fbpx

Nepoštena kampanja na nadomestnih volitvah za župana Velenja: Aktualni vršilec dolžnosti župana kar sam sebi dodelil brezplačna oglasna mesta!

Peter Dermol bi postal novi župan Velenja z nepošteno tekmo. (Foto: STA)

Na nadomestnih volitvah za župana Mestne občine Velenje, ki bodo 11. oktobra 2020, bo od treh kandidatov strank Dobra država, SDS in SD, le kandidat SD – sicer vršilec dolžnosti župana Peter Dermol – imel na voljo brezplačna oglasna mesta občine, ki jih je dodelil sam sebi z odredbo, ki je v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji.

Rok za oddajo kandidatur za nadomestne volitve v Mestni občini Velenje se je iztekel 10. september 2020, rok za oddajo namer za sodelovanje v volilni kampanji na javnih mestih pa je vršilec dolžnosti župana, Peter Dermol – kandidat SD, na nadomestnih volitvah določil za 7. september 2020. Dodelitev brezplačnih občinskih plakatnih mest so izvedli že 9. septembra 2020, kar pa je bilo pred iztekom zakonskega roka za vložitev kandidatur. Na razpis je bil tako prijavljen samo kandidat SD. Mestna občina Velenje, ki jo zastopa omenjeni kandidat pa je brezplačna mesta dodelila samo stranki SD, torej samo njemu.

Na pozive po ponovnem žrebanju, demokratični razdelitvi brezplačnih občinskih plakatnih mest, se mestna oblast Velenja ne odziva. Takšno ravnanje Mestne občine Velenje in Dermola je v nasprotju z 8. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki določa, da mora lokalna skupnost “omogočati vsaj osnovno informiranje volivcev v lokalni skupnosti o kandidatih za župana,” so pozvali v stranki Dobra Država. Mestna občina Velenje je tako onemogočila enakost v predvolilnem boju s tem, ko je izločila kandidata SDS, ki ga podpirajo v NSi, SMC in SLS Darka Koželja in kandidata stranke Dobra Država Benjanima Strozaka.

Kandidat za župana Velenja Darko Koželj (Foto: Facebook)

Predvolilni postopki v Velenju jasno kažejo na nedemokratično politično kulturo vladanja v tem mestu, ki ga prek vseh struktur lokalne oblasti desetletja vodi in finančno obvladuje stranka SD, pravijo v stranki Dobra država. Kot so še napovedali, bodo omenjeno ravnanje prijavili tudi ustreznim institucijam, saj si želijo ideološko obremenjenemu kandidatu za župana postaviti kredibilnega protikandidata, ki je dolgoletni podjetnik. “Podobno kot Slovenija, Velenje potrebuje svež veter, boljšo organizacijo, učinkovitejšo, nekoruptivno porabo razpoložljivih sredstev v dobro vseh, zato nastopamo pod sloganom “osvežimo Velenje”,” je poudaril predsednik stranke Dobra Država Bojan Dobovšek. Tudi kandidat SDS Koželj si želi sprememb v Velenju in boljši jutri za občane. “Ko načrtujemo pot vseh občanov je treba stopiti skupaj in z združenimi močmi začeti z aktivnostmi, ki nas bodo pripeljali do boljšega jutri. Podpora petih strank mi daje zagotovilo, da bomo skupaj načrtovane projekte izvedli odgovorno,” je povedal v intervjuju za tednik Demokracija in obrazložil, da bo v njegovem programu na prvem mestu skrb za zdravje ljudi.

Oba protikandidata sta mnenja, da gre za nepravičen boj
Za izjavo smo povprašali oba kandidata za župana in oba menita, da gre v tem primeru za nepravičen boj. “Kot vidimo, je ta kampanja popolnoma neenakopravna, ni sledu o poštenih pravilih igre. Trenutna oblast SD, z njihovim kandidatom Dermolom na čelu, so si vzeli vso pravico za brezplačna plakatirana mesta v občini Velenje. Zgleda tako, kot da midva s Koželjem nimava pravice do brezplačnih plakatnih mest. Enostavno so razpis zaprli preden je sploh potekel datum za vložitev kandidature,” je za Nova24TV povedal kandidat na nadomestnih volitvah Strozak.

Kandidat Dobre države za župana Velenja Benjamin Strožak (Foto: Facebook)

Podobnega mnenja je tudi Koželj, ki poleg same nepravičnosti pri porazdelitvi plakatirnih mest poudarja skupaj z občani, da Dermol uživa tudi poseben položaj kot vršilec dolžnosti in se lahko propagira v okviru občinskega praznika, občinski denar pa je izkoristil za nakup mask, ki jih je delil za lastno samopromocijo. “Kar se tiče plakatirnih mest, smo s protikandidatom Strozakom naleteli na eno oviro, ki sodi v predvolilni boj /…/ en dan pred iztekom razpisa za kandidaturo, so si oni s svojimi podpisi že zagarantirali skoraj vsa plakatirna mesta. V smislu plakatiranja smo postavljeni v neenak položaj, poleg tega je potrebno tudi omeniti to, da je Dermol svojo funkcijo izkoristil tudi za promocijo kandidature na občinskem prazniku, v okviru katerega se dogajajo prireditve zadnjih 14 dni,” je poudaril Koželj in upa, da bo lahko uspel dobiti vsaj nekaj preostalih plakatirnih mest, ki niso v občinski lasti.

Sara Kovač