Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Datum:

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo med Slovenijo in Srbijo se že danes v Münchnu mudi politični vrh. Ker Roberta Goloba zopet ne bo v Sloveniji, bo jutrišnjo sejo vodil finančni minister Klemen Boštjančič, kot je tudi prejšnjo sejo, saj je bil Golob na dopustu v Dallasu, kjer si je ogledal NBA tekmo. Na tekmi ne bo manjkal niti srbski predsednik Aleksander Vučić, ki celo sestavlja slovenske liste za EU poslance in ne nazadnje njegov dober prijatelj ljubljanski župan Zoran Janković. Ali gre za naključje, da se bodo vsi na tekmi? Analitika Edvard Kadič in Boštjan M. Turk menita, da pri tem vsekakor ne gre za naključje.

“V München grejo na tekmo samo mimogrede. Bolj pomemben je baje slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres, ki bo tam. In ko so enkrat že v Minhnu, pol pač grejo še na tekmo. Bulšitmeter mi je eksplodiral …”, je na X zapisal Denis Oštir. Iz vrha pa sporočili, da se bosta premier Robert Golob in gospodarski minister Matjaž Han med drugim udeležila poslovno-investicijskega kongresa, predsednica Nataša Pirc Musar pa bo nagovorila slovensko skupnost, v Nemčijo odhaja tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Golobovo odhajanje na tekme kot izgovor?
Slovenija je, kot so zapisali v Golobovem kabinetu, prepoznala potencial, ki ga udeležba slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu prinaša na gospodarskem področju, saj sta šport in gospodarstvo tesno povezana na več načinov.

Pri tem je slišati očitke, da je prisotnost na investicijskem kongresu le izgovor za tekmo. Edvard Kadič meni, da ne gre za naključje, da bodo tako Golob, kot Janković in Vučić na tekmi. “Izkoristili bodo priložnost za druženje in prijateljsko debato o tekočih poslih”, pravi Kadič. Boštjan M. Turk meni enako in pravi, da je podobno ugotavljal v svoji knjigi Jetniki svobode gre za silovit spopad, ki pravzaprav poteka že od začetka 20. stoletja naprej. Govoril je o boju med slovenskim in srbskim svetom. Slovenski svet je bil vedno poražen, zgolj enkrat ne, in to je samostojnost, pravi. “Te sile srbskega sveta, ki so povezane tudi z ruskim svetom so v izraziti ofenzivi, saj je Golob podrejen Jankoviću, Goloba pa tudi sicer ne zanima Slovenija ampak njegove privatne zgodbe”. Pri tem je tudi povedal, da še ni bilo predsednika vlade ali pomembnega človeka, ki bi se slikal s cvetačo. “Pri teh navezah gre za vzpostavljanje srbskega sveta, za katerem stoji Moskva, ker je začutila, da je Evropa šibka in išče šibke točke – kar je Slovenija pod Golobom.”

M. Turk je omenil tudi glede zadnjega poročanja Požareporta, ki pravi, da se je Vučićev kum drl na Jankovića sredi Ljubljane v povezavi T-2, ter da ta njihova naveza lahko že nakazuje na napad na pravno ureditev v Sloveniji.

Na tekmo bo Goloba seveda spremljala Tina Gaber, lahko pa pričakujemo videoposnetke in slike na njenem Instagram profilu. Po poročanju N1 je dobila vabilo na ogled nogometne tekme prejela tudi s strani predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, prav tako Nataša Pirc Musar z vabilo Uefe.

epa10984667 President of Republika Srpska Milorad Dodik (L), Serbian President Aleksandar Vucic (C) and UEFA President Aleksander Ceferin (R) attend the UEFA EURO 2024 Group G qualification match between Serbia and Bulgaria in Leskovac, Serbia, 19 November 2023. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Balkanska naveza
Zoran Janković medtem ne razkriva kdo ga je povabil, lahko samo sklepamo da Aleksandar Vučić. Spomnimo namreč, da Janković še posebej v času predvolilne kampanje v Srbiji pa tudi sicer nenavadno pogosto paradira ob njem. Poleg tega je Klemen Grošelj z liste Gibanja Svobode tik pred EU volitvami razkril vpletanje srbskega predsednika v sestavljanje kandidatne liste Gibanja Svoboda za evropske volitve, ter da je bil boter njegove izločitve z liste kar ljubljanski župan. Očitno na predlog Vučića, ki mu gre Grošelj strašansko na živce. Za Jankovića pa se ve, da ima na Roberta Goloba zelo močan vpliv.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...