Inovativna in drzna poteza v Šmarjeških Toplicah: Letalo na strehi hotela

Letalo na strehi Hotela Orant pri Dvorcu Gregorčič na trgu v Šmarjeti. Pridobitev bodo predali namenu ob občinskem prazniku Občine Šmarješke Toplice konec prihodnjega tedna (Foto: Dolenjski list)

V Občini Šmarješke Toplice so se investitorji odločili urediti apartma v letalu na strehi hotela. Odzivi javnosti so mešani, veliko jih je prepričanih, da projekt ne spada v to okolje. Nasprotnega mnenja je župan občine Marjan Hribar, ki se je odzval na reakcijo javnosti, glede postavitve letala na streho hotela Dvorec Gregorčič v centru Šmarjete. Kot je pojasnil, podpira kreativne projekte in podpira vsako turistično pridobitev v občini. 

Kot so pojasnili v Dolenjskem listu, se mnogim tovrstna turistična ponudba ne zdi najprimernejša za kraj, kot je Šmarjeta. V letalu investitor načrtuje apartma za dve osebi, na vrhu strehe prizidka (hotela) pa bo tudi bazen. Spomnimo – na ta podvig se je odzvala tudi novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in poseg prijavila inšpekciji.

“Kot župan in občina Šmarješke Toplice podpiramo vsako turistično pridobitev v naši občini, tudi medijsko izpostavljeno letalo, in sicer z več vidikov,” je pojasnil župan občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar. Prepričan je, da gre za zelo inovativno in drzno potezo, nekaj, kar so v občini že zelo dolgo čakali.

Župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar (Foto: STA)

Ob tem je še spomnil, da so številni župani po slovenskih občinah imeli težave na začetkih nekih drznih idej. Izpostavil je različna mnenja in komentarje ob postavitvi stolpa vinarjev v Lendavi. Glede na to, da živimo v demokraciji meni, da je pravilno, da ima vsak svoje mnenje. “A hkrati mislim, da ni prav, da se čisto vsak, pooblaščen ali nepooblaščen, postavlja v pozicijo, ko želi krojiti usodo nekemu kraju,” je še pojasnil.

Poudarja, da je projekt v okviru prostorskega načrta
Kot je pojasnil, ima občina Šmarješke Toplice sprejet občinski prostorski načrt. Z vsemi vsebinami na tem trgu in okrog njega se držijo določil tega načrta. “Če bo kako drugače, bomo mi postavili takšna pravila, ne bom pa dovolil, da bi kdorkoli vplival na naš razvoj oziroma nerazvoj, ker ga ni bilo zraven niti takrat, ko so na tem trgu rastle dvometrske koprive in je bilo odpadno železje in star beton,” pravi Hribar. Poudari, da si želi še več tako drznih projektov in upa, da bo to letalo še dolgo v ponos in na nek način spodbuda h kreativnemu mišljenju vsakogar, ki pride v Šmarjeto.

Sara Rančigaj