[Ekskluzivno] Tako je totalitarni župan Občine Gorje prepovedal snemanje seje občinskega sveta, na kraj pridrvel tudi kriminalist!

Seja občinskega sveta občine Gorje (Foto: Nova24TV)

Saj ni res pa je, v Občini Gorje, kjer so župan in njegovi svetniki že lani vzbudili pozornost, ko so s prekoračitvijo svojih pristojnosti skušali odvzeti mandat opozicijski svetniki Anji Bunderla, so zdaj skušali preprečiti snemanje seje občinskega sveta Klemnu Lahu. To je župan storil pod pretvezo, da ta pred tem ni podal zahtevka za snemanje, a pred tem mu tega ni bilo treba storiti, pač pa je pred začetkom seje le izpolnil obrazec. Kot kaže, gre županu in njegovim priležnikom v nos, kako priljubljeni so posnetki občinskih sej na YouTubu, kjer si gledalci lahko ogledajo županovo totalitarno ravnanje.

Čeprav smo se osamosvojili že skoraj pred 30 leti, se nekateri še danes niso pripravljeni sprijazniti, da živimo v demokraciji in da je javnost sej občinskih svetov sestavni del pluralnega delovanja lokalnih oblasti. Eden takšnih primerov je tudi župan Občine Gorje Peter Torkar, ki je preprečil snemanje 7. redne seje občinskega sveta snemalcu z akreditacijo Nova24TV Klemnu Lahu pod pretvezo, da ni izpolnjeval pogojev iz 3. točke 25. člena poslovnika omenjene občine. Ta pravi: “Predsedujoči lahko na zahtevo predstavnika javnega obveščanja dopusti zvočno in slikovno snemanje posameznih delov seje.”

Videoposnetki sej občinskega sveta, ki jih posname Lah, so izredno priljubljeni
Lah je snemal seje že predhodno, a kar naenkrat se je župan odločil, da naj bi v skladu z omenjenim členom moral zahtevati dovoljenje za snemanje pred samo sejo. Zahtevka Lah ni podal, ker je vsakič pred tem do njega pristopila ena od dveh gospa, ki se jasno vidita tudi na priloženem videoposnetku dogajanja, Martina Hribar Brus ali Nuša Jesenšek, in mu dala v izpolnitev obrazec, na katerega je napisal svoje podatke in podatke medija, za katerega ima akreditacijo. Ob tem velja poudariti, da so videoposnetki sej občinskega sveta, ki jih posname Lah, izredno priljubljeni, na družbenem omrežju YouTube si je na primer posnetek septembrske seje ogledalo že prek 1.100 gledalcev. Prav to gre županu in svetnikom, ki ga podpirajo, v nos, saj se lahko prepričajo, na kakšen način vodi občino.

Na kraj pridrveli kriminalisti, poklicala jih je opozicijska svetnica Bunderla
No, na 7. redni seji mu tega obrazca niso dali, pač pa so pohiteli z začetkom seje in mu nato prepovedali snemanje. Opozicijska svetnica Anja Bunderla je bila začudena in je župana opozorila, da to ni demokratično, ter v zvezi s tem poklicala policijo. Čez pol ure je na kraj pridrvel kriminalist, ki je zadevo popisal in jo predal v obravnavo Policijski upravi Kranj.

Svetnica s kriminalistom, statut občine in novinarska akreditacija (Foto: Nova24TV)

Župan Torkar skušal svetnici Bunderli odvzeti mandat
Kot smo na Nova24TV že poročali, so v Občini Gorje občinski svetniki Janez Kolenc, Pavel Jakopič, Ivan Ratek, Urban Jan, Primož Pretnar, Dominik Piber, Edvard Torkar, Zdenka Repe in Edvard Mandelc preprosto izključili svetnico iz opozicije Anjo Bunderla in ji niso potrdili mandata, in to kar na podlagi pritožbe enega izmed svetnikov, ki pa ni bil izvoljen.

Našteti so sicer kandidirali pod županovim logotipom, nato pa so na konstitutivni seji v nasprotju z vsemi zakonskimi načeli in njim dodeljenimi kompetencami sprejeli pritožbo kandidata svetnika Jakoba Pora, ki je prav tako kandidiral pod županovim logotipom in ni bil izvoljen v volilni enoti Podhom. V tej enoti je zmagala Bunderla za dva glasova, zato se je pritožil, svetniki pa so pritožbi ugodili in s tem nezakonito prekoračili njim dodeljene pristojnosti. Odločanje občinskega sveta je bila zgolj politična odločitev, nezavedajoč se, da v Sloveniji živimo v pravni državi, jim je očitala Bunderla.

Rok Krajnc

 • Stric iz ozadja

  A to je Luckin Klemen?

