Leljak: Radence vidim na turističnem zemljevidu Slovenije in Evrope

Župan Radencev Roman Leljak (Foto: Polona Avanzo)

Kako je bilo v prejšnjem mandatu in kako bo v naslednjih štirih letih? V času oblikovanja občinskega proračuna smo se pogovarjali z županom občine Radenci, Romanom Leljakom.

Po razgibanem dogajanju v prejšnjem mandatu so vam občani občine Radenci še v drugo zaupali vodenje občine. Kako ocenjujete vaše delo v preteklem mandatu in kakšen je vaš pogled v prihodnost naslednjih štirih let?
Osebno mandata kot takega ne vidim kot razgibanega, bilo pa je razgibano dogajanje na socialnih omrežjih in v medijih. Z ekipo smo intenzivno delali in se trudili življenje v naši občini spremeniti na bolje, kar nam je tudi uspelo. Poskusi posameznikov, ki so “popestrili” dogajanje tudi v naši občini, so v Sloveniji pogosta praksa. Osebno se bom še naprej trudil tako kot do sedaj in volivcev, ki so mi na podlagi dobrega dela v prejšnjem mandatu ponovno zaupali vodenje, tudi v naslednjih štirih letih ne bom razočaral.

Radence vidim na turističnem zemljevidu Slovenije in Evrope, saj imajo veliko perspektivo. Pred štirimi leti smo se ponovno odločili in sprejeli smernice, da bomo imeli turistično občino. Ukvarjali se bomo s klasičnim, športnim in zdravstvenim turizmom, ob tem pa sledili cilju “bivanju prijazna občina”. Gradnja velikih industrijskih objektov ni prioriteta, saj mora turistično mesto biti mirno in prijetno za bivanje turistov in naših občanov.

Občina Radenci obsega 22 naselij. Na kakšen način nameravate poskrbeti za čim bolj enakomeren razvoj?
V preteklem mandatu smo enakomernemu razvoju vseh naselij dali poudarek in Radenci tako sodijo med prve občine v Evropi, ki imajo celotno javno razsvetljavo, vključno z okoliškimi naselji, pokrito s sončno javno razsvetljavo. Obnovili in asfaltirali smo več kot 30 kilometrov cest, dokončno smo rešili oskrbe s pitno vodo. Moj namen, da celotna občina, od prve hiše v mestu do zadnje na vasi, postane turistična, je bil v veliki meri dosežen. Tudi v samih Radencih smo posodobili športni park Ivanke Serec in uredili tržnico.

Sodobna in varčna javna razsvetljava

Za vami je težak mandat, saj ste pri nekaterih idejah naleteli na odpor občinskih svetnikov ali različnih civilnih iniciativ. Kako vidite možnost sodelovanja z izvoljenimi svetniki v tem mandatu? Ste morda oblikovali formalno koalicijo?
Pred štirimi leti so me na začetku mandata podpirali le štirje svetniki, po enem letu nagajanja pa je k mojim pobudam in aktivnostim pristopilo še nekaj svetnikov, kar je omogočilo večino v občinskem svetu in možnost napredka občine. Sedaj je situacija ponovno komplicirana, saj imajo svetniki Gibanja Svobode, Desusa in SD osem svetnikov in v tem trenutku nasprotujejo mojim pobudam, prav tako je osem svetnikov, ki me podpira. Formalne koalicije nismo sklepali, ker menim, da morajo izvoljeni svetniki na prvo mesto postaviti razvoj lokalne skupnosti in ne strankarske politike.

Celoten intervju si preberite na portalu Pomurske novice