Jankovićeva Ljubljana kot turistično točko ponuja “komunistično turo”

Letak za komunistično turo organizacije Ljubljana Free Tour.

Če ste se kdaj spraševali, zakaj turisti ob obisku Slovenije pomislijo na Jugoslavijo in komunizem, je zdaj jasno. Ljubljana namreč V svojem programu Ljubljana Free Tour ponuja ne le eno, ampak kar dve tako imenovani “komunistični turneji”. Kot imajo zapisano na spletni strani, pravijo, da bo ljudem “ta ogled resnično dal celotno sliko o tem, kaj je Slovence oblikovalo v to, kar so danes”.

Ni dolgo, kar je Tanja Fajon obljubljala “približevanje jedrni Evropi” in bilo je nemogoče verjeti tem besedam, sploh ker jih je izgovorila ena od t. i. “ponosnih naslednic komunistov”, ki se javno klanja totalitaristom. Slovenija pod aktualno vlado ostaja v krču preteklega režima in ne le za državljane, enako dobijo tudi turisti, ki pridejo na obisk v Slovenijo. Kako pričakovati, da nas bo svet gledal kot razvito državo, ko pa ob obisku dobijo “Komunistično turo” oz. kot je zapisano na spletni strani Ljubljana Free Tour, “potovanje nazaj v čase komunistične Jugoslavije in socialistične vladavine”.

Organizacija Ljubljana Free Tour na svoji spletni strani promovira več tur in ogledov, dve še posebej izstopata. Prva je “klasičo-komunistična fuzijska tura”, za katero piše, da “vključuje vsa klasična mesta in komunistične dragulje“.

Ljubljana ponuja dve “komunistični turneji”
Na spletni strani je opisana kot “navzkrižna tura, ki zajema dve priljubljeni temi – klasično Ljubljano in socialistično Jugoslavijo – idealna kombinacija za tiste, ki jih zanima komunizem – svetloba brez podrobnosti”. Na spletni strani navajajo, da se začne s klasičnim ogledom mesta, “z dodanimi komunističnimi vsebinami, kadar je to potrebno, nato pa se nadaljuje do “političnega” dela mesta, kjer obiščemo dodatne znamenitosti, povezane z našo komunistično preteklostjo, kot sta parlament in Trg republike, ki sta imela pomembno vlogo v našem komunističnem obdobju”. Praktično gre za hvalospev totalitarnemu režimu, ki v opisu besede “komunističen” ne uporabi le enkrat, ampak večkrat. Na voljo pa je tudi komunistična turneja, kjer spletna stran pojasnjuje, da se “nekateri z žalostjo ozirajo nazaj, drugi pogrešajo dobre stare čase, ko so bili (skoraj) vsi “enaki”, imeli službo, streho nad glavo in hrano na mizi”. Spletna stran čas komunizma opisuje kot čas “blaginje”, čeprav je danes na oblasti vlada, ki omenjeni režim v celoti podpira, ljudje pa imajo vedno manj.

Tita poimenujejo kot: “naš zagonetni voditelj”
Kot nadaljujejo v opisu turneje, turiste lahko “komunistična tura popelje nazaj v čase socialistične Jugoslavije, edinstvene države, ki je opredelila svoj pristop do komunizma, medtem ko je ohranila nekoliko odprto politiko z zahodom. Začenši z našim zagonetnim voditeljem maršalom Titom, turneja raziskuje slovensko življenje pod socialističnim režimom, obiskuje mesta, ki so imela pomembno vlogo v komunističnih časih, s poudarkom na vladanju, gospodarstvu, delu, veri, kaznovanju, pravičnosti, zabavi, umetnosti in še več. Pri predstavitvi skušamo biti objektivni, vendar delimo resnične družinske zgodbe, prinesemo nostalgične predmete, ki jih lahko držite, in seveda vse vsebine predstavljamo z isto strastjo, po kateri smo znani. Pozabi, kar si slišal, poglej, kako je bilo zares,” so zapisali.

Pod kontakt na spletni strani Ljubljana Free Tour je naveden Shachar Chuck Rashit, Storitve marketinga in uprave s.p., Tržaška cesta 51a, Ljubljana 1000, ki je sodeč po spletni strani ERAR največ sredstev prejel od ministrstva za finance in Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Glede na “slikovit” opis tistega časa, je moč predvidevati, da ga je pisala oseba, ki je prav tako privržena omenjenemu režimu oziroma nekdo od “strokovnjakov”, zato smo se obrnili kar direktno na organizacijo in jo vprašal, ali pri izvajanju teh turnej potrebuje odobritev s strani Mestne občine Ljubljana in ali sodeluje s kakšno od zgodovinsko podkovanih institucij ali organizacij. Odgovorov do tega trenutka še nismo prejeli.

T. B.