fbpx

Novost na področju dodeljevanja štipendij: odslej štipendije tudi za kuharje in natakarje

(foto: printscreen)

Štipendijo za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023 bodo po novem lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali v programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar).

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu je pod vodstvom državnega sekretarja Simona Zajca na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v ta namen dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice. Podjetja v gostinstvu in turizmu že dlje časa opozarjajo na to, da zelo težko najdejo nove sodelavce, z epidemijo pa se je situacija še poslabšala, saj so mnogi zaposleni zaradi negotovosti odšli v druge poklice.

Javni razpis za pridobitev štipendije je objavljen

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je namreč v  petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023, prav tako  bodo štipendijo za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali v programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo, vlogo pa bodo lahko oddali od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.

Aktivni pristop k reševanju kadrovske problematike

Na ministrstvu so prepričani, “da je tokratna uvrstitev gostinskih poklicev na seznam za upravičenost do deficitarne štipendije tudi eden izmed rezultatov aktivnega pristopa k reševanju kadrovske problematike v gostinstvu in turizmu”, so zapisali, dodali pa so tudi, da je po njihovi oceni to za mlade velika priložnost, da se zdaj odločijo za svojo poklicno pot v gostinstvu in turizmu in da v času šolanja pridobijo veliko novih znanj, hkrati pa izkoristijo priložnost za udeležbo na raznih mednarodnih tekmovanjih.

Tanja Brkić