Hobotnica povezav: KB 1909, Mladina, žilne opornice in Boris Peric

Foto: STA.

V zaslišanju predsednika uprave KB 1909 Borisa Perica o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu se je preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec, osredotočila predvsem na razvoj finančne družbe KB 1909 in njenih lastniških deležev v podrejenih družbah, saj je Peric poudaril, da se ni nikoli neposredno ukvarjal s prodajo žilnih opornic ali drugega medicinskega materiala, a kljub temu na veliko postavljenih vprašanj, ki so pomembna za javnost, Peric ni želel odgovoriti.

Družba KB 1909 je bila lastnica Mark Medicala v Sloveniji, ta pa je bila glavni dobavitelj žilnih opornic v slovenskih bolnišnicah. Sežansko podjetje Mark Medical je bilo ustanovljeno leta 1992 pod imenom Auremiana, pred petimi leti pa se je preimenovalo v ime, pod katerim ga poznamo danes.

Družba KB je konec leta 1915 prodala italijanski Mark Medical in s tem posredno tudi Mark Medical v Sloveniji, ki je za družbo KB predstavljal zelo dobičkonosen posel. Na vprašanje Jelke Godec, zakaj so se odločili za prodajo ”kokoši, ki nese zlata jajca”, je Peric odgovoril: ”Mark Medical smo prodali, ker je bil znesek, ki so nam ga ponudili, zelo zanimiv, takrat smo zahtevali, da se ohrani število zaposlenih.” Dodal je še, da je sedanji partner zelo močna skupina v Italiji. Na podvprašanje, ali so razmišljali o prodaji katerega od manj dobičkonosnih podjetij, je odgovoril: ”Če bi imeli priložnost za prodajo, bi to naredili.” Peric ni zanikal, da so prodajo podjetja uporabili za poravnavo obveznosti.

Na vprašanje, za kaj so se porabljali ogromni krediti, je Peric odgovoril: ”Za podjetje Mark Medical so bili najemni krediti za obratna sredstva oz. za financiranje prodaje, to je bilo za financiranje zalog in financiranje terjatev, pri Mark Italija so se ti krediti najemali pri italijanskih bankah in Mark Medical Sežana je imel, mislim, da še ene dva ali tri kredite za manjše zneske. Krediti so se vedno uporabljali za obratna sredstva za terjatve in financiranje zalog.”

Kako vpleteno je podjetje KB?
Kaj to pomeni za nadaljnje poslovanje Mladine, smo poskušali izvedeti v njenem uredništvu, vendar nam na to vprašanje niso odgovorili. Kot tudi ne na vprašanje, ali drži podatek, da je družba KB 1909 oktobra 2007, ko je z 955 tisočaki vstopila v lastništvo tednika Mladina, tudi njenemu odgovornemu uredniku Gregi Repovžu posodila 200 tisoč evrov, da je ta svoj delež v Mladini povečal na okoli 5 odstotkov.

Mnenje Jelke Godec o cenah žilnih opornic v Sloveniji
V primeru nabave žilnih opornic, ko ena v Nemčiji stane 300 evrov, na Poljskem se je prodajala za 240 evrov, pri nas pa za enak izdelek potrošnik odšteje 1.350 evrov. “Pri nas se je celo prodajala v Ljubljani po drugačni ceni kot v Mariboru, kar kaže, da se nabavne službe sploh ne pogovarjajo med seboj. Kako je lahko taka razlika v ceni in kam je ta denar šel?” se sprašuje Jelka Godec in primerja razliko: “Devetsto evrov razlike –  to je plača medicinske sestre.”

Nastja Šadl