fbpx

Prejeli smo: Najbolj butalska investicija župana Bržana

Koprski župan Aleš Bržan. Vir: STA

Občina Koper tačas izvaja povsem zgrešeno dvomilijonsko butalsko investicijo v “mobilno napravo” za sušenje komunalnega blata. Za izvedbo tega hudo ekološko in strokovno spornega projekta se je občinsko podjetje Komunala Koper Marjetica zadolžilo za 2 milijona evrov – za kar je oktobra 2022 zagotovila sredstva občina Koper, ki je 100-odstotni lastnik komunalnega podjetja. Čeprav je vsakomur z zdravo pametjo jasno, da je cena energije-plina, ki je potrebna za sušenje blata, od februarja 2022 trikrat poskočila. Občina Logatec je že meseca maja 2022 po šestih mesecih zaradi neznosnega smradu ustavila obratovanje povsem identične naprave za sušenje blata istega dobavitelja. Župan Aleš Bržan je investiral v povsem zgrešeno napravo za proizvodnjo odvratnega smradu, tople vode in ogromne finančne izgube, ki jo bodo plačali občani preko položnic Marjetice in/ali velikega primanjkljaja v mestnem proračunu.

“Smrad pa ne prihaja samo od sušenja blata, temveč tudi iz izvedbe postopka oddaje javnega naročila za nakup naprave za sušenje blata JP Marjetice Koper d.o.o.,” je zapisal inženir kemijskega inženirstva in mednarodno ugledni projektant dr. Janez Suša, ki pravi, da obstaja utemeljen, v celoti dokumentiran sum, da je kader koprskega župana Aleša Bržana, direktor Marjetice Koper Davor Briševac protizakonito, koruptivno izigral zakon o javnem naročanju. Zato da bi v postopku oddaje javnega naročila izločil vse ostale konkurenčne ponudnike naprav za sušenje blata (samo v Nemčiji jih je vsaj pet) ter izbral istega proizvajalca naprave za sušenje blata kot Aver v Logatcu, si je izmislil, da je naprava izbranega nemškega proizvajalca patent in zato edina na trgu. Na osnovi dokaznih listin se izkaže, da ne gre za veljavni patent, temveč za pretečen in že zastaran nemški »Gebrauchmusterschrift«.

Gre za zaznambo patentno nepreizkušenega in nezaščitenega industrijskega vzorca. Ta pretečena in zastarana zaznamba industrijskega vzorca v Nemčiji, nikoli ni veljala nikjer drugje na svetu. Tudi v Sloveniji ne. Dejstvo je, da ne gre za nikakršno zaščito izključnih pravic, vključno s pravicami intelektualne lastnine, kot to določa člen 46 zakona o javnem naročanju, navaja Suša in opozarja, da omenjena flagrantna zloraba pomeni hudo kršitev zakona o javnem naročanju in je lahko v končni konsekvenci vzrok za ničnost pogodbe z dobaviteljem naprave za sušenje blata. V Kopru in v Logatcu. Organom pregona se torej v letu 2023 obeta veliko zanimivega dela. “Občini Koper pa se v letu 2023 obeta ekološka katastrofa oblakov odvratnega smradu iz nove naprave za sušenje blata Marjetice Koper in najmanj trikrat višje položnice za komunalne storitve,” je še izpostavil Suša in spomnil, da se občani lahko za to zahvalijo novopečenemu svobodnjaku županu Bržanu, ki jih je glede višine položnic Marjetice Koper že večkrat krepko nalagal.

Foto: majeticakoper.si

“Samo preko mojega trupla se bodo podražile položnice za komunalo, je februarja 2021 grmel župan Bržan, ko je protizakonito imenoval Briševca za direktorja Koprske komunale in posledično protizakonito tudi Boštjana Averja za predsednika nadzornega sveta. Čez tri mesece je neznano truplo zamašilo centralni kanal, Rižana pa naplavila 100 odstotkov višje položnice. Novopečeni svobodnjak župan Bržan mora odstopiti.”