 • Unikatna

  Očitno še mnogi dandanes ne vedo kaj je demokracija!

 • xtc

  Očitno je v SLo kar nekaj kopij Šiptar župana danes PM,ki jim je všewč vzornik Adi in njegovi načini pojmovanja demokracije po socialistično no tudi socialist(komunist) Stalin ni bil drugačen.

 • šmentanamuha

  Vso podporo Anji Bunderla, že dolgo nismo imeli priložnosti videti tako pogumne ženske v naši politiki. moj poklon. resnica bo zmagala.

 • Artur

  Bravo Anja Bunderla tako se govori “rdečim puranom”, občinske svetnike Janeza Kolenca, Pavla Jakopiča, Ivana Rateka, Urbana Jana, Primoža Pretnarja, Dominika Piberja, Edvarda Torkarja, Zdenko Repe in Edvarda Mandelca pa na osnovno izobraževanje o demokraciji(pa ne kumrovško) ali pa kurnike in hleve pucat, če izobraževanje ne bo pomagalo.
  https://www.youtube.com/watch?v=Kb4E_FOpyAo

 • Horst

  Bravo, končno se je našla delavna in sposobna punca, ki je stopila na prste samovšečnemu, komunističnemu in skorumpiranemu županu Torkarju. Anja, ne daj se, samo tako naprej! Naj vidijo Gorjanci in ostali njemu podobni župani, kaj je to red in kdo dejansko dela za dobrobit občanov. Župan pač dela zase in svoje podrepnike! Anja v naslednjem mandatu pa v kandidaturo za županjo. Zmagala boš za več kot dva glasova. Torkar in pajdaši pa so že kandidirali na KPK. Gorjanci zapomnite si logotip: “Anjo za županjo.”

 • Artur
 • Ivan Ivanovič

  Razumljivo. Notranji in zunanji sovražnika sta vedno budna in prežita na korito prašičev, ki se mastijo ob njem.

 • FORT WORTH

  Ta umetnica pa je ucinkovita.
  Samo na tak nacin se kaj doseze.
  Brez popuscanja tem samopascem !!

 • McBobo

  Tukaj se vidi, koliko komunajzli razumejo in doumejo demokracijo. Možakar je ponavljal svoje zahteve kot papiga brez pravih argumentov. Tukaj se vidi, da so “tupi ko točak”. Ko je potreben konstruktiven dialog zmrznejo in se ponavljajo ne glede, kaj pravi zakon.
  Gorjani, zdaj imate iztočnico, koga voliti na naslednjih občinskih volitvah, seveda če se bo Anja Bunderla potegovala za županjo.

 • von Rhein

  V Gorjah zvoni,da se turn maje.

  • tohuvabohu

   Gorjanska dekleta so lahko lepé,
   ko sonce posije, brž v senco zbežé.

 • Horst

  Vso podporo Anji Bunderla še enkrat! Dragi bralci, oglejte si na: https://www.youtube.com/watch?v=af9jOmuci6w&t=7339s predzadnjo sejo občinskega sveta Gorje. Takoj vam bo jasno, zakaj župan Torkar želi preprečiti prenose. Demokraciji je po njegovem zadoščeno, če poroča njegovo glasilo. Po njegovem tolmačenju prava, je prav to, kar je njemu v korist. Ta punca pa je res izjemna – prihodnost te občine. Župan ji ni dorasel niti do kolen in njegovi svetniki dvigujejo roke kot … v cirkusu. Pa tanov svetovalec je očitno tudi nek komedijant. Cirkus res!

 • Beli Sneg

  Več takih pokončnih ljudi kot je tale punca in bi v Sloveniji demokracija hitro zaživela. Tako pa veliko izvoljenih svetnikov deluje kot privesek županu in zato da prejemajo sejnine, ne pa zato da se konstruktivno kaj prispeva k razvoju kraja. Zato, vsaj v naši občini, capljamo na mestu, proračun se sprejema, da se plačuje zdaj že dvajsetčlanski občinski aparat (pred leti jih je bilo osem) in vrtiljak se vrti naprej. Ljudje ne hodijo na volitve, ker županu pravzaprav nobenen pameten več, noče biti konkurent. Ljudje so v večini res veliki papki in kimavčki. Zato pri nas Serpentinški na lokalnem nivoju tudi zelo uspevajo.

 • Taylor Andrew James

  Kakšna obcina Gorje? WTF, Pet hiš, medved in 6 mačk, hillbilys, rednecks. Samo da sesajo proracun. V Acroni na pešngo delat, matr vola.

 • Vlado77

  Zaradi takih smo še v jugi. Mnoge glave imajo še program iz Titovih časov. Če bi novinar zaprosil za snemanje bi ga seveda zavrnili s kakšnim bedastim razlogom.