fbpx

Od ponedeljka krajša karantena na domu, spremembe ob vstopu v državo in v javnem potniškem prometu

Foto: STA

Od ponedeljka bodo karantene trajale le še sedem in ne več deset dni, je na petkovi novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager. Pojasnila je tudi pomembno razliko med karanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba, postopek pa ji odredi osebni zdravnik. Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku.

Kot je še povedala, epidemiologi želijo, da bi se osebe, ki zbolijo, čim bolj izolirale. Nošenje maske, razkuževanje in zadostna distanca najbolj omogočajo prekinitev verige kužnosti. Če zbolite, tudi če z minimalnimi simptomi, ostanite doma, je pozvala javnost in spomnila, da je cepljenje še vedno najučinkovitejši ukrep.

Podatki o starosti okuženih oseb v Sloveniji kažejo, da se je trend okužb izrazito obrnil proti mlajšim generacijam, kjer trenutno beležijo glavnino vseh potrjenih primerov, je povedala Čakš Jager. Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je po podatkih NIJZ skupno gospodinjstvo oziroma družina, a anketiranci epidemiologom hkrati pogosto omenjajo tudi to, da ne vedo, kje so se okužili. Opozorila je na ogromen delež primerov z nič ali vsaj enim visokotveganim stikom, hkrati pa je pohvalila šolstvo, ki z doslednim izvajanjem testiranja omogoča določljivost lokacij visokotveganih stikov.

Od ponedeljka krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo
Na včerajšnji dopisni seji je vlada skrajšala veljavnost testov na novi koronavirus ob vstopu v državo. Od ponedeljka tako test PCR ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Potrjene so bile tudi spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki se navezujejo na javni potniški promet. V avtobusih mestnega potniškega prometa in na vlakih bodo morala biti označena stojišča, med stoječimi potniki bo moral biti najmanj en meter medsebojne razdalje.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Pri prevozih potnikov se vstopa pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Novi vlaki švicarskega proizvajalca Stadler (Foto: Slovenske železnice)

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Gorenjski utrip