Za kakšno napravo za sušenje komunalnega blata pri zgrešeni investiciji v “mobilno napravo” v resnici gre?
Komunalno podjetje Koper – Marjetica pridela letno ca 5500 ton odvečnega blata iz dehidracije z vsebnostjo 20 odstkokov suhe snovi in 80 odstotkov vode. Naprava za tračno sušenje blata izpareva vodo iz blata pri temperaturi vrelišča vode in blato osuši na 90-odstotni vsebnosti suhe snovi. Pri tem naprava kuri enormne količine plina in elektrike. Kar pomeni pri sedanjih cenah energije finančno katastrofo. Naprava za sušenje blata v resnici ni mobilna. Gre za stacionarno sušilno napravo s pralci za neučinkovito čiščenje smrdečega zraka, ki nastaja pri sušenju blata. Izraz “mobilna naprava” si je Bržanova ekipa poniglavo izmislila, ker je naprava montirana v ladijske kontejnerje. Izključno zato, da so se pri pridobitvi gradbenega dovoljenja pobalinsko izognili pridobitvi okoljevarstvenega soglasja posebej za napravo za sušenje blata. Na ta način so izigrali vso okoljevarstveno zakonodajo RS. Podobno kot Zoran Janković pri kanalizaciji C0 čez zajetje pitne vode v Klečah v Ljubljani.

“Povsem zgrešena naprava, ki komunalno blato posuši od 20 odstotkov na 90 odstotkov suhe snovi, za sušenje ene tone blata proizvede 780 kilogramov vodne pare in 27.000 kubičnih metrov ogabno smrdečega zraka. Sporna naprava za sušenje ene tone blata porabi 750 kW toplotne energije in 55 kW električne energije. Če številke pomnožimo s 5500 tonami blata na leto ter ceno plina in elektrike, dobimo mračen vpogled v ekološko in finančno katastrofo, ki v letu 2023 čaka občane Kopra. Kakšne 0,5 milijona evrov na leto bo šlo samo za plin, naslednje 0,5 milijona pa za strošek elektrike, obratovalne stroške in stroške neučinkovitega čiščenja zraka. Skratka, občane Kopra čaka v letu, ki prihaja, ena sama smrdeča nesreča in trikrat dražje položnice,” je Suša naredil povzetek računa.

Primorske novice v lasti Marjetice Koper in Martina Odlazka so 22. junija 2021 na prvi strani bombastično poročale: Komunalno blato bodo sušili in prihranili do pol milijona na leto. Na prvih treh straneh Primorskih novic je po besedah Suše že težko napisati več neumnosti o “fantastični investiciji” v koprsko sušilnico blata. Bržanovi “strokovnjaki” so naredili ogromne Excel tabele, računali, obračali in vrteli številke, računalniki so se že hudo pregrevali, dokler niso dobili želenega fantastičnega rezultata. Glej, no, glej, čira čara hokus pokus, s sušenjem komunalnega blata bodo prihranil 0,5 milijona evrov na leto. So ugotovili. Če bomo kurili plin in elektriko ter proizvajali toplo vodo in smrdeč zrak, bomo prihranili pol milijona na leto. To je res super. Fantastično. In to neumnost zaračunali občanom občine Koper.

Žal je ugotoviti, da med Bržanovimi kadri na občini in komunali očitno ni niti enega samega resnega inženirja, ki bi znal izračunati energijsko in masno bilanco. Kakšno koncizno strateško načrtovanje in abstraktno mišljenje pa je že preveč pričakovati. Očitno je, da je Bržanova ekipa skregana tudi z zdravo kmečko pametjo, nekateri pa so eksperti in svetovalci župana za šikaniranje delavcev na komunali. Pametnjakoviči se hvalijo in utemeljujejo, da sedaj plačajo podjetju Saubermacher 200 evrov za odvoz ene tone mokrega blata z 20 odstotkov suhe snovi. Ko pa bodo postavili “fantastično” sušilnico blata, ki bo uparila vodo iz tega blata, bo na koncu količina posušenega blata približno štirikrat manjša kot prvotna količina mokrega blata. Tako bodo prihranili 0,5 evra na leto, se hvalijo v primorskih novicah 6. decembra 2021. Sliši se super, dokler ne bo podjetje Saubermacher spremenilo poslovnega modela in podražilo cene za odvoz posušenega blata, ker bo hotelo zaslužiti enako kot pred butalsko investicijo.

