Lojze Peterle: “Demokracija v času epidemije ni na preizkušnji tako kot želi prikazati opozicija, ki ni mogla pustiti novi vladi stotih dni”

Datum:

Ta deklaracija je nakazala smer in bila tudi politično izhodišče Demosa, ko se je pripravljal na prve volitve in na osamosvojitev,” je dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Pred 31. leti, natanko 8. 5. je bil Kongresni trg v Ljubljani poln ljudi. Številni so namreč prisluhnili sedaj že pokojnemu literatu Tonetu Pavčku, ki je prebral Majniško deklaracijo. Deklaracija je postavila temelje slovenske samostojnosti, saj je v njej zapisana zahteva po suvereni državi slovenskega naroda. Včeraj, na Dan Evrope pa smo praznovali še eno obletnico, ki prav tako predstavlja nastanek naše države. Minilo je namreč 30 let od ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske skupščine. Konec maja pa bo minilo tudi 32 let, odkar sta slovenska Služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti sinhronizirano aretirali Janeza Janšo in tedanjega komentatorja Mladine in Ivana Borštnerja. Danes se nadlegovanje Janše nadaljuje z drugimi sredstvi. V zadnjem času predvsem s politično motiviranimi “biciklističnimi” procesi. “Opozicija ni mogla pustiti novi vladi stotih dni” je ob tem kritičen Peterle. 

                   

Pred 31. leti, natanko 8. 5. je bil Kongresni trg v Ljubljani poln ljudi. Številni so namreč prisluhnili sedaj že pokojnemu literatu Tonetu Pavčku, ki je prebral Majniško deklaracijo. Deklaracija je postavila temelje slovenske samostojnosti, saj je v njej zapisana zahteva po suvereni državi slovenskega naroda. Včeraj, na Dan Evrope pa smo praznovali še eno obletnico, ki prav tako predstavlja nastanek naše države. Minilo je namreč 3o let od ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske skupščine, poroča  Radio Ognjišče.

Množično zborovanje pred 31. leti je potekalo v podporo obtoženi četverici v aferi JBTZ. Z deklaracijo so Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Univerzitetna konferenca ZSMS in Društvo slovenskih skladateljev zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, v kateri bi samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. “Ta deklaracija je nakazala smer in bila tudi politično izhodišče Demosa, ko se je pripravljal na prve volitve in na osamosvojitev,” nam je dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

Janez Janša in Lojze Peterle 1. dan vojne za Slovenijo. Foto: Demokracija.si

Spomnil je tudi, da so se 7., 8. in 9. maja 1990 na ločenih konstitutivnih sejah vseh treh zborov – Družbenopolitičnega zbora, Zbora občin in Zbora združenega dela – prvič zbrali novoizvoljeni delegati prve večstrankarske Skupščine Republike Slovenije. “Tisto konstituiranje je pomenilo prehod od tega zmagovitega rezultata na aprilskih volitvah v realno oblast. To pomeni, da je imel Demos večino v takratni skupščini.”

Koalicija Demos je na prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 dosegla rahlo večino, tako da je lahko sestavila vlado. Je pa zanimivo, da sta bila v vladi najmanj dva predstavnika tedaj opozicijske SDP.

Na vprašanje ali je demokracija v času epidemije na preizkušnji je Peterle dejal, da ne tako, kot to želi prikazati opozicija, “ki ni mogla pustiti novi vladi stotih dni, kakor je doslej bilo v navadi ampak s pripisovanjem slabih namenov Janševi vladi želi očrniti to vlado, ki je nasledila slabo stanje, ne samo pri zalogah medicinske opreme.” Pohvalil je ukrepe vlade, ki se je odločno podala na delo in poskrbela za rezultat v boju proti virusu, ki uvršča Slovenijo v vrh uspešnih držav v Evropi in v svetu. Pred nami je Dan Evrope, ko je po besedah sogovornika priložnost, da si unija postavi nove prioritete. “Danes so drugi izzivi. Takrat je bil mir in svoboda, danes pa mislim, da gre za vprašanje resnice in vprašanje vrednot. Svet je tako zmešan z lažmi,” je še povedal Lojze Peterle.

Konec maja pa bo minilo tudi 32 let, odkar sta slovenska Služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti sinhronizirano aretirali Janeza Janšo, tedanjega komentatorja Mladine in Ivana Borštnerja, tedanjega zastavnika JLA. Janšo so dan kasneje izročili vojaškemu tožilcu in ga zaprli v vojaški pripor na Metelkovi cesti v Ljubljani, kjer je že bil priprt tudi Ivan Borštner. Štiri dni pozneje je bil aretiran in pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasić, oblasti pa so poskušale aretirati tudi četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla, a jim to ni uspelo. Proces proti četverici na vojaškem sodišču je postal znan kot afera JBTZ, kar je bil povod za ustanovitev Odbora za varstvo pravic pod vodstvom Igorja Bavčarja, enega najpomembnejših mejnikov na poti v slovensko osamosvojitev. Proces proti četverici je trajal vse do 27. julija 1988, vodil pa je neposredno v vojno z Jugoslavijo, česar v tako kratkem času ni pričakoval nihče, več kot tri desetletja pozneje pa nekdanje komunistične sile in njihov podmladek, nadaljujejo svojo gonjo proti Janši, kar smo lahko videli na nedavnih “biciklističnih” protestih.

Domen Mezeg

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki