[INTERVJU] Ekonomist in voditelj na Nova24TV Jure Ferjan: “Ne samo cilji, včasih je pot še pomembnejša. Naj bo leto 2018 leto modrih odločitev.”

Tržičan Jure Ferjan, urednik in voditelj na Nova24TV. (Foto: Nova24TV)

“Vsaka izkušnja, preizkušnja in premagan izziv je nekaj, kar te obogati in pripomore k temu, da si boljši, sposobnejši in produktivnejši,” je povedal urednik in voditelj na Nova24TV Jure Ferjan ter dodal, da “ni vedno pomemben le cilj, predvsem je pomembna pot in ravno ta pot ti mnogokrat ponudi veliko priložnosti, ki si jih moraš drzniti izkoristiti.”

Tržičan Jure Ferjan, po izobrazbi diplomirani ekonomist, sicer pa “Prvi v službi resnice” na Nova24TV, kjer ga lahko spremljamo vsak petek ob 20. uri v oddaji Objektiv, je v razgibanem intervjuju ekskluzivno za spletni portal Gorenjski utrip (www.gorenjski-utrip.si) spregovoril o delu pri novem medijskem projektu, njegovih začetkih, pa tudi o pogledu na življenje in svojih ciljih, tako na poslovnem kot zasebnem področju.

Po izobrazbi ste ekonomist. Diplomirali ste na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zakaj ste se odločili za ta študij in kako uporabna so znanja, ki ste jih tam pridobili?
Izbira ni bila težka, a je bila vseeno skrbno premišljena. Ekonomija je del vsakdana slehernega izmed nas, pa če nam je to všeč ali ne. Vsak se dnevno, tedensko, mesečno sooča s svojimi prihodki in odhodki, z načrtovanjem – kako preživeti, kako ustvarjati, kako s tem, kar imamo, narediti največ oz. priti do cilja po optimalni poti. Glede na družbeno-politično in gospodarsko stanje v naši domovini je to za čedalje več ljudi vedno težje.

Izpostavil bi sodelovanje v t. i. skupini TOP EF, kjer smo na inovativen in poglobljen način spoznavali prvine (makro)ekonomije, stike pa ohranjamo še danes. Na splošno pa, znanje in sposobnosti, ki jih v času študija pridobiš, dobijo tisto pravo vrednost v praksi – v stiku z dejanskim stanjem, resnično situacijo – trenutkom, ko se je treba odločiti, prevzeti odgovornost, se zavedati posledic, tako pozitivnih kot negativnih. Pri tem veliko pomagata odprtost in zavedanje, da se vedno znova učimo in rastemo, ne glede na preteklo znanje ali izkušnje in ne glede na starost.

Družbeno udejstvovanje vam je blizu že od srednje šole. V tem času ste delovali na različnih področjih. Kako se spominjate svojih začetkov?
Z aktivnim družbenim oz. družbeno-političnim udejstvovanjem sem začel že v srednji šoli, kjer sem bil 3 leta predsednik Dijaške skupnosti takratne Gimnazije ESIC Kranj (danes Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju), pot me je vodila v Dijaško organizacijo Slovenije (DOS), kjer sem lahko veliko naredil za izboljšanje položaja dijakinj in dijakov. Tam sem pravzaprav pridobil prve izkušnje tudi na državni ravni, “kako stvari potekajo”, kaj vse je potrebno za usklajevanje zakonov, vsebinske predloge, pa tudi praktična znanja, od organizacije projektov, zahtevnejših dogodkov, razpisov, razgovorov za delovna mesta ipd. Spoznal sem osnove, ki sem jih nato nadgrajeval in jih še danes.

Moja prva pomembnejša politična izkušnja je bilo delo v Kabinetu podmladka trenutno največje opozicijske stranke (SDS), kjer sem 2 leti kot Generalni sekretar Slovenske demokratske mladine (SDM) stopal skozi zelo dinamično obdobje – evropskih, državnozborskih in lokalnih volitev. Že v času študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani sem začel z delom pri (takrat) novem medijskem projektu Nova24TV, kjer sem zraven od samega začetka.

Jure Ferjan: “Vesel in ponosen sem, da sem del te ekipe, ki je naredila veliko in že premika stereotipe in mentaliteto v slovenski družbi. Navdihuje me misel, kaj vse bo ta ekipa, ki od samega začetka dobesedno živi za ta projekt, še dosegla, ustvarila. Prepričan sem, da bo Slovenijo spremenila na bolje.” (Foto: Nova24TV)

Ekipi Nova24TV ste se pridružili, ko je novi medijski projekt nastajal. Najprej kot novinar na portalu, kasneje kot voditelj večernih oddaj, 4 mesece ste bili tudi vršilec dolžnosti odgovornega urednika. Danes ste dnevni urednik na portalu in televiziji ter voditelj oddaje Objektiv, ki jo lahko spremljamo vsak petek ob 20. uri na Nova24TV. Kaj vam pomeni delo na Nova24TV in kako je uspeti v medijskem svetu, kako je sodelovati pri takšnem projektu?
Čeprav leto 2015, kamor segajo zametki projekta nove medijske hiše, ni tako daleč nazaj, pa je občutek, ko se zazrem v to dinamično obdobje, prežet s prijetnimi spomini, veliko premaganimi izzivi in hkrati nekim adrenalinom, ki je še danes prisoten, ko se pripravljam na oddaje, ko jih vodim, ko (so)ustvarjam program … Vesel in ponosen sem, da sem del te ekipe, ki je naredila veliko in že premika stereotipe in mentaliteto v slovenski družbi. Navdihuje me misel, kaj vse bo ta ekipa, ki od samega začetka dobesedno živi za ta projekt, še dosegla, ustvarila. Prepričan sem, da bo Slovenijo spremenila na bolje.