Foto: majeticakoper.si

Bržan in njegova ekipa uživajo v svoji iluziji svobode in od februarja do oktobra 2022, ko bi lahko ustavili že v osnovi butalsko investicijo, še niso slišali, da je Rusija napadla Ukrajino in da so cene energije krepko poskočile. Čeprav so že maja 2022 v Logatcu po približno pol leta obratovanja zaradi ogabnega smradu ustavili identično napravo istega dobavitelja, jih to niti najmanj ni ustavilo. Meseca oktobra 2022, ko je občina Koper zagotovila 2 milijona evrov za butalsko investicijo, so še vedno vztrajno lagali, da bodo proizvajali toplo vodo in smrdeč zrak ter zraven prihranili 0,5 milijona evrov na leto. Primorska kronika TV Koper je dne 4. januarja 2023 ponovno poročala o fantastični investiciji v napravo za sušenje blata. Na primorskih novicah, TV Koper in Regional Obala očitno ni novinarskega junaka, ki bi odgovorne vprašal o ogromnih stroških energije in zakaj neki so v Logatcu ustavili identično napravo. Če nekdo tako vztrajno lažno propagira, da je pripravljen pahniti celotno občino Koper v ekološko in finančno katastrofo, je očitno, da so na delu hudi in zavržni koruptivni finančni interesi ter seveda visoke provizije.

150 milijonov kubičnih metrov ogabnega smrdečega zraka na leto
Preliminarni izračuni kažejo, da bodo Bržanovi veleumi na leto pridelali katastrofalno finančno izgubo, približno 780 kg/t x 5500 t = 4.290 ton tople vode s približno 90 stopinj celzija (kondenzat), približno 27.000 m3/t x 5500 t = 148,5 milijonov kubikov ogabno smrdečega zraka in približno 1200 ton posušenega blata, ki ima kurilno vrednost rjavega premoga, ki ga nihče noče. Niti cementarne. Za kar bodo skurili za pol milijona evrov plina in naslednjih pol milijona evrov za elektriko in obratovalne stroške. Zakaj že je treba kuriti plin in elektriko, da prideluješ rjavi premog, se Bržan in njegovi veleumi niso nikoli vprašali, opozarja Suša.

Ne gre za čokolado
Dne 10. januarja 2023 so se na spletnem portalu Regional-Obala (ki ni hotel objaviti dotičnega članka dr. Suše) Marjetica Koper ponovno hvalili s to butalsko investicijo. Utemeljujejo, da so sedaj za odvoz mokrega blata plačevali 5500 ton x 200 EUR/tona = 1,1 milijona evrov na leto. Zato so se odločili, da investirajo v sušilnico komunalnega blata. Glede prihranka 0,5 milijona evrov na leto pa sedaj po novem molčijo kot miši. Prenehali so se lagati, ker vsak bedak že od samega začetka ve, da to ni tako. Vsak Istrijan, ki doma kuha šnops, dobro ve, da mora liter trape prodati po 10 evrov za liter in destilirano vodo po 4 evre za liter, drugače se mu ne splača kuriti kotla. Preprost izračun, ki ga lahko naredi vsakdo, pokaže naslednje: 0,5 milijona evrov na leto bo šlo za plin, naslednje 0,5 milijona za elektriko in obratovalne stroške. Za odvoz posušenega blata bodo plačali: 1200 ton x 200 evrov/tono = 240 tisoč evrov na leto. Dokler Saubermacher ne dvigne cene, kar je samo vprašanje časa. Če seštejemo, dobimo skupaj stroškov ca 1,25 milijona evrov na leto. Se pravi, prej je Marjetica Koper imela s komunalnim blatom 1,1 milijona evrov stroškov na leto, sedaj, po butalski investiciji v napravo za sušenje komunalnega blata, pa bo imela približno 1,25 milijona evrov stroškov na leto, plus 150 milijonov kubičnih metrov ogabno smrdečega zraka na leto in posojilo 2 milijona evrov z obrestmi. “Če nekaj izgleda kot drek in smrdi kot drek, je najbrž navaden drek in ne čokolada. Tisti, ki ne verjame, naj ga s prstom nese v usta in poskusi. Vsak Istrijan, ki doma kuha šnops in ima za zrno soli zdrave pameti, ne bo kupil kotla, ki prinaša izgubo in smrad. Še manj bi se zanj zadolžil za 2 milijona evrov. Razen če je doktor ekonomije,” je pripomnil Suša.

