Kardinal Rode: Dejstvo je, da je združitev Prekmurja uspela po zaslugi slovenskih duhovnikov

Franc Rode (foto: STA).

Dejstvo je, da je priključitev Prekmurja uspela po zaslugi slovenskih duhovnikov, ki so skozi stoletja ohranjali živo slovensko besedo in utrjevali zavest, da so sestavni del slovenskega naroda onkraj Mure. V prelomnem letu 1919 je bila vloga prekmurskih duhovnikov na čelu z Jožefom Kleklom st. odločilna,” je ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zbrane nagovoril kardinal Franc Rode. V nadaljevanju objavljamo celotno besedilo.

“Sto let, odkar so se Slovenci onkraj Mure združili z brati z desnega brega reke; osemindvajset let, odkar živimo v lastni suvereni državi; petnajst let, odkar smo državljani Evropske unije. Tri bistvene geopolitične danosti, ki zaznamujejo našo sedanjost, narekujejo hvaležen spomin na borce za pravice v preteklosti in odpirajo možnosti drugače živeti naše slovenstvo.

Dejstvo je, da je priključitev Prekmurja uspela po zaslugi slovenskih duhovnikov, ki so skozi stoletja ohranjali živo slovensko besedo in utrjevali zavest, da so sestavni del slovenskega naroda onkraj Mure. V prelomnem letu 1919 je bila vloga prekmurskih duhovnikov na čelu z Jožefom Kleklom st. odločilna.

Dejstvo, da več kot četrt stoletja živimo v samostojni državi, nam narekuje dolžnost, da vzpostavimo pravi odnos do te države, odnos odgovornosti in spoštovanja do najvišjih državnih institucij, premagovanje sebičnih interesov skupine ali stranke, zrel državniški čut. V novem državnem okviru naj se zjasni naša narodna zavest: osvobojena temne preteklosti naj bo sproščena in vesela, brez agresivnosti in nastopaštva, umirjena in trdna v sebi ter v iskreni simpatiji do drugih narodov.

Dejstvo, da smo že petnajst let državljani Evropske unije, nam odpira možnosti drugače živeti svoje slovenstvo: širše in duhovno bogatejše; obzorje našega duha naj se razširi, ko se napaja ob kulturnem in duhovnem bogastvu evropske istovetnosti: ob grški volji do resnice, ob rimskem načelu prava nad samovoljo in ob krščanskem humanizmu. Ob vsem tem pa naj ohrani kristalno čisto slovensko jedro. Prihodnost je odprta.”

Peter Truden

 • Janez Kepic-Kern

  DEJSTVO JE TO – SEVEDA.

  ALI KDO KAJ VE O TEM.
  JE POMEMBNO.
  PONAVLJAM.
  VČERAJ – v BELTINCIH
  NI
  BILO VIDETI GLAVNIH PREDSTAVNIKOV – NAJBOLJ POMEMBNE NAŠE SLOVENSKE STRANKE – SDS..
  Jaz sem
  opazil le OK – SDS gospo . Jerajevo !
  NEKAM
  ČUDNA – SE MI ZDI – TA ODSOTNOST NAJBOLJ POZITIVNE NAŠE STRANKE
  – SDS.
  Neki prazni stoli so bili v 2. vrsti. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Antonius

   Jerajeva je bila v vsakem primeru neopazna predstavnica SDS na spominski maši.
   Če bi se Janša pojavil tam in se posedel v prvi vrsti, bi novinarski trop 571 iz spominske maše naredil politični shod.
   Škofu Štumpfu in ostalim duhovnikom gre zahvala, da so vztrajali na svojem in mimo Kučanovih politikantov organizirali spominsko mašo in svojevrstno proslavo ob stoletnici vrnitve Prekmurcev v matično domovino Slovenijo.

 • Antonius

  Gospod kardinal Rode bi lahko Kučana vsaj prek prikatelja Škrabca v Ribnici seznanil, da njegovi komunisti prekmurskim duhovnikom za vrnitev prekmurskih Slovencev v matično domovino niso popolnoma nič v pomoč pridodali.
  Je pa vedel skoraj stoletni župnik marsikaj zanimivega povedati o Kučanovi žlahti. V II. vojni so zgledno sodelovali z madžarskim okupatorjem. Celo v rojstnih Križevcih bi Milan komaj dobil za eno dlan prstov volilnih glasov.

