Jankoviću se je po robu postavil še Greenpeace

Ljubljanski župan Zoran Janković in prizor iz simbolne akcije Greeenpeace Slovenija. Vir: STA

Jankovićevemu delovanju se je sedaj uprla še nevladna okoljska organizacija Greenpeace. Na današnji dan je končala kampanjo Podnebni zločin 2023. Ljudje so v okviru kampanje izbirali, kdo je zagrešil najhujši podnebni zločin. Neslavni zmagovalec je postal Zoran Janković, ki je prejel največje število glasov. Obtožujejo ga t.i. “greenwashinga” pri načrtovanju podnebno nevtralne Ljubljane. Angleški izraz označuje obliko delovanja ljudi ali organizacij, ki se predstavljajo kot trajnostni ali “zeleni”, v resnici pa so vse prej kot to.  

Aktivisti ga sicer niso obtožili zaradi gradnje Kanala C0 oz. “drekovoda”. “Vse se je začelo leta 2022, ko je bila Ljubljana izbrana kot eno izmed stotih mest Evropske unije, ki naj bi do leta 2030 postala podnebno nevtralna. To pomeni, da naj bi uporabljal energetsko obnovljive vire, ki so okoljsko sprejemljivi in podnebno nevtralni. Ampak vi ste zelo dobro zaznali, da Zoran Janković, župan te občine v svoji strategiji podnebno nevtralne Ljubljane načrtuje kurjenje uvoženega zemeljskega plina. To je bila prva napaka, ker plin je fosilno gorivo,” v igranem posnetku povedo predstavniki Greenpeace Slovenija. Posnetek je v celoti dosegljiv na njihovi Facebook strani.

Ljubljanskemu županu dela družbo na vrhu cvetober slovenske leve politične elite. Greenpeace je namreč izbiral med petimi kandidati. Janković je prejel 31,9 odstotka glasov, sledil je Petrol, ki je na drugem mestu zbral 31,3 odstotka glasov “zaradi rekordnih dobičkov v času energetske krize”. Na tretjem mestu se je znašla ministrica Alenka Bratušek in Matjaž Han, ki sta prejela 14,9 odstotka glasov. Nevladnike so pri njima zmotile “investicije v letalske povezave na kratke razdalje”. Na četrtem mestu se je znašla predsednica državne zbora Urška Klakočar Zupančič, ki se je na prelomu leta z vladnim Falconom odpravila na koncert na Dunaj. Prejela je 8,3 odstotka glasov. Na petem mestu se je znašel Organizacijski odbor Planica, “zaradi postavitve parkirišč na vodovarstvena območja”. 

Javno glasovanje je potekalo od 16. aprila dalje, kampanja Podnebni zločin pa se je začela 1. aprila na Prešernovem trgu z “zažigom Zemlje”. Okoljski aktivisti so Jankovićevo “zmago” proslavili s fotomontažo ljubljanskega šerifa za rešetkami.

Ljubljanski župan Zoran Janković za rešetkami. Vir: Facebook profil Greenpeace Slovenija.

Aktivisti iz nevladne organizacije so hoteli z akcijo opozoriti odločevalce, da začno jemati podnebno krizo resno, akcija pa je bila namenjena izpostavljanju tistih, ki so “s svojimi dejanji, izjavami ali namerami pokazali, da podnebne krize ne jemljejo resno”, poroča STA.

Kaj pa Kanal C0?
Ob tem se zdi izredno zanimivo, da okoljevarstvena organizacija ni opazila trenutno najbolj perečega in okoljsko spornega projekta Kanal C0 oz. “drekovoda”, kot se kje gradbenega projekta oprijelo ime med ljudskimi množicami. Navsezadnje se je zoper gradnjo kanalizacijskega kanal izrekla provladna nevladna organizacija Inštitut 8. marec. To je storila po dolgih mesecih javne debate, po tem, ko so najprej dejali, da niso strokovnjaki za omenjeno vprašanje. Tudi, ko so ljubljanskega župana pozvali, da gradnjo ustavi, so hkrati za projekt obtožili nekdanjega ministra v vladi SDS Andreja Vizjaka, ki je projekt ustavil. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač