Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Datum:

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je bil Mark Boris Adrijančič, priznani strokovnjak, ki je v preteklosti sodeloval s svetovnimi multinacionalkami, preden je – v dobro države – pristal na to, da dela za veliko nižjo plačo kot slovenski minister. Nadomestila ga je Emilija Stojmenova Duh, raziskovalka makedonskega rodu. Njuni poklicni poti po tem, ko je mandat prevzela nova vlada so kot nekakšen učni primer, kaj smo izgubili Slovenci v prvih dveh letih “golobovanja”.

Mark Boris Adriančič se je vrnil v tujino, kjer soustvarja digitalno prihodnost. Pred kratkim je delil članek iz spletnega portala POLITICO Europe, ki ga je napisal v soavtorstvu z  Philipom Meissnerjem iz prestižne francoske poslovne šole ESCP, kjer sta ocenila stanje evropske tehnologije in predlagala pet pobud za sprostitev potenciala EU v tem kritičnem sektorju. Adrijančič je bil od konca mandata izredno dejaven. Aprila 2022 ga je Svetovni gospodarski forum uvrstil na lestvico 110 najbolj obetavnih mladih globalnih voditeljev.

Minister Mark Boris Andrijanič na Svetovnem gospodarskem forumu (foto: Twitter)

Nadaljeval je delo za multikorporacije in se preselil v London. Lani je  postal prejemnik nagrade CEE Digital Trident, ki jo podeljuje CEE Digital Coalition, ki ga združenje podeljuje posameznikom, ki se zavzemajo za napredek digitalizacije v regiji, in dajejo zgled, ki ga je vredno razširiti po vsej regiji. V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je Andrijanič glasen zagovornik zdravih digitalnih politik, osredotočenih na krepitev konkurenčnosti in inovativnega potenciala srednje in vzhodne Evrope, spodbujevalec digitalne transformacije v duhu podjetništva in spoštovanja človekovih pravic.

Janševe ministre zamenjali revanšisti

Ko smo se Slovenci odpovedali Janševi vladi, smo se odpovedali tudi takšnim strokovnjakom. Kaj pa smo dobili v zameno? Revanšiste. Ena od najbolj gorečih revanšistk proti Janševi vladi (ki je aktivistično odstopila iz strateškega sveta za digitalizacijo) je bila tudi trenutna ministrica za digitalno preobrazbo, danes ena najbolj osovraženih ministric v državi – Emilija Stojmenova Duh.

Dvoletni debakel nove ministrice

Kaj je uspela pokazati v svojem mandatu? Kot pravoverna leva aktivistka se je borila proti t. i. “sovražnemu govoru” (ki v resnici nima povsem nič z digitalizacijo).

Kupila je 10.000 zastarelih računalnikov, večina od njih je še danes v skladišču, saj ministrstvo ne ve natančno zakaj jih je kupilo – razdelili so jih 666, do 22. junija 2024, se sicer izteče prvotni rok, do katerega Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (Sklad) zbira vloge za brezplačno izposojo prenosnikov, ki jih je lansko leto nabavilo digitalno ministrstvo, a večina jih je še vedno skladiščenih v Logatcu.

Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo (foto: STA)

Iz 31. mesta je prvo leto Golobove vlade Slovenija pristala kar deset mest nižje na lestvici vladnega indeksa pripravljenosti na umetno inteligenco (AI), po metriki britanskega podjetje Oxford Insights.

Ministrica je doživela še en debakl s t. i. info točkami. Info digi točke so delovale po principu koncepta, ki ga je v preteklosti uvedel (brezplačni) projekt Simbioza –neveščim v digitalnih spretnostih (predvsem starejšim) so na točkah nudili pomoč pri prijavi v e-upravo in e-zdravje, nasvete, kako uporabljati elektronsko osebno izkaznico in druge elektronske storitve v javni upravi. Projekt je vodila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Ministrstvo za digitalno preobrazbo pa je do danes (predvsem zaradi slabega zanimanja in organizacijskih napak) zaprlo že 60 od 222 digi info točk.

Državna sekretarka na ministrstvu je predlagala, da bi “dodelali” procesorje v zastarelih prenosnikih (Foto: zajem posnetka zaslona RTV)

Javnost se je smejala, ko se je ministrstvo za naš denar lotilo preganjanja “digitalnih odpadkov”, ki so bojda po besedah Ekologov brez meja (mogoče brez diplom?!) “škodljivi za okolje ker porabljajo energijo in prispevajo k emisijam toplogrednih plinov.”

Po domače povedano – ministrstvo je bilo v dveh letih, razen škode pri nakupu 10.000 trajno uskladiščenih prenosnikov, v prostem teku. Nič se ni zgodilo, razen posameznih aktivističnih levičarskih akcij.

Celo “njeni” levičarski aktivisti  Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo – so njej in njenemu ministrstvu podelili digitalni kaktus za slabo upravljanje ukrepov na področju digitalne vključenosti zaradi neupoštevanja in neizvajanja načel dobrega demokratičnega upravljanja. V obrazložitvi so zapisali, da ministrstvo ni izvajalo načel vladavine prava, vključevanja in odzivnosti ter učinkovitosti in odgovornosti.

Dve Sloveniji

Eminentna mednarodna kariera prejšnjega ministra za digitalno preobrazbo v Janševi vladi in debakl trenutne ministrice nazorno kažeta, da smo Slovenci z izvolitvijo Golobove vlade izgubili ogromno priložnost. Ne le na področju digitalizacije, ampak praktično na vseh področjih, saj skoraj ni dejavnosti, kjer Slovenija v dveh letih ne bi nazadovala v primerjavi z Janševim mandatom.Golobova vlada je bila lekcija, da skupina političnih aktivistov ne more uspešno in učinkovito voditi izvršilne oblasti. Čas je, da se odrasli vrnejo v sobo.

I. K.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...