  • karpelec

   Vse to, kar je bilo, Milanu ni mar, važno je to kar on hoče urediti v tej kurji glavi sedaj, kar mu dokaj uspeva in vsaka čast dr. Štumfu, ki je organiziral tako svečanost, ki je Milanu oči pustila na pecljih. Fronta je odprta v kateri pa škof ne bo stal križem rok.

  • črnaovca

   Tudi Janša ni zaslužen in kljub polnim ustam slovenstva ga ni bilo na proslavi, mu je Orban kaj namignil, kdo bi vedel

  • Igor Pavlič

   Ne bodi no smešen, leta 1919 se pri nas nikomur še sanjalo ni o komunistih. zaradi stoletnega, takorekoč več kot tisočletnega zatiranaj vseh intelektualcev, razen duhovnikov, druhih izobraženih in prosvetljenih ljudi praktično ni bilo, zato tudi pod razno ne bi mogli iti zaslužni. Morda bomo ob prazniku preiključitve (pridružitve itd.) Primorske poslušali, da so za to zaslužni duhovniki, Tito jezapravil pa Trst ter Gorico. A JAnša pa na te prekmurske proslave ne sme, mu je Orban prepovedal?

   • Antonius

    Komunisti so 60 let čakali, da ja Prekmurcem Janša zrihtal praznik. Zdaj se pa v prvo vrsto rinejo preimenovani komunisti.
    Smešno? Res mi melce smešno delujete.
    Kritizirate komentar ne, da bi v njem razumeli in prepoznali njegov širši kontekst.

    • rrrrr

     Ščurki in vešče, ki jih privlači svetloba edinega slovenskega objektivnega in necenzuriranega portala niso tu, da bi kaj razumeli ali prepoznali dejstva v prispevkih , še manj v dobrih odzivih nanje. Dobro, naj pač razstavljajo svojo kramo.
     Jezi pa me, ker se na te strani lepijo čedalje manj izobraženi, slabo zdresirani in skrajno nizkočelni troli.
     Še moj pes se obira, da na njihove komentarje dvigne zadnjo levo taco..
     Pravi, da nima smisla.

    • Dario Lupič

     janša je prvi komunist, žal.

  • Dada

   KJE PA JE BIL JANŠA, DA JE BIL ODSOTEN S PROSLAVE OB TAKO POMEMBNEM DOGODKU. AJA Prekmurje so vzeli Madžarom , zato ne bi bilo fer iti na proslavo zaradi Orbana. Aha razumemo, kot da je Orban bolj pomemben, da ga Janša ne bi užalil.

   • tretjerazredni

    Čigavo je bilo od nekdaj prekmurje?

    • Dada

     A tvoje ??? Ha,ha,ha.

   • pesjanar

    So pa bili prisotni tvoji komunistični vazali in drugi kurčanovi rito piki kar je čisto dovolj za sramoto ja še serpentinšek je nakladal,malo je zamešal to častitljivo proslavo z gošarsko veselico na katerih je glavni komedijant,tebi vam levim prostitutom pač JJ ne gre iz glave ja tako je če si vsran levičar…..

    • Dada

     Ha,ha,ha. Še slovenskega jezika ne obvladaš, kulture ti manjka, to je neko pijansko nakladanje. Pa na zdravje.

  • Dada

   JA, čudno, da tvoji viri nimajo nič slabega za povedati o Kučanu. Seveda je Kučan Prekmurec in zgodovinski PRVI predsednik in dvakratni predsednik R Slovenije. S tem se ne more nihče drug pohvaliti v Sloveniji.

   • pesjanar

    On se lahko pohvali da so mu butasti volilci nasedli posebno tako imenovani borci in druga gošarska zalega…….

