Migranti pod Gorjanci – krajani v zasedah

Slika je simbolična (Foto: STA)

V ponedeljek, nekaj po 19. uri, so novomeške policiste krajani Velikih Brusnic in Jugorja obvestili o sumljivih vozilih znamke Mercedes in Audi italijanskih registrskih oznak, ki naj bi peljali iz smeri Jugorja proti Brusnicam. Novomeški OKC je o tem takoj obvestil vse policijske patrulje na širšem območju, v izsleditev vozil so se vključili  tudi kriminalisti.

Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju, v smeri proti Ljubljani. Med postopkom so ugotovili, da je v avtomobilu znamke Audi, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, v mercedesu pa dva sprovajalca – državljana Tunizije z urejenim statusom v Italiji, ki sta prevažala pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Dva izmed njih sta bila v prtljažniku vozila.

Tujci so na območju Gorjancev nezakonito prestopili državno mejo, pri Šumečem potoku pa čakali na sprovajalce, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države. Trem sprovajalcem so policisti odvzeli prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Domačini policijo obveščajo o vse več sumljivih dogajanjih
S PU Novo mesto še poročajo, da so na število 113 prejeli še nekaj klicev občanov, ki so jih obveščali o sumljivih vozilih. Zapisali so, da so se na vse klice takoj odzvali, policisti so vozila ustavili in preverili namen njihovega zadrževanja na določenem območju, vendar niso ugotovili sumljivih okoliščin. Za vsa prejeta obvestila se občanom zahvaljujejo. Pri tem poudarjajo, da so prav s pomočjo informacij ljudi pri svojem delu lahko še uspešnejši in učinkovitejši. Posamezniki, ki živijo na določenem območju, so namreč tisti, ki najprej in najbolje prepoznajo nenavadne in sumljive okoliščine, sumljive osebe in vozila, ki ne sodijo v tisto okolje, še dodajajo. Za območje Gorjancev je sicer zaenkrat znano, da v dolino vstopajo po poteh, ki vodijo prek Gabrja in Cerovca v drugo smer. Ker migranti nenehno spreminjajo smeri in taktike, previdnost ni odveč.

S PU Novo mesto so poslali tudi fotografiji audija in mercedesa, ki sta se pripeljala po 10 ilegalnih migrantov.

Več si lahko preberete na portalu moj-dolenjska.si
 • francelj3

  Kdo ali kaj je sprovajalec, prosim? Nekdo, ki sprovodi ali kaj?
  Opazil sem, da je jezik v prispevkih, podpisanih z začetnicami, precej slabši kot v tistih, podpisanih z imenom in priimkom. Zdaj pa vidim, da sploh nepodpisane prispevke objavljate kar v srpščini.

  • slosin

   vedno več imamo balkanščine….mislim, da gre za balkanski ‘sprovoditi’….Na inštitutu Frana R. so vodilni za kvarjenje slovenščine…

   • Sweet Sue

    Se strinjam.

  • Sweet Sue

   Sprovajalec je korektno (v zagovor avtorju- tudi avtor ni ravno slovensko- prispevka. Razlaga na linku:
   https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/svetovanje/sprovajalec-sprovajanje#v

   • francelj3

    Aha, razumem. Kazenski zakonik, SSKJ … uničevalci slovenščine. V SSKJ preprosto vsako besedo, ki jo slišijo v Ljubljani na cesti, razglasijo za pravilno slovensko. Za pravnike pa itak vemo, koliko slovenščine znajo. Samo preberite kakšno sodbo. Res ne vem, zakaj ne zaprosimo Avstrije za anšlus. Slovensko govoriti bi prav tako prej ali slej nehali, kot v Sloveniji, samo standard bi imeli.

    • Sweet Sue

     Visoka izobrazba je včasih samo dokaz, da je nekdo zadosti dolgo hodil v šolo;-).

     • francelj3

      Ime “Sweet Sue” pa, da ima nekdo odličen okus za dobre komedije.

 • xtc

  Avtomobile pa v preše.

  • Steiermark

   …s kužno “vsebino” vred.

   • JANEZ GUS

    Kužno vsebino pa v Solkanske terme.

  • Anton

   tihotapce je treba njaprej vornk pretepst v opomin, potem pa izgnat iz države, vkolikor se ponovno srečamo, pa šus v čelo. gre za očigledno trgovino z ljudmi in stakimi kreaturami pač ni potrebno delati po pravilih Demokracije.

   sarkazem press

 • JANEZ GUS

  Potem se bodo pa policaji tolkli po prsih,kako so vspešni.

