fbpx

Minister za zdravje Poklukar: S težkim korakom stopamo v peti val epidemije

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja vse bolj naraščajo okužbe z novo različico koronavirusa omikron in po njihovih podatkih ta različica že prevladuje. Smo tik pred vstopom v peti val epidemije, pri čemer je Poklukar izrazil zaskrbljenost, da bo omikron prenapolnil bolnišnice, zbolela pa bi lahko celo slaba četrtina prebivalcev. “S težkim korakom stopamo v peti val epidemije, saj je hospitaliziranih kar 542 bolnikov. Necepljenih na enotah intenzivne terapije je 86 odstotkov pacientov, na navadnem oddelku 78 odstotkov,” je dejal Poklukar, ki je med drugim obsodil vsakršno nasilje nad zdravstvenimi delavci.

Minister za zdravje Janez Poklukar je najprej orisal trenutne epidemiološke razmere v državi. V teh dneh je opazna strma rast okužb z omikronom in najverjetneje danes ta različica koronavirusa že prevladuje. V bolnišnicah se zdravi ena oseba, okužena z omikronom. Danes zjutraj je bilo v enotah intenzivne terapije 160 hospitaliziranih, od tega jih je 120 na respiratorjih, tri osebe, stare 42, 48 in 58 let, pa potrebujejo zunajtelesni obtok (ECMO).

Številke potrjenih primerov, ki jih spremljajo te dni, niso spodbudne, so pa do določene mere pričakovane. O različici omikron se stroka uči sproti, marsikaj jim je še neznano. Tisto, kar ga kot ministra za zdravje najbolj skrbi, je, da slovenske bolnišnice vstopajo v val, ki ga povzroča različica omikron in so močno obremenjene. Število trenutno hospitaliziranih predstavlja težko breme. “S težkim korakom stopamo v peti val epidemije, saj je hospitaliziranih kar 542 bolnikov. Necepljenih na enotah intenzivne terapije je 86 odstotkov pacientov, na navadnem oddelku 78 odstotkov,” je dejal.

Po številu hospitaliziranih smo še enkrat višje kot katera koli druga evropska država. (Vir: Vlada RS)

Minister Poklukar je na novinarski konferenci na celotno dejavnost kritične infrastrukture pa tudi gospodarstvo in ostalo družbo naslovil poziv, naj delo, procese in življenje nujno organizirajo tako, da se bodo naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki med sabo ne bodo imele stikov. Poudaril je, da je to edini način, da preprečimo nenadno zaustavitev določenih dejavnosti zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno.

Lahko se zgodi, da bo zbolela slaba četrtina prebivalcev
Lahko se zgodi, po prvih projekcijah, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400 tisoč obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev. Po številu hospitaliziranih smo še enkrat višje kot katera koli druga evropska država in to je breme, ki ga nosimo v ta peti val. “Potrebujemo dodaten napor, da dosežemo naš skupni cilj, ki je obvladovati epidemijo. Omikron je pomembno bolj nalezljiv kot različica delta,” je poudaril.

Omikron je postal prevladujoča različica covida-19. (Vir: Vlada RS)

Poklukar je na vladni novinarski konferenci še pojasnil, da so v torek prejeli predlog kolegija epidemiologov z NIJZ, kjer so predlagali skrajšanje karantene na sedem dni, zaključila pa bi se brez PCR- testiranja. Epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa, poroča STA.

Vlada bo še ta teden pretresala predloge NIJZ
Kot so še predlagali na NIJZ, bi razširili tudi nabor izjem, ki jim tveganem stiku ne bi bilo treba v karanteno. Poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom bi med izjeme uvrstili še prebolevnike, ki so bili predhodno cepljeni, in tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh. Poklukar je povedal, da na ministrstvu pripravljajo spremembe odloka, s katerimi bi skrajšali trajanje karantene. Vlada jih bo predvidoma obravnavala še ta teden, uveljavljeni pa naj bi bili v ponedeljek.

Foto: Pixabay

O morebitnih drugih ukrepih za omejevanje širjenja novega koronavirusa pa je Poklukar povedal, da moramo biti glede na napovedano hitrost širjenja različice omikron pripravljeni na vse. Tako bodo s strokovno svetovalno skupino poskusili sprejeti najbolj optimalne ukrepe. Ob tem ima po Poklukarjevih besedah svetovalna skupina “na mizi vse, od zapiranja države do pogoja PC+”.

Gre za predlog, ki ga je v minulih dneh predstavila vodja skupine Mateja Logar in po katerem bi imeli dostop do določenih dejavnosti le preboleli ali cepljeni, ki bi bili hkrati testirani. Ob tem je minister še poudaril, da strokovna skupina ukrepe pretresa v luči zasedenosti in hitrosti polnjenja enot intenzivne terapije.

Foto: STA

Ob koncu novinarske konference se je minister opredelil tudi do verbalnega in fizičnega nasilja nad zdravstvenimi delavci ter strokovnjaki, ki se javno izpostavijo glede varnosti cepljenja. Poklukar je dejal, da v zdravstvu težko razumejo, kako lahko kdorkoli pomisli, da bi jim zdravstveni delavci želeli škodovati, jih ogrožati ali celo zastrupljati. “Vedno smo tukaj za vas, da vam pomagamo, da vas zdravimo in da rešujemo vaša življenja,” je poudaril. Dejal je, da morda še lahko razumejo, da smo pandemsko izčrpani, da imamo vsega včasih dovolj, da se nam ne da več slediti ukrepom.

Poklukar je obsodil verbalno in fizično nasilje
Toda to nikakor ne more biti opravičilo za verbalno in fizično nasilje. “V imenu zdravstva sporočam, da nasilja ne bomo tolerirali. Verjamem, da smo kot družba na tej točki enotni in da se enotno ograjujemo od takšnih dejanj,” je pojasnil. Njegova prošnja vsem pa je še, da smo drug do drugega potrpežljivi, strpni in prijazni. “Bodimo drug drugemu v zgled in oporo, da se bomo lahko z dvignjeno glavo, ko bo vsega konec, s ponosom spomnili naših dejanj in drug drugemu pogledali v oči,” je še dejal.

Zdravstvo je po dveh letih na robu izčrpanosti
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec, da se s situacijo, v kateri smo danes, v svoji karieri še ni srečal in pravi, da so po dveh letih vsi na robu izčrpanosti. “Do konca tedna lahko pričakujemo, da bo omikron postal najpogostejša virusna različica. Ta različica je zelo nalezljiva in lahko okuži večino populacije ne glede na njegov cepilni status ali status prebolelosti,” je še dejal.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec (Foto: STA)

Ob tem je Petrovec še poudaril, da je naš zdravstveni sistem na robu zmogljivosti. Intenzivne enote rabimo za vse bolezni, ne le za covid-19. “Edina možnost, ki jo trenutno imamo, je cepljenje. Cepivo ni optimalno za omikron, dejstvo pa je, da je to edina zaščita,” je opozoril. Slednji je še prepričan, da bomo v naslednjem mesecu priča velikemu porastu števila okužb. “Moj nasvet je, da smo pazljivi predvsem pri druženju, da upoštevamo nefarmakološke ukrepe, se testiramo in seveda, da se, če je to le mogoče, čimprej tudi cepimo,” je še pozval.

Sara Rančigaj