Nedostojno: Janković že leto in pol ni poskrbel za čiščenje oskrunjenega spomenika

Spomenik padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah je popisan z razpršilom že od lanskega aprila. Bralci so nam fotografije oskrunjenega spomenika znova poslali na lanski praznik vseh svetih in izkazalo se je, da se jim ga na Žalah ni zdelo vredno očistiti. Težko je verjeti, a tega niso naredili niti do letos. Glede na to, da Zoran Janković protipravno zanika pravico do groba in spomina – na Žalah namreč ne dovoli pokopa umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico, pravzaprav ni težko verjeti.

Neznanec je že lansko leto, nekaj dni pred dnevom upora proti okupatorju oskrunil večje število spominskih plošč na ljubljanskih Žalah, kjer so zapisana imena zamolčanih žrtev medvojnega in povojnega nasilja. Skrunilec je z razpršilom plošče popisal z oznakami Osvobodilne fronte, več kot eno leto kasneje pa vandalsko početje očitno ostaja nedotaknjeno. Glede na to, da se bližajo lokalne volitve, bi pričakovali, da bo ljubljanski župan Zoran Janković vsaj iz tega razloga poskrbel za čiščenje, a videti je, da mu je ta skrunitev v ponos – verjetno tudi njegovi volilni bazi.

Ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha je lansko leto na Twitterju napadel zdaj že nekdanjega odgovornega urednika Siola Petra Jančiča, češ da objavlja stare fotografije, ki smo jih pred tem objavili tudi na našem portalu. Pričakoval je opravičilo za “škandaloznost” – a dobil je zgolj sveže fotografije, saj je Jančič šel preverit stanje na lastne oči. Da ne gre za novo kaznivo dejanje in da grafiti od takrat še niso bili odstranjeni, so nas tedaj obvestili tudi s policije. Da bi se mestni svetnik Stariha opravičil Jančiču, ni bilo opaziti.

Garda Slovenske vojske je ob dnevu spomina na mrtve lani na ljubljanskem pokopališču Žale položila venec k spomeniku padlim domobrancem. V delu takratne opozicije so se vrstile kritike, češ da ne gre za pietetno dejanje, ampak zgolj za vnašanje razdora, venca tako letos verjetno ne gre pričakovati. Morda pred Kidričevim spomenikom.

Sara Kovač