  • Slovenec

   Nič hudega. Važna je varnost Slovencev in svoboda s kvaliteto
   življenja.

  • stajerc5

   Bodi srecen, da so se sploh premaknili in pomagali. Pri drugih klicih so vedno nekje dalec na terenu in jih ni in ni in ni…..

 • Sonce

  Kazni za tihotapce občutno povišat.

  Že včeraj bi bilo prepozno.

 • Franc Šink

  Kako sprovajalci ? To ni slovenska beseda.Kaj niso to tihotapci, oziroma pogovorno švercerji ?

  • Michael

   Ta izraz se uporablja v kriminalistiki
   in dosledno označuje dajanje pomoči nekomu pri ilegalnem prehodu državne meje. Tihotapci in šverceji se ukvarjajo s stvarmi

   • stajerc5

    Ne seri, to je spacenka oz. cefurscina iz “sprovediti” !!!!

   • Franc Šink

    Tudi z ljudmi.

 • kalavnik

  Dejstvo je, da ce bi bila na oblasti druga opcija, do vsega tega ne bi prihajalo (Jansa gor ali dol), ali pa v zelo majhnem obsegu. Vprasanje je samo, koliko migrantov bo slovenija sprejela do novih parlamentarnih volitev.
  Ali bo stevilka ze prevelika, ali pa se bo dalo se kaj resit. Sicer nam ni pomoci.

  • Sonce

   Nelegalni prehodi državne meje se dogajajo od prvega dne samostojne države pa do danes, pod vsemi vladami, in se še bodo.
   Razlika je morda samo v niansah, drugega nič .

   • francelj3

    Aha, razlika med 500.000 na leto in 50 na leto je torej niansa.

    • Sonce

     50 na leto? Že leta nazaj pred tem na valom, so na območju Ormoža ulovili po 150 ilegalnih na dan. Sicer pa nisem govoril o cifrah, govoril sem da so bili ilegalni prehodi preko meje, v času vseh vlad, in Janezove in Bratuškove, in pri vseh prej in kasneje.

     Ni bilo slovenske vlade pri kateri bi ne bilo ilegalnih prehodov meje.

     • stajerc5

      Pozabil si na rekordne milijone yugobeguncev pod sloserjem. Ko mu je prvic zmanjkalo kapitala (zacetek 60-tih) je sele pogojno odprl meje- ZA IZHOD. Do takrat se je pa za “nagradnog” streljalo v hrbet predrznezim, ki so hoteli preko Karavank v tujino!!

     • Sonce

      Da, ker pišem da so bili ilegalni prehodi preko meje v času vseh vlad samostojne Slovenije.

   • stajerc5

    Ja, pa ja, med crno in belo je samo ena micenomala niansa…

 • Slovenec

  Samo strogo z njimi, se prej pa zavarovati meje po normativih ala Orban.

  • sunday

   mejo zavarovati “ala kim korejski”

 • Felikss_AH

  Zadeva je izjemno resna… pol se pa najdejo “lektorji” ki se posvetijo besedi “sprovoditi” kot da je to ključni problem infiltracije vsiljivcev iz Marakeshkih vukojebin. Ko nekdo nima kaj za povedati potem “lektorira”… in to se dogaja tudi po vseh svetovnih portalih… na srečo pa je takih dlakocepcih “literatov” zelo-zelo malo. Preseravati se s tem v Sloveniji ko je verjetno že polovica državljanov pomešana z YU geni od katerih je dober del tudi čistokrvnih YU… je mlatenje prazne slame… sploh pa če temu dodamo še Internet in SMS slang

  Glede “strokovnega lektorstva” pa je SPROVESTI Slovenska beseda… sprovedba, sprovedel in t.d. tako da je sprovajati in sprovajalec lahko povsem logična izpeljanka in zaradi tega ni nobene potrebe inscenirati infarktna zgražanja in komatozna stanja.

  Glede identifikacije “sprovajalcev” in njihovega tovora pa očitno taktika vaških straž ali domobranstva deluje. Ker pa gre za bran domovine je za pričakovati histerične reakcije pizdurin iz PIC, Mirovnega Inštituta in kar je še teh brlogov izdajalske Rdeče golazni.