“Proizvedena topla voda 4.290 ton na leto bo šla najbrž v morje, da se bo malo pogrelo, ali pa nazaj na čistilno napravo, da bo bakterijam toplo. V končni fazi v morje. Ko pa bo zapihal maestral, se bo v ogabnem smradu dušil ves koprski “Beverly Hills” vse do Sv. Antona. Južni veter ne bo več prinašal pesmi z juga, temveč ogaben smrad Ankarančanom. Rahel burin bo temeljito osmradil Luko Koper in center Kopra, severnik pa Žusterno, Markovec, Semedelo, Olmo in Vanganel. Veter bo smrdljivo pihljal in mrmral: Bržan, Bržan, Bržan, pojdi čim prej v Zanzibar in nikoli več nazaj. Občani bodo molili, da pihne krepka burja in vso to ropotijo odpihne v morje, skupaj z Bržanom in njegovo ekipo.

Zaradi neznosnega smradu so se ljudje v Logatcu množično pritoževali in demonstrirali
Poleg katastrofalne izgube je glavni ekološki problem Bržanove butalske investicije v sušilnico komunalnega blata še onesnaževanje zraka, saj naprava proizvaja bestijaličen smrad. Prebivalci Vrtojbe in okolice, kjer že nekaj let deluje taka naprava, se vse od začetka obratovanja pritožujejo nad neznosnim smradom. Nihče jim ne prisluhne, saj smrad v slovenski zakonodaji ni kvalitativno ne kvantitativno definiran. Smrad uradno ne obstaja. Kar pa Bržanovega varovanca Averja, čudežnega ekonomista iz zavarovalnice Vzajemna ni odvrnilo, da ne bi v Logatcu 2021 postavil enake naprave za sušenje blata, kot se sedaj gradi v Kopru. Zaradi neznosnega smradu so se ljudje v Logatcu množično pritoževali in demonstrirali. Meseca maja 2022 so napravo v Logatcu, po šestih mescih obratovanja, zaradi neznosnega smradu ustavili. Župana Logatca Berta Menarda pa sedaj hudo boli glava, ker je za butalsko investicijo hudo zadolžil občino za približno 700 tisoč evrov. Suša je župana Menarda večkrat osebno kontaktiral in mu strokovno dokazal, da naj nikakor ne gre v to butalsko investicijo. “Mož je skregan z zdravo kmečko pametjo. Odstopiti mora,” je ugotovil Suša.

Naprava za sušenje blata je kritična tudi glede eksplozijske varnosti
Suša je še opozoril, da je naprava za sušenje blata, ki je v izgradnji v Kopru, kritična tudi glede eksplozijske varnosti. Prah od posušenega blata je namreč hudo eksploziven (podobno kot v rudniku rjavega premoga), česar pa vrli Bržanovi projektanti niso upoštevali, saj naprava ni niti projektirana niti izgrajena v eksplozijsko varni coni. Kar bi po zakonu morala biti. Najbrž nameravajo pri pridobitvi obratovalnega dovoljenja goljufati, podobno kot na Urgenci Šempetrske bolnišnice, kar je na koncu to z življenjem plačalo večje število pacientov. Kar nekaj tovrstnih naprav za sušenje blata na svetu je že eksplodiralo. S številnimi mrtvimi, kar proizvajalci skrbno skrivajo. Takih naprav že leta nihče več na novo ne postavlja, posebej v Nemčiji, Avstriji, Švici, ne. Tisti, ki pa jih imajo, jih mečejo ven. “Razen v Kopru, kjer se gradi nov spomenik Bržanu in večnim Butalam,” je sklenil svoj zapis dr. Suša, ki je bil do sedaj pri svojem razkritju po večini deležen medijske blokade. Na to temo je sicer pisalo tudi Delo, v članku za naslovom “Po fiasku v Logatcu zdaj nov poskus v Kopru“, na članek pa so se odzvali v Marjetici Koper.

Sara Bertoncelj