Najstarejše gasilsko društvo v Lendavi praznovalo visok jubilej

17. maja 1873 je odvetnik Mihaly Kakasdi Hajós spodbudil someščane, da so se mu pridružili ustanovitvi prostovoljnega gasilskega društva Lendava. V petek so lendavski gasilci ta častitljiv jubilej obeležili z dnevom odprtih vrat, položitvijo venca v spomin na ustanovitelja društva in s slavnostno sejo, včeraj pa še z gasilsko parado in osrednjo svečanostjo s podelitvijo priznanj.

Gasilke in gasilce ter zbrane goste sta uvodoma pozdravila predsednica PGD Lendava Suzana Marčeta in župan Občine Lendava Janez Magyar, s prisotnostjo pa sta lendavske gasilce počastila tudi Zvonko Glažar iz poveljstva Gasilske zveze Slovenije in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije Rudi Medved.

Suzana Marčeta (Foto: lendava.si)

Predsednica društva Suzana Marčeta je v nagovoru dajala, da gasilstvo ni le služba, ampak poslanstvo, način življenja in predvsem predanost požrtvovalnemu delu. Gasilec je v vsakem trenutku pripravljen pohiteti na pomoč in nemalokrat v pomoči bližnjemu tvega tudi svoje življenje.

Župan Janez Magyar je vodstvu in članom PGD Lendava zaželel mnogo zdravja in volje pri delovanju in ohranjanju društva za prihodnje generacije z besedami: “Naj bo danes dan, ko se spomnimo vseh, ki s svojim civilnim pogumom in človeško držo spodbujate in širite vrednote, ki morajo veljati za vse nas, za vsako družbo: to so humanost, nepristranskost, nevtralnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost in neodvisnost in to že 150 let. Lahko ste ponosni, da prav vaša generacija, danes aktivni del PGD Lendava, obeležujete ta visok jubilej!”

Janez Magyar (Foto: lendava.si)

“Sedanje vodstvo Občine Lendava bo vedno spoštovalo Vaš prispevek k večji varnosti v naši lokalni skupnosti. Z izdatnim vlaganjem v objekte in opremo gasilskim društvom dokazujemo, da smo z vami in da z vami skupaj želimo zagotoviti varno opravljanje gasilskega poslanstva. Vse, ki vas združuje človeška nota pomagati sočloveku in vsem, ki vam je za vaše požrtvovalno in včasih tudi življenjsko nevarno delo dovolj gesta zahvale vaših someščanov, bi ob današnjem dnevu še enkrat čestital in se vam seveda zahvalil z gasilskim pozdravom: Na pomoč,” je ob veličastnem jubileju lendavskih gasilcev zapisal Magyar.

Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar je v svojem govoru spomnil, da so bila tistega leta na ozemlju današnje Slovenije ustanovljena štiri prostovoljna gasilska društva, ampak samo v Lendavi je moral vsak član dati slavnostno zaprisego, da bo pomagal ljudem v nesreči. Še posebej je izpostavil prostovoljstvo, ki je skupni imenovalec vseh kriznih dogodkov in stresnih testov, na katerih sodelujejo gasilci. Poleg prostovoljstva, za kar nam čestitajo in tudi malo zavidajo v sosednjih državah, pa v gasilski organizaciji govorijo in živijo tudi domoljubje: “Gasilci v naši organizaciji ne samo da delamo in učimo za življenje, ampak govorimo tudi o besedi domoljubje. Smo kot penicilin za družbo – da jo zdravimo, je dejal Glažar.

150 let organiziranega gasilstva in več na Slovenskem je nekaj neverjetnega tudi v svetovnem merilu,” je ob zahvali sedanjim in vsem bivšim lendavskim dejal državni sekretar Rudi Medved. Gasilstvo je na Slovenskem v okviru sistema zaščite in reševanja skupaj s Slovensko vojsko in policijo hrbtenica celotnega sistema, je dodal Medved.

Ob praznovanju visokega jubileja so lendavski gasilci svečano razvili in predali nov prapor, ki se mu je pridružil še nov veteranski prapor. Oba praporja sta blagoslovila evangeličanski škof Leon Novak in župnik Simon Štihec.

Zaslužnim gasilcem so ob tej priložnosti podelili tudi priznanja. Značko za 40 let delovanja sta prejela Marija Ternovšek in Stanko Lešnjak, za 50 let Štefan Horvat in Jože Horvat, za 60 let delovanja pa Jože MagdičJože Švarda in Jože Ternovšek. Priznanja gasilske zveze II. stopnje so prejeli Ladislav Bažika, Marija Laki in Suzana Marčeta. Na slavnostni seji Prostovoljnega gasilskega društva Lendava so podelili tudi značke za 10, 20 in 30 let požrtvovalnega delo na področju gasilstva.

Župan Magyar je ob tej priložnosti društvu predal restavrirano sliko s portretom ustanovitelja društva Mihalya Kakasdija Hajósa. Ob pogledu na obnovljeno sliko avtorja Mártona Faragója, ki bo ponovno krasila društvene prostore, se člani gasilskega društva s ponosom ozirajo na opravljeno delo predhodnikov ter iz tega črpajo moč za dejanja, ki bodo v ponos in spomin bodočim rodovom.

Pomurske novice