 • Sweet Sue

  Osnovna vloga in naloga oblasti je, da skrbi za VARNO življenje državljanov. Slovenci krademo in goljufamo, se okoriščamo in izkoriščamo, se prepiramo in sovražimo, brez premisleka in slabe vesti. Kar se nam dogaja, se ne dogaja po naključju, ne po krivici. Začnimo se obnašat drugače. Najprej doma, do sorodnikov in sosedov, v službi in okolici. Dokler nismo pripravljeni NIČ storiti za drugega, ali še huje, privoščimo drugim hudo, nismo na robu propada, ampak smo že danes propadel narod!
  P.s. oblast, ki jo imamo je samo odsev duhovnega stanja državljanov. Konec koncev smo si jo sami izvolili in ko ne dela dobro jo ponovno potrdimo. Odraz navadne neumnosti to ni, je presežek.

  • Svadreb

   Ni bila izvoljena,bila je podtaknjena na podlagi sovražnosti in podtikanj JJ.

   • tomnidari

    Branjevka na tržnici ti lahko podtakne gnilo zelenjavo samo če si slep in brez rok!

  • sunday

   vse je res kar je napisano, vendar moram popraviti, da ni smo ampak so, kajti jaz še nikoli nisem volil levistov niti njihovih oddtenkov in nikoli jih ne bom, zato zame ne velja, da smo, ampak, da so – toliko v vednost !!!

 • Svadreb

  Zanimivo,ljudstvo samo se je odločilo za samopomoč in zadeve zelo hitro prevzema v svojo obrambo.Torej neke vrste štajerska Varda !!!!! Domačini so oboroženi s koli,sprejkami tudi z sprejkami za lak za lase,ki je še boljši kot sprej plin pa še več je laka v dozi.Bravo domačini !!!!

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI TU.
  POSREDUJEM – Z INTERNETA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  PISMO SPODNJE SLOVENKE J.C. JUNCKERJU.

  ne bom napisala SPOŠTOVANI, ker vas ne spoštujem, niti GOSPOD, ker niste niti ena črka te besede, niti ne bom napisala VAS z veliko začetnico, ker niste veliki.

  Po videnem in slišanem dne 14. 2. 2018, ko ste (spet) izkazovali politično-ljubezenske jezične mišice na mlin vašega takratnega obiskovalca, namesto da bi izpostavili pravno disciplino ter priznavanje in spoštovanje le-te, ste ponovno pokazali svojo klovnovsko, norčevsko licemerno igro. Prav tako se je tega dne pokazala diskriminacija do slovenske besede, slovenski novinarji so morali molčati – morda bi morali postavljati vprašanja v hrvaškem jeziku?!

  S svojega stolčka še kar naprej blebetate in meketate kozlovske nesmiselne šale s političnimi osebki, ki so tisti hip ob vašem boku. S stola dol! je moja osebna zahteva, ker nategujete vso Evropo,ves svet, nategnili ste našo bivšo premierko, nategnili ste NAŠ teran, nategnili ste Piranski zaliv, nategujete vse Slovence.

  Ponižana in ogorčena Slovenka sem, ker se norčujete iz moje domovine in kot Slovenka vas ne priznavam in izstopam iz EU, četudi mi je trenutno omogočeno le utopično in miselno.

  Avtor: Sonja Votolen
  Pisno je bilo izvirno objavljeno na portalu klip.si.

  • Janez Kepic-Kern

   SPODAJ JE NEKAJ
   NESAMOKRITIČNIH, NERAZGLEDANIH
   EX KP, ZK
   PROVOKATORČKOV,
   KI
   NE GLEDE
   NA SVOJE “MALO OZ. – N I Č – ZNANJE – KAR PIŠEJO”
   IN
   SI CELO
   – UTVARJAJO,
   DA KAJ POZITIVNEGA POČNEJO”
   NAJ
   SI KAR – UTVARJAJO,
   Čas in Matilda bosta izbrisala – njih same
   in
   njih – utvare ! Zagotovo !

   Iz moje revije “SLOVENIANA”
   NA: sloveniana. si.