 • ZatonMesecnikov

  Prekmurje, je bilo vzeto Madžarski zaradi komunistov Bele Kuna. Leta 1919 je šel ustanavljat sovjetsko Madžarsko, ter Lenina klical, naj vključi Madžarsko v Sovjetsko zvezo. Sile Kraljevine SHS, Romunije in Čehoslovaške, ki so zadušile boljševiško Revolucijo, so za nagrado dobile velike dele takratnih Ogrskih ozemelj. Posledica je bil Triatonski sporazum, kar lahko poslanla Jovova več pojasni. Srbija je naprimer iz tega naslova dobila Vojvodino, Hrvaška pa Slavonijo. Današnja slovenija pač prekmurje.

  • RATATA

   Slovenija pač Prekmurje in Medmurje, kar so maja 1941 ustaše tudi priznali.., da gre meja po Dravi od sotoćja z Muro…

   • svatne

    V kokošnjaku internacionalno pravo in dejstva, ki štrlijo v nos, nikoli ne štejejo…

    • RATATA

     Naša kura bi lahko – morala biti z golšo (Medmurje) in na trikot podstavku (Istra).

   • tretjerazredni

    Ustaši niso nič priznali, kamor so nažokali hrvate, tam je bila ustaška, ostalo so vzeli večji narodi.

  • Perkele

   O čem bluziš, vsa našteta ozemlja so bila slovanska in priključena državi in kraljevini že pred sovjetsko republiko z izjemo Prekmurja.

   • tretjerazredni

    Na Hrvaškem učijo, da je, bilo prekmurje madžarska banovina, kjer so živeli hrvati, ki so govorili napol slovensko.

  • tretjerazredni

   Razumem, po tvoji logiki so slovani okupirali Veliko Madžarsko in poselili prekmurje, kot šiptarji.
   Vi niste normalni, samo to bom rekel, tvoje učiteljem zgodovine bi morali pobrati pedagoško diplomo, ker do navadni kreteni sorči. Ti si imel pri njih verjetno petko.

   Prekmurje je poseljeno s slovenci že tam od 7.stoletja naprej.

   • ZatonMesecnikov

    verjamem, da ne razumeš mojih navedb, saj zahtevajo neko predznanje.

    Moja trditev je, da so madžari nekoč prišli med tam živeže panonske Slovene, in si jih podjarmili in jih jezikovno asimilirali.

    madžari so Slovenci s čudnim jezikom. To so oni genetsko.

    • tretjerazredni

     Se ti ne zdi bolj logično, da je bilo prekmurje ogrska banovinacin so bili edini madžari tam gospodarji in veliki kmetje, kot povsod drugje na slovenskem?

     Sicer pa poveš po resnici tudi kadar lažeš, slovenci so poselili prekmurje pred mongoli in avari, sploh pa tam niso živeli hrvati, ki so bili ograjeni v svoje katoliške banovine.
     Dokaz, poglej si muzeje in nacionalne arhive, nekdo ti je lagal celo življenje.

     • ZatonMesecnikov

      Ti mi poskušaš sedj lagati, vendar verjamem da zato, ker nimaš predznanja in upam, da ne zlonamerno.

      panonski slovenci so kot pravilno ugotavljaš, živeli pred avari, huni in madžari, ki so turkmenska plemena. Panonija je namreč pradomovina Slovencev, saj še danes v veliki meri ta bazen nosi ime po njih. (Slovenija, Slovaška, Slavonija).

      maloštevilno pleme Madžarov je pridrlo in si jih podredilo. Prebivalci so pa prevzeli s stoletji madžarski jezik.

      prostovoljno. In to jih danes ne dela nič manj Slovence s čudnim jezikom…

 • xtc

  Bravo Franci le povedat jim,,da z njimi ni nikoli ni bilo nič,razen ko je bilo trebakrast,ropat,posiljevat in pobijat.

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI TU,
  TOLE V PREKMURJU – 100 LET – JE BILO ZA MOJ OBČUTEK – PRECEJ – “POGREBNO”
  MAŠA
  – JE ŽE NORMALNO, DA JE RESNA.
  Ostalo bi bilo pa lahko – bolj vedro, veselo.

  TAKO PAMETNO, VEDRO, LJUBEČE
  POJEJO – LJUDJE S KORZIKE – SVOJI REVNI
  A NJIM NAJLJUBŠI DOMOVINI – – KORZIKI !

