Poslanec Logar sprašuje ministra Zajca: Ali podpirate gradnjo kanalizacijskega voda čez vodovarstveno zajetje v Ljubljani, ki zagotavlja čisto pitno vodo 300 tisoč ljudem?

Foto: STA

Kdo in kdaj je izdal vodovarstveno soglasje za gradnjo kanalizacijskega voda nad vodovarstvenim zajetjem Kleče v Ljubljani?

Poslanec SDS dr. Anže Logar je na ministra, pristojnega za okolje in prostor, Simona Zajca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z gradnjo kanalizacijskega voda nad vodovarstvenim zajetjem Kleče.

Mestna občina Ljubljana (MOL) nad vodovarstvenim zajetjem Kleče gradi kanalizacijski vod do centralne čistilne naprave. Po mnenju civilnih iniciativ in nevladne organizacije Alpe Adria Green se projekt realizira na osnovi neprimernega prostorskega akta za VVO od Broda do Ježice, poleg tega pa se posega v lastniške pravice lastnikov zemljišč, ki mejijo na predvideno traso kanalizacijskega voda.

Gradbeno dovoljenje je nepopolno, ker nima logično povezanih parcel, natančnih geodetskih izmer, zakoličene trase in služnosti (vseh) lastnikov na prečnih parcelah in ob javnih poteh, krajani pa navajajo še druge nepravilnosti (puščanje sistema, posedanje terena, gradnja neposredno na prod brez utrditev).

Ministrstvo za okolje zato Logar sprašuje in pričakuje zelo konkretne odgovore:

1.  Ali podpirate gradnjo kanalizacijskega voda čez vodovarstveno zajetje, ki zagotavlja z ustavo zagotovljeno čisto pitno vodo za 300.000 ljudi?

2. Ali drži, da gradnja kanalizacijskega voda CO, ki poteka po parcelah 392, 438, 437, 436 k.o. Vižmarje, ne poteka skladno s projektom št. 50-1689-00-2112 in v nasprotju s pogodbami o uporabi zemljišča?

3. Koliko prijav je v zvezi z očitanimi nepravilnostmi prejel IRSOP? Kakšno je bilo ukrepanje inšpekcije?

4. Ali drži, da je na lokaciji 534/2 1748 Skaručna prišlo do posedanja terena na že položeni trasi kanala CO? Kdaj si je to posedanje ogledala inšpekcija in kaj je odredila v zvezi s tem?

5. Ali se je preverilo, če imajo vsi izvajalci del na kanalu CO ustrezen PZI ter ali je izvedba del v celoti v skladu s PZI?

6. Glede na to, da gre za vodovarstveno območje, kjer je prepovedano graditi brez vodovarstvenega soglasja, sprašujem, kdaj je bilo vodovarstveno soglasje izdano in kdo ga je podpisal? Priložite, prosim, soglasje.

7. Ali je bil izveden postopek celovite presoje vplivov na okolje (PVO)? Kdaj?

8. Za izgradnjo kanalizacijskih vodov na vodovarstvenem režimu VVO IIA – ožje območje s strogim vodovarstvenim režimom, se zahtevajo najvišji ISO standardi za uporabljeni material. Ali drži, da so uporabljene cevi v primeru kanala CO primerne zgolj za odpadno meteorno vodo, ne pa za bolj škodljive kanalizacijske odplake? Ali je inšpekcija opravila test zatesnitve in varjenja cevi?

9. Nekdanji minister za okolje Leben je v odgovoru na poslansko vprašanje odgovoril: “Če zadeva ni narejena po projektu, za katerega so pridobljena evropska sredstva, bo zadevo treba sanirati.” Natančno navedite, katere parcele ste si ogledali in kaj konkretno ste pri pregledu na terenu ugotovili?

10. Nekdanji minister Leben je še dejal: “… so moji kolegi na ministrstvu, ki se na to spoznajo, že prosili Voko za dostavi projektne dokumentacije. … Tisto, kar na terenu ni bilo narejeno, bomo zahtevali, da se povrne; ali pa ne bomo izdali dopisov za črpanje evropskih sredstev.” Koliko zahtevkov za sredstva je že prišlo? Kakšna je bila dinamika teh zahtevkov? Koliko sredstev ste že izplačali? Koliko zahtev za črpanje evropskih sredstev ste zaradi zgoraj navedenih razlogov zavrnili?

