fbpx

Nova univerza predstavila nov Komentar Ustave Republike Slovenije

Foto: Nova univerza

Nova univerza je predstavila nov Komentar Ustave republike Slovenije. Dogodek so svečano obeležili, zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, tam so bili tudi predsednik ustavnega sodišča prof. dr. Rajko Knez, rektor Nove univerze prof. dr. Peter Jambrek, odgovorni urednik izr. prof. dr. Matej Avbelj in urednik prvih izdaj Komentarja, prof. dr. Lovro Šturm.

Novi komentar od prejšnjih komentarjev loči priročna, žepna oblika, vsebinsko pa se ta še zmeraj dotika sodne prakse tako slovenskih kot tudi sodišč Evropske unije.

Foto: Nova univerza

Neformalnemu druženju na terasi Nove univerze med predsednikom republike, rektorjem Nove univerze ter prof. dr. Petričem in prof. dr. Ruplom je sledil svečani dogodek, na katerem so govorci poudarili pomembnost Komentarja Ustave RS za razvoj ustavnopravne znanosti. Izpostavili so tudi, da je komentar namenjen tudi pravni stroki v praksi, tako delu v pravosodni veji oblasti kot tudi delu ustavnega sodišča. Zbrani so bili združeni v misli, da se pomenu ustave trenutno namenja premalo splošne pozornosti, vendar pa komentar slednje vsaj deloma odpravlja in morda predstavlja pomemben korak k povečanju zanimanja širše javnosti k razvoju ustavnosti v Sloveniji. Prav tako so opozorili na nujnost spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča.

Foto: Nova univerza

Predstavljal bo živo enciklopedijo slovenske ustavnosti
Ustvarjanje komentarja pod uredniško taktirko dr. Avblja je odslej zasnovano kot dolgoročni znanstveni raziskovalni projekt. S sodelovanjem pri njem so se sodelujoči avtorji, več kot petdeset najuglednejših slovenskih pravnih strokovnjakov, zavezali, da bodo ob uredniško opredeljeni časovnici komentar sproti posodabljali, najprej v digitalni verziji, nato v obdobju petih let pa tudi v knjižni. Tako bo komentar predstavljal živo enciklopedijo slovenske ustavnosti.

H. M.