  DOMOVINI –
  CORSICA . A TE

  https://www.youtube.com/watch?v=xmbh4gTJ4Ag

  Ghjè per à pena dì campà
  Ch’elli si mettenu in penseri
  Ch’elli si mettenu à marchjà
  Mezu à le brame è l’addisperi

  Quand’elli sò da mare in là
  Anu li cori prigiuneri
  Ma tù i sai fà vultà
  Di tè quantu elli ne sò fieri

  Corsica
  Corsica
  Gloria à tè

  È per à pena di sperà
  Falanu pieni li carrughji
  Ti parlanu di libertà
  Quante vittorie in li so mughji

  È quand’elli mettenu à dì
  Inseme listessu curagiu
  Pè ciò chì ferma à custruì
  Faci cun elli lu viaghju

  Corsica
  Corsica
  Gloria à tè …

  PRIBLIŽEN – A DOVOLJ TOČEN PREVOD OD MENE – JANEZ KEPIC-KERNA

  ZATE, TEBI – KORZIKA

  KER JE ŽIVLJENJE KRUTO IN KO
  ZAČENJAMO HODITI V SKRBEH, V UPANJU
  TUDI S STRAHOM IN OBUPOM,
  TUDI V TUJINO PREKO MORJA,
  SI VEDNO V NAŠIH SRCIH.
  IN KO SE VRAČAMO, KAKO PONOSNI SMO
  NATE
  KORZIKA, KORZIKA,
  BLAGOSLOV, SLAVA
  TEBI
  KORZIKA, KORZIKA.

  IN KO UTRUJENI OD ČAKANJA
  NAPOLNIMO ULICE
  IN GOVORIMO – O SVOBODI,
  KOLIKO ZMAGOVITE VOLJE
  JE V NAŠIH KLICIH.

  KORZIKA, KORZIKA, SLAVA, BLAGOSLOV – TEBI.

  IN KO ZAČNEMO GOVORITI,
  ZDRUŽENI V POGUMU – O TEM,
  KAR ŠE JE TREBA ZGRADITI
  NAM TI – KORZIKA
  – POMAGAŠ.
  SLAVA, BLAGOSLOV TEBI,
  KORZIKA, KORZIKA.

  Takh pesmi

  https://www.youtube.com/watch?v=xmbh4gTJ4Ag

  – nam Slovencem – manjka.
  Korzičanov je vsega 300.000 pa so
  tako pogumni, aktivni, kjubeči
  do Krzike, svojih pesmi, jezika itd.
  Korziki gre – kar dobro.
  Svojo univerzo imajo, OK gopodarstvo itd. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   “BEATA FUNTANELLA=BLAGOSLOVLJENA, POSVEČENA FONTANA”
   MOJ
   POIZKUS
   PREVODA V SLOVENŠČINO.
   POJE SE BESEDE – “SONORNO”, ZVENEČE, GLASNO, POVZDIGNJENO

   POSVEČENA, BLAGOSLOVLJENA – FONTANA
   BEATA FUNTANELLA

   Nisem iskal sreče, niti usode, prihodnosti,
   le šel sem na pot iskati – svežo, osvežilno vodo.
   S senco lune, ki me je spremljala, kot spremstvo.

   V roki sem nosil moj mali vrč,
   ko sem te srečal – a poti.
   S tvojim kotličkom na glavi – kot vedno.
   VI, GOSPODIČNA – NISTE VIDELI – SONCA,
   A IMATE TAKO OČARUJOČ NASMEH,
   NAENKRAT SE MI ZDITE – KOT ZVEZDA
   ki zna voditi zaljubljene k znamenju spomina,
   BIL SEM ZALJUBLJEN OD TEGA VIRA, TE FONTANE.

   TI SI ZAME POPOLNA, BRILJANTNA ZVEZDA,
   POSTALA SI MOJA PRVA LJUBEZEN.
   ZDAJ NI VEČ NE VRČKA NE KOTLIKA,
   AMPAK MOJE SRCE BIJE VEDNO – LE ZA TE, ZA TEBE.

   FONTANA PRI SV. PETRU JE – BLAGOSLOVLJENA.
   S SVOJO OD SONCA NESPARJENO – SVEŽO VODO.

