50 let Prekmurskih rogistov

V petek je v Kulturnem domu Beltinci potekala slovesnost ob petdeseti obletnici Prekmurskih rogistov. Jože Grlec, profesor glasbe in lovec, je davnega leta 1972 ustanovil skupino lovskih rogistov. V tistih časih je bila to prva tovrstna glasbena skupina v Sloveniji, pa tudi v takratni skupni domovini Jugoslaviji še ni bilo nobene. Navdih je dobil pri naših zahodnih sosedih, ko je ob neki priložnosti kot gost prvič slišal zadoneti lovske rogove.

S slovesnostjo so Prekmurski rogisti obeležili tudi 110. obletnico rojstva svojega ustanovitelja, profesorja glasbe Jožeta Grleca, ki se je rodil leta 1913 v Beltincih. Svoje glasbeno izobraževanje je začel leta 1927 v Vršcu na vojaški glasbeni šoli in pozneje nadaljeval na vojaški glasbeni akademiji v Beogradu. Po končanem šolanju je služboval po različnih krajih v Srbiji, po drugi svetovni vojni pa se je vrnil v Mursko Soboto, kjer je bil kot glasbeni pedagog aktiven vse do upokojitve leta 1974. Bil je človek vedrega duha, velik ljubitelj narave in strasten lovec, ki je družbi rad postregel z izvirnimi šalami in v dobro voljo spravil še tako “zategnjeno” dušo.

Jože Grlec st. (Foto: zajem zaslona)

Po upokojitvi se je Grlec posvetil le še vodenju lovskih rogistov in pisanju tovrstnih skladb, s katerimi je postal mednarodno znan komponist na tem področju. Umrl je leta 2000, njegova bogata glasbena zapuščina pa zajema preko 160 skladb, ki so zbrane v monografiji z naslovom “Pozdrav rogistov”. Knjiga je izšla leta 2007 v samozaložbi Kulturno umetniškega društva Prekmurski rogisti in zajema kar 320 strani.

Skladbe je uredil profesor glasbe Stanko Peterka, ki je od leta 2005 tudi umetniški vodja Prekmurskih rogistov. Za naš portal je dejal, da trenutno v zasedbi sodeluje 9 aktivnih članov, v svoje vrste pa vabijo tudi nove člane, zainteresirane trobilce, z željo po prijetnem preživljanju prostega časa.

Člani Prekmurskih rogistov so na včerajšnji slovesnosti prejeli tudi priznanja za dolgoletno sodelovanje, ki jih je podelil Jani Šalomon, sicer pri Lovski zvezi Slovenije zadolžen za lovsko kulturo. “Jože Grlec je v naš prostor vnesel novo dimenzijo kulture, ki je tesno povezana z naravo,” je v nagovoru dejal Šalamon.

Zahvaljujoč Grlecu in vsem, ki so mu sledili, danes v lovskih organizacijah skoraj ne mine noben pomembnejši dogodek, na katerem ne bi sodelovali tudi lovski rogisti. Lovska glasbena kultura je s tem dobila nove dimenzije in število skupin lovskih rogistov nenehno narašča.

Pevski zbor prekmurskih lovcev pod vodstvom Suzane Škafar. (Foto: M.Z.)

Tudi na včerajšnjem jubilejnem koncertu so kot gostje nastopili rogisti iz Slovenije in prijateljska skupina lovskih rogistov iz avstrijskega Jennersdorfa, zapel pa je tudi pevski zbor Pevskega društva prekmurskih lovcev pod vodstvom Suzane Škafar. Prireditev je vodil Edvard Jakšič.

Pomurske novice