   “EVROPA, MIGRACIJE, KRŠČANSTVO, ISLAM !”
   Spoštovani beroči!
   Na tem mestu na kratko le zapišem nekaj navedb o zgodovinskih dejstvih, ki so se zgodovinsko
   izpričano in dokazano – že – zgodila.
   Mislim seveda na zgodovinske dogodke in dogajanja vezana na področja, ki jih opredeljuje naslov
   tega kratkega – le “opozorilnega “ prispevka.
   Torej Slovenija, mi Slovenci, “EVROPA, MIGRACIJE, KRŠČANSTVO IN ISLAM”.
   Ta kratki prispevek sem se odločil zapisati, ker se v slovenskih medijih, zlasti pa na osrednjem
   TV slovenskem mediju, na baje da “javni in državni” RTV SLO pojavljajo prispevki z raznimi (kdo
   ve od koga) vabljenimi “gosti”, razna “omizja” z udeležbo različnih ljudi, med katerimi so poslanci
   itd.. Enkrat, če me spomin ne vara, leta 2015 – pa je te tistega leta zelo “pereče” in še vedno
   aktualne “islam migracije” – na RTV SLO razlagal celo nekoliko nenavadni generalni ali “častni
   konzul” v R. Sloveniji iz Jordanije gospod Samir A.., ki ga jaz in moji znanci poznamo izključno le
   s TV – seveda.
   “Razlage” vseh mogočih “ekspertov” za teme iz naslova – so bile- prav raznolike:
   – najpogosteje je bilo (verjetno namerno) enačenje oz. “mešanje” t.i. “beguncev” z migranti, ki so
   seveda po statusu in po motivih svojega “migrantstva” – seveda – raznoliki.
   Ker R. Slovenija ne meji z državami, ki so v vojnem stanju – pa pravih “beguncev” zaradi vojnih
   stanj – v Sloveniji – seveda – ne more biti. Po mojem osebnem mnenju, ki je mnenje mnogih.
   Najbolj moteče na takih “omizjih, pogovorih” itd. na RTV SLO o tako pomembnih temah se meni
   osebno vidi – sam vprašljiv, pogosto s “predšolskimi vprašanji” nerodno izvajan način “vodenja” teh
   “pogovorov”: voditelj namreč ne zastopa, nima nobenega svojega mnenja, pogosto vprašuje, kot
   da o temamtiki pogovora zelo malo ali celo “nič” – ne “ve”?
   Tak čisto zasebni vtis – imamo, pogosto – “nedolžni” gledalci – tovrstnih RTV SLO “omizij”.
   Da bi torej “po vtisu – predšolsko malovednim” novinarjem in redaktorjem zlasti RTV SLO
   – dal izhodišča za njih – “doinformiranje” na temo islama, migracij, itd. – preden se lotijo
   obravnave tem o islamu, o migracijah… in o podobnih zahtevnejših temah.
   Njim in tudi Vam vsem beročim, ki vas tematika t.i. “islam migracij” zanima – Vam spodaj zapisujem
   nekaj dejstev iz zgodovine!
   Zgodovinsko bolj razgledani ljudje – vemo:
   1. Konflikti med “islamom” in Evropo – niso nekaj – novega. veliko jih je bilo!
   • t.i. “križarske vojne (1095-1291) so zelo znan zgoden spopad z islamom, z Arabci,
   • že Ferdinand II, Filip II pa je leta izvedel 1567 prepoved, 1609 izgon islama iz Španije.
   • 1453. leta padec Bizanca pod – islam,
   • 15., 16. stoletje roparski, turški vpadi na Balkan in na tudi slovenska ozemlja,
   • poraz Turkov v bitki pri Sisku, leta 1593. Leta 1683 pa je Jan III. Sobieski dokončno
   porazil turško vojsko pri Dunaju.
   Kakšne “multikulturalne” interpretacije o domnevni miroljubnosti med islamom in krščanstvom – so seveda – odveč.
   Iz naše slovenske zgodovine je pozornosti in resnega premisleka vreden in potreben tudi
   2. verski spor med protestanti in katoliki v 16. stoletju!
   Iz zgodovine 16. stoletja vemo, da je deželni vladar tudi nad t.i. Kranjsko – nadvojvoda
   Ferdinand LETA 1599 izdal t.i. “PATENT” O DOKONČNEM IZGONU PROTESTANTSKIH
   PREDIKANTOV IN O PREPOVEDI PROTESTANTSKEGA BOGOSLUŽJA NA KRANJSKEM, V
   VSEH NOTRANJEAVSTRIJSKIH DEŽELAH!
   Kot vemo, so bili ukrepi, ki so izhajali iz tega Patenta – utemeljeni v “razumnem
   stališču”, da dve med seboj sovražni si, močni veri – ne moreta hkrati – obstajati
   – na istem ozemlju! Še vedno razumno stališče, tudi v letu 2018, mar ne?!
   Zapis l.r. odgovorni urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA” Janez Kepic-Kern
   P.S.
   “SLOVENIANA” MOJA MESEČNA REVIJA IN E-PORTAL.
   NA: sloveniana.si.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!