Ločitve v Islamu v velikem porastu: zadostuje že, če ženska hodi pred moškim

Datum:

V Savdski Arabiji, kjer je islam priznan kot državna religija, se ločitve vrstijo kot po tekočem traku, razlogi zanje pa postajajo vedno bolj banalni. Mladim ženinom za ločitev že zadostuje, če si ženska drzne hoditi pred njim ali če na “nepopoln” način pripravi in postreže večerjo. 

                   

Eden izmed Savdijcev se je po navedbah lokalnih medijev odločil za ločitev po tem, ko je večkrat opozoril ženo, naj si ne drzne hoditi pred njim, a ga ta pri tem ni upoštevala. Vedno bolj pogoste ločitve zaradi trivialnih razlogov so spodbudile k temu, da so mladoporočencem začeli nuditi svetovanje, da število ločitev ne bi še naprej strmo naraščalo.

Foto: epa

Odsotnost ovčje glave kot razlog za razvezo
V enem izmed primerov je moški zaprosil za ločitev po tem, ko je žena med večerjo pozabila postreči ovčjo glavo, torej najbolj pomemben del večerje, poleg glavne jedi. To naj bi njenega moža pred prijatelji spravilo v sramotni položaj pred povabljeni gosti, da je po njihovem odhodu popolnoma znorel in pričel nadirati svojo ženo.

Foto: epa

Pred skokom v zakonski jarem svetovali izobraževanje
Humood Al Shimmari, uradnik, ki je pooblaščen za sklepanje zakonskih zvez, je povedal, da se v zadnjih dveh letih zelo povečuje število ločitev. Izpostavil je, da je za to stanje več razlogov, med katerima sta tudi pogled na tradicijo in socialne norme, pri tem pa je moderno tehnologijo izpostavil kot ključen razlog. Socialna svetovalka Lateefa Hamid poudarja, da bi bilo ravno zaradi tega nujno, da bi družine v Savdski Arabiji spodbudile mlade ženske in moške, da bi se že pred sklenitvijo zakonske zveze vključili v psihološke, socialne in verske izobraževalne programe, kar bi prispevalo k zmanjševanju trenda družinskih težav med novoporočenci in posledično k manjšemu številu razvez.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...