[Foto] Tako so gasilci evakuirali otroke iz vrtca v Mengšu

Gasilci PGD Mengeš so otroke iz vrtca Gobica uspešno evakuirali na varno v enoto Sonček. (Vir: PGD Mengeš)

Slovenija je tudi tokrat spoznala, kako požrtvovalni so prostovoljni in poklicni gasilci. Iz Mengša je reka Pšata že zjutraj prestopila svoje bregove, zato je bilo potrebno na varno evakuirati 22 otrok iz vrtca Gobica. Občani Mengša so bili sicer o nevarnosti poplav obveščeni že ob 6. uri zjutraj, uro kasneje pa je reka že začela poplavljati okolico. 

“Pod vodo je bilo tri četrtine Mengša, telefoni in odzivniki so nam ponoreli. Zdaj je nivo Pšate zelo upadel, ljudje kličejo za črpanje vode. Se pa bojimo naslednjega vala in bomo na terenu cel vikend,” je poudaril Sandi Jaklič, predsednik prostovoljnega društva.

Otroke so najprej evakuirali v višje nadstropje vrtca, zatem pa so jih preselili na nadomestno lokacijo v vrtcu Sonček, poroča STA.  Obvestili so tudi starše, naj pridejo po otroke, je dodal Jaklič.

Vir: PGD Mengeš

Vir: PGD Mengeš

Nevarno tudi v Litiji
Sirene za nevarnost poplav se se oglasile tudi v Litiji, saj obstaja možnost, da bi Sava prestopila bregove. Poplavni val naj bi bil podoben tistemu iz leta 1990. V upravi za zaščito in reševanje občane naprošajo, da se ne zadržujejo na poplavnih območjih in pazijo na svojo varnost in varnost drugih. V primeru nevarnosti naj pokličejo številko 112. Občina Litija je na svoji spletni strani pozvala občane, da naj čim prej umaknejo vozila na višje ležeče točke. “Posebno opozorilo velja za prebivalce Spodnjega Loga, Save, Ponovič, Smrekarice, Renk, Trga na Stavbah, Ponoviške in Brodarske ulice ter Kresnic in Jevnice,” so izpostavili.

Zaradi poplave je zaprt Kresniški most in cesta Litija-Ljubljana, poroča STA. Na poplave se pripravljajo tudi v drugih občinah na območju Ljubljane. V občini Borovnica so protipoplavne vreče na razpolago pri Debevčevih, Brezovica pri Borovnici 2a.

Ž. K.