Evropa pred novo nevarnostjo velikih razsežnosti: Odkriti novi primeri smrtonosne afriške prašičje kuge, ki bi lahko uničila celotne populacije domačih in divjih prašičev!

Foto: Epa

Po poročilih o velikem številu novih primerov afriške prašičje kuge (APK) v Romuniji v tem poletju so zadnje dni avgusta odkrili prvi primer tudi na SV Bolgarije. O prvem odkritem primeru APK pri divjih prašičih so 14. septembra poročali tudi v Belgiji. Belgijska agencija za varnost hrane (AFSCA) naj bi prisotnost virusa afriške prašičje kuge potrdila pri dveh pregledanih divjih prašičih iz območja Étalle v provinci Luksemburg.

To je prvi primer okužbe z APK v eni od držav Zahodne Evrope in je sedaj prisotna že v desetih članicah Evropske unije. Kako se je bolezen razširila v Belgijo, še niso ugotovili, oblasti pa so že predpisale ustrezne ukrepe. Obvestili so vse deležnike in jih pozvali k izvajanju vseh ukrepov biovarnosti in monitoringa. Ključno vlogo pri tem imajo lovci z obveščanjem o neobičajnem obnašanju divjih prašičev in z zmanjševanjem številčnosti populacije.

Evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis je v svojem govoru na nedavni generalni skupščini FACE v Bruslju afriško prašičjo kugo navedel kot enega od največjih evropskih izzivov, pri reševanju katerega imajo lovci izredno pomembno vlogo.

Bodo po gozdovih ležali kadavri poginjenih prašičev, ker ni ustreznih zakonov?
Z Lovske zveze Slovenije so sporočili, da so imeli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v preteklem letu več sestankov na to temo in ugotovili, da za nujne ukrepe po izbruhu APK pri divjih prašičih v naši državi ni pristojna Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin niti nobena druga državna institucija. To seveda pomeni, da nihče ne razpolaga z ustreznimi finančnimi in materialnimi sredstvi za ta namen.

Edino možno rešitev tako vidijo v sprejetju izrednega zakona, s katerim se bodo opredelile odgovornosti in ustrezna finančna sredstva. Glede na številčnost divjih prašičev v nekaterih delih Slovenije bodo zgolj za odstranjevanje in uničevanje kadavrov poginulih divjih prašičev potrebna velika finančna sredstva, dobra organizacija in ustrezna tehnična opremljenost intervencijskih ekip.

C. Š.

 • althar

  V preteklem letu so imeli “več sestankov”, kjer so ugotovili le to, da ni nihče pristojen? Kaj če bi raje kar razpustili državo…

  Bolševiki je očitno niso sposobni voditi, drugih pa ne spustijo blizu press

 • Morala

  Ali smo v Sloveniji sploh na kaj pripravljeni? Za nič nihče ni pristojen, nihče odgovoren! Ni denarja… Kaj sploh dela država in razna ministrstva? Če bi dovolili lovcem večji odstrel, bi morda prej obvladali kugo, da se ne širi…

  Prenos virusa

  Možen je direkten prenos s kontaktom med bolno in zdravo živaljo ali indirekten prenos preko:

  hranjenja na smetiščih, kjer se najde okuženo meso prašičev ali izdelki iz takšnega mesa (sendviči, klobase, itd.),
  bioloških vektorjev (mehki klopi iz rodu Ornitodoros), ki so se hranili na okuženih prašičih in
  kontaminirane opreme, vozil, objektov, obutve in obleke, itd.

  • alojz

   Ali pa ampula z virusom odvržena v lovišču ali hlevu. Saj veš, kdo ne mara prašičev.

  • Darth Vader

   v sloveniji, kjer se je razpasla moralna, mentalna in miselna lenoba, so vsi pristojni samo za kopičenje osebnega bogastva skozi državne posle, vodenje države in rezultat vodenja nista v prvem planu….v prvem planu je ropanje davkoplačevalskega denarja in davčni apartheid, da se zagotovi nekim incestnim nagnjenjem po fukanju “sorodnikov”, ki se v levici pojavlja kot sistemska stranka

 • tarantela

  Če bo prašičja kuga uničila prašiče, pol se pa ne bo treba našim otročkom bat pedofilov.

  • Steiermark

   tudi nam se nebo bati , ne samo prašičjih pedofilov ampak tudi “osvajalcev” Evrope in kužnega širjenja islama ter klanja “nevernikov”!

 • Marija

  Širitev islama

 • Zgornji

  SKRAJNI ČAS BI ŽE BIL, KAJTI Z MRHOVINARSKIMI LJUDMI NE MOREŠ KAJ DOSTI SODELOVATI, KER SO PRENASILNI – PREDIVJI – PREZLOBNI !!! ! !!!
  ZATO JE TO POZITIVNA STVAR, DA BO VEČ VEGETARIJANCEV, KI SO BOLJ VODLJIVI , ČEPRAV SO TUDI MED NJIMI IZRODKI !!! ! !!!

 • črnaovca

  Brez panike rešitev je preprosta samo da se je nobenemu ne ljubi uresničiti. Lovci bi morali takoj postreliti vsaj 60% populacije divjih prašičev in kar bi ostalo bi bilo tako redko da se kuga ne bi širila.

  • xtc

   Jep! predvsem se ši ri na rdečih divjih torej ni težav z odstrelom tako praviš.

 • BlackOpsSystem

  “smrtonosne afriške prašičje kuge”…..pa od kje te kuge pridejo???! Hmmmmm, jih niggri in kozjejebci prinesejo s seboj???!!! Izterbit gostitelje prenašalce…….

  • freedomfighter

   Hahahah bedak kako bo clovek prenasal kugo ki je nevarna le za prasice hahah

 • sodnikisozločinci

  Prijatelj, lovec iz Zajećara mi je že lansko leto povedal, da so divje svinje okužene in da je ta bolezen prišla iz Romunije. No, zdaj pa še ta novica, da gre za afriško prašičjo kugo. Hvala soroševci.

 • Olga2345

  Afriška prašičja kuga, virus zahodnega Nila, Ebola…. Evropa brez meja, levičarke z “nogami narazen” pozdravljajo migrante!!! Levičarski politiki imajo bolezen norih krav! Evropa zombijev!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!