Hobotnica povezav: KB 1909, Mladina, žilne opornice in Boris Peric

Foto: STA.

V zaslišanju predsednika uprave KB 1909 Borisa Perica o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu se je preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec, osredotočila predvsem na razvoj finančne družbe KB 1909 in njenih lastniških deležev v podrejenih družbah, saj je Peric poudaril, da se ni nikoli neposredno ukvarjal s prodajo žilnih opornic ali drugega medicinskega materiala, a kljub temu na veliko postavljenih vprašanj, ki so pomembna za javnost, Peric ni želel odgovoriti.

Družba KB 1909 je bila lastnica Mark Medicala v Sloveniji, ta pa je bila glavni dobavitelj žilnih opornic v slovenskih bolnišnicah. Sežansko podjetje Mark Medical je bilo ustanovljeno leta 1992 pod imenom Auremiana, pred petimi leti pa se je preimenovalo v ime, pod katerim ga poznamo danes.

Družba KB je konec leta 1915 prodala italijanski Mark Medical in s tem posredno tudi Mark Medical v Sloveniji, ki je za družbo KB predstavljal zelo dobičkonosen posel. Na vprašanje Jelke Godec, zakaj so se odločili za prodajo ”kokoši, ki nese zlata jajca”, je Peric odgovoril: ”Mark Medical smo prodali, ker je bil znesek, ki so nam ga ponudili, zelo zanimiv, takrat smo zahtevali, da se ohrani število zaposlenih.” Dodal je še, da je sedanji partner zelo močna skupina v Italiji. Na podvprašanje, ali so razmišljali o prodaji katerega od manj dobičkonosnih podjetij, je odgovoril: ”Če bi imeli priložnost za prodajo, bi to naredili.” Peric ni zanikal, da so prodajo podjetja uporabili za poravnavo obveznosti.

Na vprašanje, za kaj so se porabljali ogromni krediti, je Peric odgovoril: ”Za podjetje Mark Medical so bili najemni krediti za obratna sredstva oz. za financiranje prodaje, to je bilo za financiranje zalog in financiranje terjatev, pri Mark Italija so se ti krediti najemali pri italijanskih bankah in Mark Medical Sežana je imel, mislim, da še ene dva ali tri kredite za manjše zneske. Krediti so se vedno uporabljali za obratna sredstva za terjatve in financiranje zalog.”

Kako vpleteno je podjetje KB?
Kaj to pomeni za nadaljnje poslovanje Mladine, smo poskušali izvedeti v njenem uredništvu, vendar nam na to vprašanje niso odgovorili. Kot tudi ne na vprašanje, ali drži podatek, da je družba KB 1909 oktobra 2007, ko je z 955 tisočaki vstopila v lastništvo tednika Mladina, tudi njenemu odgovornemu uredniku Gregi Repovžu posodila 200 tisoč evrov, da je ta svoj delež v Mladini povečal na okoli 5 odstotkov.

Mnenje Jelke Godec o cenah žilnih opornic v Sloveniji
V primeru nabave žilnih opornic, ko ena v Nemčiji stane 300 evrov, na Poljskem se je prodajala za 240 evrov, pri nas pa za enak izdelek potrošnik odšteje 1.350 evrov. “Pri nas se je celo prodajala v Ljubljani po drugačni ceni kot v Mariboru, kar kaže, da se nabavne službe sploh ne pogovarjajo med seboj. Kako je lahko taka razlika v ceni in kam je ta denar šel?” se sprašuje Jelka Godec in primerja razliko: “Devetsto evrov razlike –  to je plača medicinske sestre.”

Nastja Šadl

 • Upam da se bo tem ljudem, ki kradejo bolanim, vse slabo vrnilo.

 • Olga

  Bojkot Mladine in s tem njihovih mafijskih poslov! Ljudje pa najbolje, da kupimo žilno opornico v Avstriji ali Nemčiji in jo prinesemo s sabo na operacijo!

