fbpx

Poglejte te plače! Janković absolutni rekorder, sledijo mu Fištravec, Popović in Kontič

Foto: twitter

Preverili smo, kakšne plače so si v mesecu maju prislužili koroški župani. Največ je zaslužil župan Slovenj Gradca Andrej Čas, najmanj pa mežiški župan Dušan Krebel.

Podatki o plačah javnih uslužbencev so javni in vsem dostopni; državljani oziroma davkoplačevalci imajo tako vpogled, komu z dajatvami državi dajejo plače in kolikšne. Višina županskih plač se med vsemi 212 slovenskimi župani precej razlikuje. Ključ izračuna plač je število prebivalcev: več prebivalcev šteje občina, večjo plačo ima župan.

Plačni rekorder med slovenskimi župani je torej Zoran Janković, saj je Ljubljana največja slovenska občina. Njegov mesečni dohodek iz naslova županovanja je meseca maja znašal 4.820 evrov bruto. Sledijo mu mariborski župan Andrej Fištravec s 4.404 evri bruto, koprski Boris Popović s 4.048 in velenjski Bojan Kontič s 4.084 evri bruto mesečne plače.

 Nihče izmed koroških županov ne doseže štirih tisočakov mesečno. Ker se plače delijo po ključu prebivalstva in ker je občina Slovenj Gradec največja izmed dvanajstih koroških občin, je meseca maja najvišjo župansko plačo na Koroškem prejel Andrej Čas. Času, ki je maja zaslužil 3.764 evrov bruto, sledi prevaljski župan Matic Tasič s 3.522 evri, tretja najbolje plačana pa je bila županja Dravograda Marijana Cigala

Tako lokalna kot državna politika je v Sloveniji še vedno bolj moški poklic. Med dvanajstimi župani na vrhu občin sedita samo dve ženski, poleg Cigale še Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem. Za opravljeno delo je v maju prejela 3.295 evrov. Najnižjo plačo je prejel mežiški župan Dušan Krebel, zaslužil je 2.917 evrov.

Trije od dvanajstih koroških županov pa funkcijo župana opravljajo nepoklicno. To so župan Mute Mirko Vošner, župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč in župan Podvelke Anton Kovše. Nepoklicni župani prejemajo nadomestilo za opravljeno delo v višini 50 odstotkov plače poklicnega župana. Tako njihovi mesečni prejemki znašajo približno od 1.200 evrov do 1.700 evrov bruto.

e-koroska.si