Poziv vladi in opoziciji, da ustavita 400 milijonov evrov preplačil pri nabavah v zdravstvu!

Kirurg Blaž Mrevlje je proti preplačilom v slovenskem zdravstvu. (Foto: anketa.eu)

Na spletu se je pojavila peticija, ki je poziv slovenskih državljanov “vladi, opoziciji, medijem, tožilstvu in policiji, da ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.” Spomnimo se tajkunskega financiranja režimskega trobila Mladina, ki se je napajal s finančnimi transakcijami, ki so vodile do zamejskega podjetja KB 1909, sedaj pa leva opozicija hinavsko pravi, da bi bilo potrebno 780  milijonov evrov za obdobje 2021 – 2026, torej 130 milijonov letno, preusmeriti v zdravstvo. 

“Spoštovani sodržavljani, davkoplačevalci! Prosimo vas, da s svojim glasom na tej peticiji pomagate ustvariti medijski pritisk, ki bo prisilil politiko k ukrepanju!” so zapisali na spletni strani peticije, ki slovenske državljane poziva, da skupaj pozovemo “vlado, opozicijo, medije, tožilstvo in policijo, da ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.” Kot v nadaljevanju še navajajo, se kraja, ki jo mnogi dobavitelji izvajajo ob pomoči globoke države, nikoli ne bo končala. Gre za nekaj povsem nedopustnega, kar se v slovenskem zdravstvu dogaja že desetletja. Prav zato je potreben jasen pritisk javnosti tako na pozicijo kot tudi na opozicijo, da se temu enkrat naredi konec, poroča anketa.eu.

“To je poziv tudi vsem institucijam, sodstvu, tožilstvu, policiji in medijem, da s svojimi dejanji pomagajo, da se ta brezobzirna kraja, ki povzroča nepotrebno trpljenje in prehitre smrti naših sodržavljanov, enkrat za vselej konča!” Kot ob tem še navajajo avtorji peticije, tisti, ki so odgovorni za nabave v zdravstvu, s svojim ravnanjem ne dajejo upanja, da bi se situacija lahko uredila. “Zato je pritisk javnosti nujen!
Navedene izjave dr. Blaža Mrevljeta, ki jih navajamo na koncu peticije, govorijo same zase in to dokazujejo!”

“Spoštovane in spoštovani davkoplačevalci. V mega korupcijski aferi žilne opornice ste žilne opornice že preplačali samo v UKC Ljubljani za 2,5 milijona letno. Ta afera je popisana. Trenutno se obeta nova. TAVI zaklopke. 1,35 milijona evrov preplačane letno. Boste tolerirali? Plačali?” se glasi le eden od zapisov priznanega slovenskega kirurga Blaža Mrevljeta na Twitterju, ki v svojih zapisih ostro kritizira krajo davkoplačevalskega denarja v slovenskem zdravstvu.

Kirurg Blaž Mrevlje je proti preplačilom v slovenskem zdravstvu. (Foto: anketa.eu)

“OK. Slovenija. Davkoplačevalci. Koliko časa boste še gledali in prenašali zdravniško-dobaviteljsko mafijo? Trenutno si Gantar vleče na Ministrstvu za zdravje Prikla iz “nabavne” službe UKC Ljubljana. Konsolidacija mafije. Vsako leto vam pokradejo najmanj 400 milijonov evrov. Vi pa nič?! Mone!!!” je bil v še enem svojem zapisu oster kirurg Mrevlje, ki je v nadaljevanju še zapisal, da na organizirani kriminal in sistemsko korupcijo v zdravstvu opozarja že leta. Po njegovem prepričanju je prav neverjetno, da nekaj takšnega sploh še obstaja.

Kirurg Blaž Mrevlje je proti preplačilom v slovenskem zdravstvu. (Foto: anketa.eu)

Mrevlje pa je izpostavil tudi TAVI srčne zaklopke, pri katerih bi na en kos lahko privarčevali vsaj 5.000 evrov. Razpis naj bi bil v UKC Ljubljana namreč še vedno odprt, v igri pa je kar 270 različnih zaklopk. Mrevlje je sicer odgovoril na sporočilo predsednika SLS Marjana Podobnika, ki je zapisal, da v imenu SLS predlaga, ustanovitev “Nabavne službe za zdravstvo” pod vodstvom Mrevljeta, da bi dokazali, da je pri prihajajočih nabavah v zdravstvu mogoče privarčevati vsaj deset odstotkov davkoplačevalskega denarja. K potezi pa Podobnik poziva še stranki SDS in NSi.

Kirurg Blaž Mrevlje je proti preplačilom v slovenskem zdravstvu. (Foto: anketa.eu)

Sicer pa Mrevlje v še enem od svojih zapisov predlaga referendum za znižanje cen v zdravstvu na nivo EU, s čimer se je odzval na poziv prvaka Levice Luke Mesca, da se zaustavijo dodatna denarna sredstva za finančno podhranjeno slovensko vojsko, ki naj bi v letih 2021-2026 znašala 780 milijonov evrov. Mrevlje pa navaja tudi primer dobavitelja začetnika, ki je v zgolj 30 letih mastno obogatel, čeprav je bil pred desetletji navaden revež, obenem pa navaja še en pereč primer s kardiologije v UKC Ljubljana.

Kirurg Blaž Mrevlje je proti preplačilom v slovenskem zdravstvu. (Foto: anketa.eu)

O tem, da se režimsko trobilo Mladina financira tudi iz žilnih opornic, smo v preteklih mesecih in letih že veliko pisali. Sporno financiranje levičarskega tednika na račun obolelih, leve opozicije ne moti, bi pa denar namenjen za finančno podhranjeno vojsko preusmerila v zdravstvo. Kako patetično in hinavsko s strani SD in Levice. Je pa celotna saga prav v poletnem času, kot kaže, dočakala nekakšen epilog. “Zadnji kamen v mozaiku, ki nam je manjkal na preiskovalki #žilneopornice. Lastnika Vega Finanz tudi B. Peric, šef KB1909 in nekdanji pred. Saftija Dari Zuppin. Vega Finanz lastniško prisotna v Mark Medical in KB1909 (lastnica Mladine).” 

“Nova @TarcaRTVSLO?” je na Twitter profilu zapisala Jelka Godec, državna sekretarka za področje zdravstva, s čimer je postala jasna še zadnja podrobnost v mozaiku razvpite afere z žilnimi opornicami in spornega financiranja levičarskega tednika Mladina. Vsekakor od nacionalne RTV ne gre pričakovati, da bi se potrudila pri obelodanjanju te finančne svinjarije, kot so se potrudili pri očrnitvi Janševe vlade v povezavi z zrežirano afero z zaščitno opremo v inkvizicijski oddaji Tarča.

Domen Mezeg