Migranti pod Gorjanci – krajani v zasedah

Slika je simbolična (Foto: STA)

V ponedeljek, nekaj po 19. uri, so novomeške policiste krajani Velikih Brusnic in Jugorja obvestili o sumljivih vozilih znamke Mercedes in Audi italijanskih registrskih oznak, ki naj bi peljali iz smeri Jugorja proti Brusnicam. Novomeški OKC je o tem takoj obvestil vse policijske patrulje na širšem območju, v izsleditev vozil so se vključili  tudi kriminalisti.

Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju, v smeri proti Ljubljani. Med postopkom so ugotovili, da je v avtomobilu znamke Audi, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, v mercedesu pa dva sprovajalca – državljana Tunizije z urejenim statusom v Italiji, ki sta prevažala pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Dva izmed njih sta bila v prtljažniku vozila.

Tujci so na območju Gorjancev nezakonito prestopili državno mejo, pri Šumečem potoku pa čakali na sprovajalce, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države. Trem sprovajalcem so policisti odvzeli prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Domačini policijo obveščajo o vse več sumljivih dogajanjih
S PU Novo mesto še poročajo, da so na število 113 prejeli še nekaj klicev občanov, ki so jih obveščali o sumljivih vozilih. Zapisali so, da so se na vse klice takoj odzvali, policisti so vozila ustavili in preverili namen njihovega zadrževanja na določenem območju, vendar niso ugotovili sumljivih okoliščin. Za vsa prejeta obvestila se občanom zahvaljujejo. Pri tem poudarjajo, da so prav s pomočjo informacij ljudi pri svojem delu lahko še uspešnejši in učinkovitejši. Posamezniki, ki živijo na določenem območju, so namreč tisti, ki najprej in najbolje prepoznajo nenavadne in sumljive okoliščine, sumljive osebe in vozila, ki ne sodijo v tisto okolje, še dodajajo. Za območje Gorjancev je sicer zaenkrat znano, da v dolino vstopajo po poteh, ki vodijo prek Gabrja in Cerovca v drugo smer. Ker migranti nenehno spreminjajo smeri in taktike, previdnost ni odveč.

S PU Novo mesto so poslali tudi fotografiji audija in mercedesa, ki sta se pripeljala po 10 ilegalnih migrantov.

Več si lahko preberete na portalu moj-dolenjska.si