   Tako nekako – gre besedilo. Zasilen prevod L.r. JANEZ kEPIC kERN KOMENDA
   P.S
   NA KORZIKI
   VSI, KOT ENO “SVETO” PESEM POJEJO
   “BEATO FUNTANELLO”

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  “TRETJERAZREDNI” – SPODAJ – NE JOKAJ, NE JAMRAJ ”

  “STALIN, TITO IN KARDELJ – TE IMAJO – RADI ”

  KONEC ŠALE
  A veš, kako je umrl – PREŽIHOV VORANC=LOVRO KUHAR
  EDEN
  PRVIH SLO – KOMUNISTOV.
  UMRL JE ŽALOSTNO.
  Nihče od komunistov, stalinostov – KARDELJ, KIDRIČ, MAČEK ITD.
  ga niti POVOHATI
  NISO PRIŠLI V BOLNIŠNICO – KJER JE UMIRAL. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • črnaovca

  Takratni duhovniki tile danes bi preračunvali kaj se jim bolj splača

 • RATATA

  Če.
  Koliko Slovenskih Duš so pa slovenski duhovniki prepustili hrvaškim istovercem v Istri, Kvarnerju, Gorskem Kotarju, Zagorju…, pa tudi v Medmurju, ki je po trianonu sestavni del Prekmurja(!!) O tem pa kdaj drugič(??), morda takrat ko tudi kakšno o Cirkvi Zagrebečki Slovenski rečemo?

 • Dada

  SRAMOTA,, Ali ste kar pozabili…. UKRADENA SLOVENIJA, UKRADENA PROSLAVA ZA ZDRUŽITEV PREKMURJA S SLOVENIJO, ste pisali. . Sami lažnivci v SDS, hitro pozabite in hitro napišete novo zgodbo. Ali ste že pozabili, kako ste pljuvali po Kučanu, KO STE SUMILI, DA BO GLAVNI GLEDE PROSLAVE OB 100 LETNICI ??? ZDAJ, KO STE VIDELI, DA JE BIL KUČAN LE EDEN OD GOSTOV, PA JE TIŠINA. Spoznali ste, da pišete laž, tako ob dnevnih dogodkih in pišete laži vnaprej. Prav tako ni uspelo SDS s podžiganjem kmetov, celo sam princ teme je šel v V. Lašče, da bi bilo bolj pomembno. A ljudje niso množino nasedli, niso nasedli populizmu SDS.
  VPRAŠANJE, zakaj princ SDS ni bil na proslavi ob 100 letnici, bil pa je na kmečkem protestu zoper zveri, ki koljejo živino… ??? Ker je bolj pomembno, ker so v V. Laščah pozivali ministra k odstopu in tam bi SDS lahko pridobila politične točke. Očitno so mu pomembnejše točke z rušenjem, kot, da bi se udeležil proslave. ZNANO.

  • pesjanar

   Če je organizator proslave veleizdajalec murglska mala siba strupena podgana z proslavo nekaj ne štima,tako da pošteni ljudje tja niso šli niti so bili vabljeni…..

 • Dada

  SRAMOTA,, Ali ste kar pozabili…. UKRADENA SLOVENIJA, UKRADENA PROSLAVA ZA ZDRUŽITEV PREKMURJA S SLOVENIJO, ste pisali. . Sami lažnivci v SDS, hitro pozabite in hitro napišete novo zgodbo. Ali ste že pozabili, kako ste pljuvali po Kučanu, KO STE SUMILI, DA BO GLAVNI GLEDE PROSLAVE OB 100 LETNICI ??? ZDAJ, KO STE VIDELI, DA JE BIL KUČAN LE EDEN OD GOSTOV, PA JE TIŠINA. Spoznali ste, da pišete laž, tako ob dnevnih dogodkih in pišete laži vnaprej. Prav tako ni uspelo SDS s podžiganjem kmetov, celo sam princ teme je šel v V. Lašče, da bi bilo bolj pomembno. A ljudje niso množino nasedli, niso nasedli populizmu SDS.
  VPRAŠANJE, zakaj princ SDS ni bil na proslavi ob 100 letnici, bil pa je na kmečkem protestu zoper zveri, ki koljejo živino… ??? Ker je bolj pomembno, ker so v V. Laščah pozivali ministra k odstopu in tam bi SDS lahko pridobila politične točke. Očitno so mu pomembnejše točke z rušenjem, kot, da bi se udeležil proslave. ZNANO.

