fbpx

Poglejte, koliko je Šarec odžrl občinam v vaši regiji! Državni svet danes zato nad proračun z vetom!

Foto: STA

Slovenija je prikrajšana zaradi ravnanja vladne koalicije, ki je s proračunom občinam odžrla za 145.604.014 evrov denarja iz naslova povprečnin, kar pomeni, da bo marsikatera investicija odložena, prav tako pa bodo občani po vsej verjetnosti že kmalu plačevali dražji vrtec. Vladni “stop” višjim povprečninam bo ustavil razvoj, višja finančna bremena bodo prizadela lokalno prebivalstvo. Zato bo predvidoma danes Državni svet izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti.

Davkoplačevalci se še vedno zgražamo, da je ob rekordnem, skoraj 11 milijardnem proračunu, vladna koalicija, ki jo sestavljajo Lista Marjana Šarca, Stranka modernega centra, Stranka Alenke Bratušek in Socialni demokrati s podporo Slovenske nacionalne stranke občinam samo za leto 2020 vzela za 145.604.014 evrov denarja, ki bi ga sicer prejele s povprečninami. Naravnost neverjetno je, da se je to zgodilo pod vodstvom predsednika vlade Marjana Šarca, ki je bil pred tem tudi sam župan občine Kamnik. Kot so sporočili iz Slovenske demokratske stranke, bodo zato slovenski občani po vsej verjetnosti že kmalu plačevali dražje vrtce, odložena pa bo tudi marsikatera gradnja ceste ali investicija v vodovodno omrežje.

Zakon je povprečnino za leto 2020 določil v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra. A predstavniki občin opozarjajo, da bi morala biti zneska vsaj za 70 evrov višja. S tem je sicer soglašal tudi parlamentarni odbor za finance, vendar so nato poslanci na plenarni seji ob glasovanju o proračunskih dokumentih znesek povprečnine znova znižali.

Foto: STA

Za toliko denarja bodo prikrajšane občine v vaši regiji
Od tega je vladna koalicija za prihodnje leto 38.484.281 evrov odžrla samo občinam v Osrednjednjeslovenski regiji, občani gorenjskih regij bodo prikrajšani za 14.336.418 evrov, goriške regije za 8.223.978 evrov, obalno-kraške regije pa za 8.057.070 evrov. Tudi na vzhodu države bodo občine prikrajšane in sicer v Pomurski regiji skupno za 7.972.257 evrov, na Koroškem za 4.925.898 evrov, v Podravski regiji za 22.640.539 evrov, v Savinjski regiji za 17.939.948 evrov, v Zasavski regiji za 3.976.442 evrov, v Posavski regiji za 5.282.990 evrov in v Jugovzhodni regiji za 10.83.307 evrov.

Foto: Twitter

Državni svet danes predvidoma nad proračun tudi zaradi povprečnin z vetom
Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bo Državni svet danes po pričakovanjih izglasoval odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. Tako predlagajo predstavniki lokalnih interesov med državnimi svetniki, ki se jim zdi določeni znesek povprečnine prenizek za zagotavljanje financiranja dejanskih stroškov občin. Svetniki vladi očitajo enostransko določitev višine povprečnine, ki ne zagotavlja primernega financiranja lokalne samouprave. Če so naloge zakonsko določene in obstaja ocena potrebnih sredstev za njihovo izvajanje, potem je treba sredstva po njihovem mnenju zagotoviti in pogajanj sploh ne bi smelo biti.

Foto: YouTube

Višina povprečnine bi morala zadoščati za pokrivanje stroškov zakonskih nalog občin
Višina povprečnine mora zadoščati za pokrivanje stroškov opravljanja zakonskih nalog občin, so zapisali v zahtevi za izglasovanje odložilnega veta. Če bo Državni svet veto izglasoval, bo moral Državni zbor o zakonu še enkrat glasovati, ko ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev. Prvič je sicer za glasovalo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti. Med slednjimi je kot edini koalicijski poslanec Robert Polnar iz DeSUS.

Slika je simbolična

Rok Krajnc