fbpx

Danes prva izplačila temeljnega dohodka

Foto: FURS

Prva nakazila temeljnega dohodka za mesec marec danes na računih vseh tistih upravičencev, ki so posebno izjavo oddali do 18.aprila. Za mesec marec bo izplačana polovica zneska v višini 350 evrov, za mesec april in maj pa celoten znesek v višini 700 evrov.

Tisti, ki ste vloge oddali do 18. aprila, lahko danes na vaših računih pričakujete 350 evrov temeljnega dohodka za mesec marec. Na podlagi  zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila in jih nakazuje Finančna uprava RS.

Za pridobitev pomoči je bilo potrebno pri finančni upravi preko portala eDavki vložiti posebno izjavo, s katero so upravičenci potrdili, da je njihov obseg dela bistveno zmanjšan ali pa zaradi ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa svojega dela sploh ne morejo opravljati  Na FURS je bilo do 18. aprila vloženih preko 30.000 takih izjav, vse skupaj pa že skoraj 40.000.

Na podlagi interventnega zakona so do pomoči upravičeni tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25 odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oziroma v aprilu ali maju vsaj 50 odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem.

Vlada pa je z drugim svežnjem ukrepov, ki jih je že poslala v potrdite v državni zbor, predlagala tudi spremembe pogojev, in sicer naj bi bili do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Jolanda Vrečar