  • Olga101

   Kucan-Goebbelsov agitorop?

   • Dada

    Ta logotip nacista, šefa propagande med 2. svet vojno je že zaseden. Sem ti že dvakrat napisala. A si butasta ?? Za ta vzdevek se je tvoj idol Grins tepel po sodiščih. Kar naj ga ima…… čaući.
    Sploh pa je Kučan en gospod, upokojeni dvakratni predsednik države in prvi predsednik RS. Za vedno je zapisan v zgodovino Slovenije. Takega moža ne premore 100 let delovanja SDS in vse desnice skupaj. Vsi, ki pljuvate, se pa valjate po blatu……toliko ste vredni v primerjavi.

 • Olga101

  Danes pa razni Šarci in Novakove pljuvajo po zavednih duhovnikih, ki so se borili za slovenski jezik, slovenskim kulturo in Slovenijo in kolaborirajo s komunističnimi zločinci in njihovimi potomci z izgovorom, da so “sredina”!??? Sramota!

  • tretjerazredni

   Pokaži mi prosim prekmursko Biblijo, prevedeno v prekmurščino, iz katere so brali levite slovenskim vernikom, samo to bi še rad videl.

 • tretjerazredni

  Nisem vrdel, da so bili slovenski duhovniki za Jugoslavijo, da.do hoteli pod srbsko kraljevino, mislil sem, da nas pač ni nihče drug maralal, takrat tudi ni bilo važno kakšen jezik so govorila plemena hlapcev, dokler so ubogali nemško.

  Ti isti duhovniki do se lahko spet izkazali že kakšno desetletje kasneje, ko so prekmurje olupirali madžarski nacisti in hrvaški ustaši, nobenega dvoma ni, da so maševali v nemščini.

 • Dario Lupič

  Svojega sina pa ni povabil na proslavo…

 • Dada

  Čudno, Janša tak junak, ampak na proslavo pa ga niso povabili. Mogoče pa nima časa, bil je na protestu kmetov, pa verjetno še pospravljajo kadavre od poginulih.

  • Beli Sneg

   Takim kot si ti ni nikoli prav. Če ga ni bilo mijavkaš, če bi prišel bi še bolj mijavkala. Kolikor pa vem pa Šmarec zavzeto rešuje lovce in zveri in Janša nima nič s tem. Seveda tebi se prikazuje JJ povsod.

 • Dada

  Čestitke Rode, da ste združili Prekmurje s Slovenijo. Čeprav se še rodili niste, vendar naj bi ravno cerkev poskrbela za ohranjanje kulture in jezika. Čeravno ni vaša zasluga za to, pa ne štejem v slabo, ker bi moral to izjaviti S. Zore, poglavar v Ljubljani.

  Bolj mislim na spolne zlorabe duhovnikov nad otroci. Ker ste v Vatikanu, pa me zanima ali je Vatikan podvzel ukrepe, razen, da je objavil, da so škofje prepovedali voditi dokumentacije o zlorabah in , če so jo našli tudi uničili, IN kakšne ukrepe bo uvedel nadškof Zore v Ljubljani.

  Kot vemo iz tujih tiskov in medijev, pa zaradi dolgoletnih skrivanj in zanikanj spolnih zlorab, prihajajo na dan stari primeri, ki sežejo celo, do 4. človeka v Vatikanu. Članek spodaj.
  Vrhovno sodišče v avstralski zvezni državi Viktorija je danes zavrnilo pritožbo avstralskega kardinala Georgea Pella, ki je bil marca obsojen na šest let zapora zaradi spolnih zlorab dveh dečkov konec 90. let 20. stoletja. Pell, ki je nad današnjo razsodbo razočaran, ima možnost še ene pritožbe.

 • Andrej

  Dejstvo je tudi, da so slovenski komunisti do sedaj samo izgubljali Slovenijo. Česarkoli so se lotili, povsod je Slovenija kratko potegnila.