fbpx

Kmetijsko gozdarska zbornica kritična do aktivistov, ki s pravnimi sredstvi preprečujejo odstrel zveri

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je odločno proti temu, da se z vlaganjem tožb nekaterih posameznikov (pod krinko varovanja okolja) proti povsem legitimnim odločitvam vlade skuša neodgovorno vplivati na kakovost življenja na podeželju in posledično omejevati kmetom ustavno pravico do kmetovanja.

Prebivalci podeželja so ogorčeni, da se njihovega stalnega opozarjanja na težave glede zveri ne sliši. Ljudje s podeželja vedno pogosteje srečujejo medveda in volka v bližini naselij, zato zahtevajo upoštevanje strokovne osnove upravljanja z  zvermi. Številke, ki jih v odloku predlaga vlada, so po njihovem strokovno utemeljene in predvidevajo odvzem v višini prirastka.

“A ker je zaradi različnih pritiskov dejanski odvzem manjši od letnega prirastka, se število zveri povečuje. Število medvedov je namreč zaradi vsakoletnega zniževanja odvzema v zadnjem desetletju naraslo za več kot 40 odstotkov, populacija volka pa se je v zadnjih osmih letih podvojila. Takšno upravljanje z zvermi ni trajnostno in lahko povzroči nepopravljive negativne posledice za podeželje,” so zapisali v izjavi.

KGZS zato podpira izvajanje sprejetega odloka, saj je to eden od načinov za urejanje števila zveri v naravi in se s tem omogoča vzpostavitev normalnih razmer na slovenskem podeželju. Z uresničevanjem tega odloka ne bo osiromašeno naravno bogastvo, temveč bo, nasprotno, s tem omogočena nadaljnja ohranitev tako narave kot urejenosti podeželja. Predvsem pa bo prebivalcem podeželja in tudi obiskovalcem gozdov omogočalo varnejše življenje in vsaj delno zmanjšalo možnost za nevarna srečanja z zvermi.

C. Š.