fbpx

Magna odpušča! Obljube Počivalška in Cerarja so se izkazale za lažne!

Počivalšek in Cerar

Magna Steyr je bil projekt dr. Mira Cerarja, ki je moral biti speljal za vsako ceno. Slovenski okoljski sklad je samo leta 2017 na račun AAG nakazal prek 31 tisoč evrov denarja. (Foto: SMC)

Največja slovenska gospodarska zgodba v zadnjem obdobju, kot so jo imenovali v mandatu vlade Mira Cerarja, poka po šivih. Slovenski obrat Magne Nukleus je že odpustil prvih šest ljudi. Med drugim so odpustili tudi delavca, ki je zamenjal avstrijski obrat za slovenskega, a zdaj dočakal kruto usodo. Besede Cerarja in Počivalška, ki sta obljubljala novih 1.500 delovnih mest na Štajerskem, pa so se izkazale za lažne. 

Spomnimo se, kako je najbolj etična vlada v zgodovini Slovenije pod vodstvom bivšega premierja Mira Cerarja peljala največjo gospodarsko zgodbo o investiciji Magne Steyr v Sloveniji. Iskali so lokacije in po velikem odporu javnosti postavili nov obrat v Hočah pri Mariboru. Levičarska oblast je veselo poteptala vse okoljevarstvene zahteve, prilagajala zakonodajo s spornim zakonom “Lex Magna” in velikodušno dala 20 milijonov subvencij za delovanje obrata v Hočah. A komaj po dobrem letu dni delovanja so se v slovenskem obratu zgodila že prva odpuščanja.

Pred dnevi so v slovenski javnosti zaokrožile slabe novice iz Avstrije, da je Magna Steyr odpustila 700 ljudi, predvsem posredniških delavcev. Magna v avstrijskem Gradcu predstavlja zaradi katastrofalne gospodarske situacije na Štajerskem in v Pomurju pobeg pred nemočjo, ki ga čutijo v tem delu Slovenije že od prvega dne samostojne Slovenije. Pred dnevi so slovenski predstavniki Magne zagotavljali, da pri njih ne bo nobenih odpuščanj. Danes smo izvedeli, da so se gladko in grdo zlagali.

Prišel delat v Slovenijo za boljšo prihodnost, zdaj so ga odpustili
Po poročanju spletnega portala ptujinfo.com so v četrtek odpustili prvih šest redno zaposlenih delavcev. Odpuščeni delavci so šokirani, saj jim je bilo obljubljeno, da se odpuščanja ne bodo dogajala in je njihova zaposlitev varna. Vse besede vodilnih so bile le pravljice, na katere so naivni delavci nasedli in jim verjeli. Svojo kruto usodo je delil eden izmed neimenovanih odpuščenih delavcev, ki je v preteklosti delal v avstrijskem obratu pol leta samo nočno izmeno. “Eno leto sem bil v Gradcu, pol leta sem delal le v nočni izmeni. Prišel sem v Slovenijo, obljubljeno mi je bilo marsikaj, potem pa me je čakalo tole. Naslednja dva tedna, torej do konca izteka odpovednega roka, bodo delavci na izrednem dopustu. Vse skupaj se mi zdi podobno mešetarjenju,” trdi neimenovani delavec.

Foto: epa

Kje sta zdaj Cerar in Počivalšek, ki sta obljubljala 1.500 novih delovnih mest?!
Spomnimo, da je takratna Cerarjeva vlada vsak mesec paradirala po gradbišču in obljubljala, da je to investicija, ki bo spremenila podobo štajerskega gospodarstva. Aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek je obljubljal, da bo s postavitvijo obrata imelo veliko korist lokalno podjetništvo, saj naj bi se v prihajajočih letih ustvarilo novih 1.500 delovnih mest! Izkazalo se je, da je levičarska oblast še enkrat prodala pravljico za lahko noč štajerski regiji, ki se sooča z visoko brezposelnostjo in revščino.

Luka Perš