ga v Evropski uniji sprašujejo, kaj se dogaja v Sloveniji, ki je bila nekoč zgled drugim. “Tudi o tem, kako lustracija ni bila možna, saj ni bilo Tito, ki bi z dekretom to ukazal. Imeli smo demokracijo. Kasneje, ko je bilo to možno, pa lustracije niso hoteli.” Spomnil je na Pučnikove besede: “Dovolj je bila ena revolucija.” Po besedah Janše stare Jugoslavije ne bo, saj je nimajo s kom delati. “Tisti, ki so bili proti osamosvojitvi, se vztrajno trudijo omalovaževati čas osamosvojitve.”

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...