  • Slovenec 33

   Bojkot ne bo šel, ker so v Mladini preskrbljeni s provizijami od pranja terorističnega denarja. Tudi kakšen % provizije da nekaj milijončkov in zato lahko financirajo slovensko Antifo, leve verske blazneže in ZL v parlamentu.
   Če pogledate na panoramski način, vidite, da se slika ne spreminja in glavni okupatorji še kar delajo vreme v slovenskih deželah, spremebe se vidijo šele daleč zadaj.

   • Olga

    Nič ne gre v nedogled! Z denarjem ravna spoštljivo le tisti, ki ga služi pošteno in s svojimi rokami. To smo desničarji, konservativci… Levaki ravnajo z njim kot svinja z mehom, saj ni njihov. Plačanci bodo razgrajali le toliko časa, dokler bo teklo iz pipe! Torej vsi na volitve in zaprimo pipe!

 • antimur

  Kako je ta hobotnica prepletena, je dokaz že intervju slovenske izdajalke in kučanistične podrepnice Novačke, ki je prvi intervju ob svoji predsedniški kandidaturi dala prav Mladini, čeprav jo je vseskozi poln gobec gobcanja o korupciji v zdravstvu.

 • xtc

  Točno se ve ,das državo vodi omrežjeSDV,ki tudi nastavlja kadre po bolnišnicah in le ti so dolžni v zahvalo delati posle s tistimi in po takih cenah kot jim to določijo gospodarji,ker le ti obvladujejo še ostale dele državnega aparata,je praktično,kakršno koli razbitje te mafije skoraj nemogoče,kaj šele sankcioniranje-morda le na izredno trd pritisk tujine.

 • montyamp

  Prekleta banda udbovska .
  Sedaj komaj razumem zakaj je Hitler znorel .

 • montyamp

  MLADINA SE FINANCIRA TAKOLE :
  http://www.portalplus.si/686/kapitalizem-hrani-mladino/
  Seveda je vpletena pralnica za ISIS , NLB .

 • radames

  Safti, KB 1909, SKGZ, LB. Same udbovske izpostave. Zemljarič ve vse o tem. Pa tudi Silvo Gorenc.

 • janez.pokoncni

  No, zato pa smo deležni izjemnih uslug zdravstva, zato 4/5 ljudi, ki zbolijo po 65tem že za srednje težko boleznijo – ne preživi. SLO zdravstvo ne funkcionira. Nenormalne čakalne vrste, zanič usluge, slabi materiali AMPAK bedaki še vedno nasedajo besedam kaviar socialističnih mafijcev in nas vse skupaj silijo, da podpiramo “javno” zdravstvo, KI NE DELUJE oziroma deluje zgolj z namenom, da nas preko njega mafija vse skupaj odira!

 • VERZIFIKATOR

  Cero Mirar ml.

  STARINA IN NAPREDEK

  Napredno menda v žlahti je z mladostjo,
  vsaj tako preteklost prepričuje,
  zgodovina sliko izrisuje,
  da mladost pometa pač s starostjo.

  Mladi so napredni, mladi nada,
  revolucij vseh gonilna sila,
  ta, ki vse režime je zlomila,
  zavolj mladih vedno pada vlada.

  Kaj bilo bi svojčas brez mladine,
  ko bi nje nikoli ne imeli,
  še naprej v stoenkah bi sedeli,
  čakajoč, inflacija da mine.

  Pa se mladec sleherni postara,
  leta tu so, težja so bremena
  in dejanja bolj okorna, lena,
  kdor zanika, zgolj sam sebe vara.

  Kdor razumen je, se prilagaja
  letom svojim, gubam in starosti,
  nerazumen v najstniški norosti
  misli, da je mlad in da ugaja.

  Da dovolj je zgolj se razglasiti
  za napredno, večno mlado silo,
  to da vžgalo bo, naprej gonilo,
  moglo obnemoglost preglasiti.

  Taka dobro znana je starina,
  ki že zdavnaj vsa je nazadnjaška,
  toga in alzheimersko hujskaška,
  le napis ostal ji je: Mladina.

 • KPS

  Laž in sprenevedanje je temelj delovanja SDS-a !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!