Novost na področju dodeljevanja štipendij: odslej štipendije tudi za kuharje in natakarje

Datum:

Štipendijo za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023 bodo po novem lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali v programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar).

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu je pod vodstvom državnega sekretarja Simona Zajca na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v ta namen dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice. Podjetja v gostinstvu in turizmu že dlje časa opozarjajo na to, da zelo težko najdejo nove sodelavce, z epidemijo pa se je situacija še poslabšala, saj so mnogi zaposleni zaradi negotovosti odšli v druge poklice.

Javni razpis za pridobitev štipendije je objavljen

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je namreč v  petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023, prav tako  bodo štipendijo za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali v programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo, vlogo pa bodo lahko oddali od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.

Aktivni pristop k reševanju kadrovske problematike

Na ministrstvu so prepričani, “da je tokratna uvrstitev gostinskih poklicev na seznam za upravičenost do deficitarne štipendije tudi eden izmed rezultatov aktivnega pristopa k reševanju kadrovske problematike v gostinstvu in turizmu”, so zapisali, dodali pa so tudi, da je po njihovi oceni to za mlade velika priložnost, da se zdaj odločijo za svojo poklicno pot v gostinstvu in turizmu in da v času šolanja pridobijo veliko novih znanj, hkrati pa izkoristijo priložnost za udeležbo na raznih mednarodnih tekmovanjih.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tako so palestinski skrajneži napadli nemškega ambasadorja

Nemški ambasador Oliver Owcza je pred dvema dnevoma obiskal...

ZNP: Politika se vse bolj meša v delo medijev

Združenje novinarjev in publicistov je pred 3. majem, svetovnim...

Za turistično križarjenje sta Gabrova in Golob lahko hvaležna Tretjemu rajhu!

Golob in Gabrova slovita po tem, da si privoščita...

Romunija prepovedala staršem, da otroka odtujujejo od drugega starša

Romunija je včeraj prva evropska država, ki je starševsko...