fbpx

Po dveh letih od pričetka gradnje ni zgrajen niti meter tretje razvojne osi

Aljaž Verhovnik iz Iniciative hoč'mo cesto (Foto: Facebook)

V Iniciativi hoč’mo cesto zaskrbljeno ugotavljajo, da po dveh letih od začetka gradnje severnega dela tretje razvojne osi ni zgrajen niti meter hitre ceste. Sprašujejo se, v kakšnem roku bo država zgradila obljubljeno cestno povezavo, poroča STA. Tudi do napovedane decembrske predstavitve novelirane časovnice ni prišlo, so poudarili v sporočilu za javnost.

Iniciativa hoč’mo cesto je spomnila, da je bil na današnji dan pred 50 leti odprt prvi avtocestni odsek v Sloveniji, ko je promet stekel med Vrhniko in Postojno. “Na današnji dan pred pol stoletja je bila odprta prva avtocesta v Sloveniji. Dvaintrideset kilometrski odsek med Vrhniko in Postojno je bil zgrajen v tridesetih mesecih. Tempo gradnje je bil za današnje čase nepredstavljiv. V današnjih časih na gradbišču 3. razvojne osi, gradnja poteka bistveno počasneje,” so zapisali v izjavi za javnost.

Kot opozarjajo v iniciativi, je v dveh letih gradnje investitorju na odseku hitre ceste med Slovenj Gradcem in Velenjem uspelo delno zaključiti eno gradbišče z viaduktom Gaberke ter postaviti nekaj stebrov viadukta Jenina in Visočnik v okolici Podgorja pri Slovenj Gradcu. “Korošci pri tem zaskrbljeno ugotavljamo, da po dveh letih od začetka gradnje ni zgrajen niti meter hitre ceste,” je zapisal Aljaž Verhovnik iz Iniciative hoč’mo cesto, ob tem pa vprašal, v kakšnem roku bo država zgradila obljubljeno povezavo.

V času prejšnje vlade se je zasadila prva lopata, potem se je ustavilo
“Žal od odgovornih še vedno nismo prejeli odgovorov, za koliko se bodo roki izgradnje zamaknili. Tudi do napovedanega decembrskega sestanka koordinacijskega odbora za izgradnjo tretje razvojne osi, na kateremu naj bi bila predstavljena novelirana časovnica, ni prišlo
,” je še pojasnil Verhovnik. V vmesnem času kot opomnik objavljajo karikaturo ambasadorja Ho´čmo cesto, Cirila Horjaka, ki je slikovito orisal aktualni potek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. “Hoč´mo cesto (tudi v letu 2023),” so še poudarili. V času vlade  Janeza Janše se je torej zadeva uspela premakniti s točke nič, zasadila se je prva lopata. Zdaj pa spet vse po starem.

Ob gradbišču 3. razvojne osi v Jenini pri Slovenj Gradcu je že v začetku novembra potekala novinarska konferenca Iniciative Ho´čmo cesto! Ta se je iz statusa “opazovalke” prebudila iz nekdanje Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Razlog za ponovno vzpostavitev iniciative je napočil teden prej, ko je v Ljubljani po kar enem letu potekala koordinacija za spremljanje gradnje 3. razvojne osi. Tam je bila napovedana novelacija časovnice izgradnje 3. razvojne osi zaradi zamikov, ki bodo pojasnjeni do decembra letos, so sporočili iz Darsa, ki za državo gradi projekt 3. razvojne osi. Iniciativa Ho´čmo cesto je z žalostjo ugotovila, da so aktivnosti spremljanja projekta 3. razvojne osi v zadnjih dveh letih, ko je iniciativa najavila status “opazovalke”, potekale sicer naprej, vendar ne tako intenzivno.

Sara Kovač