Črnomaljska občina prejela več kot 1.500 vlog za prijavo škode po toči

Datum:

Na črnomaljski občini, kjer so pred 14 dnevi začeli zbirati vloge za prijavo škode, nastale na stavbah zaradi nedavnega močnega neurja s točo, so v predpisanem roku prejeli več kot 1.500 vlog. Upoštevali bodo tudi zakasnele vloge in vse nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo sistema za ocenjevanje škode Uprave RS za zaščito in reševanje. Skupna ocena škode v občini Črnomelj presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je za STA povedala, da število vlog predstavlja tudi število poškodovanih objektov v občini in da bodo zbrane podatke nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo AJDA. Za čim hitrejši vnos bo potreben podaljšan delovni čas, je dodala. Na temelju teh bo nato državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode ter jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter pristojnemu ministrstvu naložila, da pripravi program odprave posledic.

Kot je nadaljevala županja, dozdajšnja ocena skupne škode v občini Črnomelj presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija. Glede poteka sanacije je pristavila, da so že veliko postorili, veliko dela pa jih še čaka. Vse poškodovane hiše in druge objekte so sicer gasilci začasno zaščitili s prekrivno folijo, zasebniki pa se pri prekrivanju poškodovanih streh s kritino soočajo predvsem z omejenim številom krovcev.

Ocenjevanje škode na terenu zavarovalnice in posebna komisija še niso končale, najbolj socialno ogroženim pa s svojo pomočjo pomagajo Rdeči križ, Karitas, območna gasilska zveza in občina, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Kot pomaranče debela toča je del Črnomlja sicer prizadela 8. junija
Na poziv civilne zaščite je posledice neurja v Črnomlju pomagala odpravljati tudi Slovenska vojska. Po njenih podatkih je med 16. in 21. junijem v Črnomlju pomagalo 50 vojakov z desetimi tovornimi vozili ter s prekucnikom in rovokopačem z vozniki. Vojaki so opravili skupaj skoraj 2.400 delovnih ur. Pomagali so predvsem pri popravilu streh in čiščenju ter odvozu različnega materiala, ki ga je uničila toča.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...