Objektivno, korektno in kritično – to je tisto, kar slovenskemu medijskemu prostoru primanjkuje. Zato je Nova24TV pomemben projekt – pomemben za slovensko družbo, za pluralnost medijske sfere, pomemben za Slovenijo. Nova24TV in spletni portal Nova24TV.si odpirata teme, ki bi sicer ostale prikrite, poročata o stvareh na objektiven in nepristranski način – na način, da se bralka/bralec, da se gledalka/gledalec lahko sam odloči in ustvari svoje mnenje. Danes, zaradi uspešnega projekta Nova24TV, v Sloveniji ni mogoče zamolčati ničesar več (migrantska kriza, ekološka katastrofa v Kemisu, nečednosti aktualne oblasti, mafijske povezave med gospodarstvom in politiko …).

Če bi se lahko, bi se ponovno odločili za dosedanjo pot? Od študija, vašega dela, tudi odločitev v zasebnem življenju …Seveda! Vsaka izkušnja, preizkušnja in premagani izziv je nekaj, kar te obogati in pripomore k temu, da si boljši, sposobnejši in produktivnejši. Dejstvo pa je, to sčasoma spoznaš, da na vsaki novi poziciji oz. službi začneš od začetka, potrebno je dokazovanje in tako osebna kot tudi karierna rast. In prav je tako! Spati na lovorikah, kakršne koli že so, majhne ali velike, ni dobro.

Kako preživljate prosti čas? Kako se sproščate? Kaj radi počnete?
Velikokrat slišimo, da je časa vedno premalo, kako se nam nekam mudi, kako nenehno hitimo. Takšen je danes svet, način življenja, sicer pa je časa vedno enako, tako da je ključno vprašanje osebnih prioritet, poleg organizacije in s tem racionalizacije tega, kar človek počne. Za določene pomembne trenutke v življenju si je enostavno treba vzeti čas – za družino, za prijatelje in seveda ne smemo pozabiti nase. Jaz svoje trenutke izkoristim ravno za to.

Uživam v dobri partiji taroka, pa vse do namiznih iger, ki v tebi prebudijo tisto nedolžno željo po zmagi, po zabavi, še iz otroštva. Svoj prosti čas poskušam čim bolje izkoristiti – naj vsak trenutek šteje –, pa naj bo to sprehod v naravi, ogled filma ali pogovor ob skodelici čaja.

Kje se vidite čez 5, 10 in 20 let?
V Sloveniji. Ne bom pobegnil v tujino, ampak bom s svojim delovanjem poskušal našo domovino, ki je naša, ne glede na vse, narediti bolj prijazno tudi tistim, ki zaradi preživetja in službe v tujini dnevno migrirajo, pa tudi za vse tiste, ki so obupali – ki so odšli za dlje časa ali za vedno.

Prav je, da imamo jasne cilje in prav je, da so postavljeni realno, a hkrati ambiciozno. Moje mnenje pa je, da ni pomemben samo cilj, predvsem je pomembna pot in ravno ta pot ti mnogokrat ponudi veliko priložnosti, ki si jih moraš drzniti izkoristiti. Človek, ki dela, se tudi zmoti, naredi napake, ampak s tem raste in postane boljši, močnejši.

Torej, vidim se družbeno (politično) aktivnega, saj ne želim zgolj opazovati, temveč želim sooblikovati, predvsem pa spreminjati stvari, spreminjati na bolje. Do tedaj oz. vedno pa s trdim delom, vztrajno in optimistično naprej.

Jure Ferjan: “Ni pomemben samo cilj, predvsem je pomembna pot in ravno ta pot ti mnogokrat ponudi veliko priložnosti, ki si jih moraš drzniti izkoristiti.” (Foto: osebni arhiv)

To je bilo na poslovnem področju. Kaj pa zasebno?
Ustvariti družino. Imeti topel dom. Biti mož, biti oče. To je življenjsko poslanstvo, ki je zame temeljnega pomena. Kariera je pomembna, zagotovo, a na mojem prvem mestu je in bo družina.

Kako z vsem tem napredujem, pa lahko rečem le, da sem na dobri poti. Kako hitro se bodo stvari odvijale, pa boste, če vas bo zanimalo, videli …

Danes je božič. Pred nami so torej božično-novoletni prazniki. Kako jih boste preživeli?
V krogu družine, v krogu prijateljev. Pred menoj je sicer še nekaj delovnih dni, potem pa si bom lahko vzel nekaj časa zase in moje najbližje. Tega se veseli tudi moje dekle. Tega se zelo veselim tudi jaz. In tako kot vsako leto znova cel svet nestrpno in z upanjem v srcu pričakuje rojstvo Odrešenika, rojstvo Jezusa Kristusa, tako tudi mene božično-novoletni čas napolni s prijetno energijo, z upanjem, z ljubeznijo. Vera mi veliko pomeni, predvsem pa je vera v Boga tudi ljubezen do bližnjega in naša dejanja, ki se izkazujejo vsak dan, vedno znova in znova.

Zaključna misel za vse bralke in bralce našega spletnega portala Gorenjski Utrip …
Želim vam mirne praznike. Blagoslovljen in doživet božič, ponosen dan samostojnosti in enotnosti – ljubezen domovine je čista, je nekaj čudovitega, zato jo je treba negovati in ohranjati. Želim vam tudi polno zdravja, osebnega zadovoljstva in premaganih izzivov v letu, ki prihaja. Naj bo leto modrih odločitev. Srečno 2018!

Aleš Trilar

Več na www.gorenjski-utrip.si …