11. V odgovoru na poslansko vprašanje št. 00104-30/2019/7 je MOP navedel, da bo izvedena revizija tehnične rešitve izvedbe kanala CO na trasi med Tacnom in mostom čez Savo. Revizija naj bi ocenila ustreznost tehnične rešitve in predlagala boljše rešitve. Kako daleč je revizija?

12. Glede na to, da gre za vodovarstveno območje, bi bila edina ustrezna rešitev izpeljava kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom, s čimer se zagotovi ustrezno zaščito vodnih virov glavnega mesta Ljubljane. Kaj menite o tej rešitvi?

13. V prej omenjenem odgovoru na poslansko vprašanje je bilo navedeno, da je inšpekcija opravila nadzor 30. 10. 2018. Na katerih lokacijah konkretno je opravila nadzor (označite na zemljevidu po trasi kanala CO)? Ali ste opravili nadzor tudi na območju VVO IIA? Kaj konkretno ste v tem primeru ugotovili?

14. Ljubljanski župan Janković je javno napovedal spremembo projekta z vključitvijo betonskih kanalet. Ali je MOL že zaprosil za novo gradbeno dovoljenje? Ali gre po mnenju MOP za enostaven ali zahteven projekt? Ali po vašem mnenju zahteva izvedbo celovite presoje vplivov na okolje (PVO)? Bo MOP zahteval izkop že položenih vodov, ki so položeni neposredno na prod?

 

 • Anton

  Zelo dobro vprašanje spoštovani Gospod Logar, vbistvu vprašanje za pat pozicijo, ki postavlja aktualnerga ministra za okolje, Zajca, precej kočljiv položaj.

  sarkazem press

 • Radivoj Cmor

  Kje so pa odgovori na vprašanja.

 • Slovenka

  Ljubljančani, obeta se vam pitje scalnice. Kar ste si izvolili, to boste sedaj popili. Na zdravje.

  • zokispoki

   Don Zocchi racuna, da se bodo stevci na scalnico hitreje vrteli, kot na kvalitetno, cisto pitno vodo. S tem bi ubil dve muhi na en mah. Lahko nas bo pocasi giftal, pa se pokasiral bo vec, de !

   • Slovenka

    Že res, da bo giftal Slovence, toda istočasno bo giftal tudi svoje ljubljene Balkance.

 • Vera

  Kaj se Zajc spozna na kanalizacijo ? Ni predaval o nečem drugem ?

  • pesjanar

   Ja je predaval o drugih zadevah,skupni imenovalec pa je neprijetni vonj,slaba tesnitev kanalov ali neuporaba deozoransov za intimno nego.

 • učko

  Pametni Anžetov Logar sprašuje ministra …. . Jaka muda, da on sprašuje, bumbar. Minister pa se mu samo smeji in zamahne z roko rekoč: “Ko ga jebe, majmuna !!!”

 • Franjo Trojner

  Eh, spoštovani poslanes SDS g. Logar ne ministru za okolje in prostor Zajcu postavljati tako teška vprašanja, saj veste, da se mu o teh za Ljubljano pomebnih zadevah ne sanja prav dosti. Minister Zajc bo naredo tako, kot mu bo župan Janković naročo, neglede na morebitne posledice za ljudi in okolje! Zakonodaje pa ta vlada z Šarcem na čelu itak ne upošteva, mar ne?

 • pajot

  Zajc je nastavljen predvsem zato,da išče G-točke po farmacevtskih kanalih.

  • zokispoki

   Po anal kanalih, se mi zdi…

 • Hribouc

  Logarja za predsednika Vlade!

 • črnaovca

  logarja ne zanima avzocesta po najboljši kmetijski zemlji ker si jo je zmislil njegov šef, dela pa zgago tam kjer jo lahko

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!