fbpx

Razmere so kritične: Število okuženih v ponedeljek ponovno visoko, tri žarišča v delovnih organizacijah

Jelko Kacin (Foto: STA)

V Sloveniji so v ponedeljek, 14. septembra, opravili 2247 testov na okužbo z novim koronavirusom. Število pozitivnih je bilo ponovno visoko, in sicer, 82. V bolnišnici se trenutno zdravi 50 oseb, 10 pa jih rabi tudi intenzivno zdravljenje. Eno osebo so iz bolnišnice odpustili, umrl pa zaradi covida-19 ni nihče. 

Po podatkih sledilnika, je v Sloveniji trenutno 907 aktivnih primerov. V starostni skupini od 45 do 54 let je 19 okuženih oseb, v skupini od 35 do 44 let je bilo na testiranju 18 pozitivnih, 15 oziroma 13 okuženih pa je v skupinah od 25 do 34 let oziroma od 55 do 64 let.  Največje število okuženih je v osrednjeslovenski (279) in podravski (189) regiji, visoko število je tudi v savinjski regiji (151). Kapacitete bolnišnic se polnijo, okužbe pa se širijo tudi po domovih za starejše in med zdravstvenimi delavci.

Na tiskovni konferenci se je govorcu za covid-19 danes pridružila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Povedala je, da smo mi sami tisti, ki virus širimo, vendar pa ga prav mi lahko tudi ustavimo. Spomladi je bila drugačna situacija, takrat smo se umikali virusu, zdaj pa živimo z njim in moramo biti od njega tudi pametnejši. Predvsem je pomembno, je povedala Blaznikova, da se situaciji prilagodijo delovne organizacije. Treba se je čim manj družiti, si umivati roke in vzdrževati zadostno razdaljo. Ukrepe je treba oblikovati skupaj z zaposlenimi in jih tudi upoštevati. V klicnem centru sprejmejo veliko število vprašanj, na primer tudi to, ali so sestanki dovoljeni. Seveda je treba tudi pri sestankih upoštevati določene ukrepe. Poleg že prej naštetih, je pomemben tudi skrajšan čas sestanka, saj igra ključno vlogo tudi to, koliko časa smo s kom v stiku, je še povedala dr. Blaznik. Pomembno je tudi samozaščitno preventivno delovanje, zaposlenim v različnih organizacijah je, ob prihodu na delo, ustrezno meriti temperaturo. Tudi doma moramo biti odgovorni in pozorni drug do drugega, vedeti moramo s kom se družimo. Priporočila za posamezne organizacije in dejavnosti je možno najti na spletni strani NIJZ. Trenutno imamo v Sloveniji tri žarišča v delovnih organizacijah: v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, osnovna šoli v Braslovčah in v perutninarskem podjetju Pivka.

 

Zgled odgovornega ravnanja je občina Pivka
Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se stanje ne izboljšuje in, da so razmere resne. Klicni center je polno zaseden, tudi zato se vzpostavlja še drugi klicni center. Virus je razpršen po celotni državi, še vedno pa je problematično, da ljudje ne znajo ali nočejo povedati, s kom so bili v stiku oziroma kje so se okužili. Inšpektorji so v zadnjih dneh obiskali 98 objektov, in sicer 46 gostiln, 48 trgovin in 4 prireditve. Dvema zaposlenima v gostinstvu, ki nista nosila maske, so izdali plačilna naloga. Zgled za vse občine je občina Pivka, ki se je odgovorno odzvala na razmere in pri povečanem številu okužb takoj sprejela potrebne ukrepe, je še povedal Kacin.

V poznih urah je druženje v lokalih bolj nevarno
Novinarje je ponovno zanimalo, kako je z druženji. V odgovor so dobili podatek, da se ne družimo, če dogodek ni organiziran. Če je dogodek organiziran, je namreč pod večjim nadzorom, obstaja seznam udeležencev, zato se tudi ukrepi za zajezitev virusa izvajajo bolj dosledno. Tudi pri trgatvi, kjer je udeležencev verjetno več od 50, je treba ohranjati primerno razdaljo in se, ko je trgatev zaključena, ne usedemo za isto mizo. Treba je upoštevati priporočila, ki so vsekakor bolj pomembna od tega, ali je pri druženju prisotnih 49 ali pa 51 ljudi. Vprašali so tudi, v čem je smisel zapiranja lokalov ob 22. uri, o tem ukrepu naj bi se namreč tudi pogovarjali v svetovalni skupini. Kacin je opomnil, da v poznih urah ponavadi spijemo kakšen kozarec več, druženje pa je tudi zato manj kontrolirano. Tako se virus seveda lažje prenaša med ljudmi. Tudi v potniškem prometu, ki spada med bolj tvegane dejavnosti, je nekaj priporočil, kot na primer to, da ni stojišč, da je določen vhod oziroma izhod in pa, da potniki naj ne bi hodili en mimo drugega. “Virus nam ne more vsega diktirati, ne smemo se podrejati, treba pa se je virusu prilagoditi,” je dodal Jelko Kacin in sklenil “Ni zastraševanje, kar govorimo, ampak delitev odgovornosti med nami.

Urška Blaznik z NIJZ (Foto: STA)

Nekatera vprašanja bi bila bolj primerna za ministra Gantarja, je pripomnil Kacin
Jelko Kacin je prebral tudi tri vprašanja, ki jih je prejel po elektronski pošti. “Kdaj bi bila v Sloveniji lahko vnovič razglašena epidemija in aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob  pojavu epidemije, pandemije in nalezljivih bolezni pri ljudeh? Koliko je trenutno za razpolago intenzivnih postelj za covid bolnike v celi državi in zakaj v času priprave na drugi val niste za covid bolnike niste pripravili posebne bolnišnične ustanove?” “Torej, vse to so vprašanja za ministra za zdravje, torej organizacija delovanja zdravstva posameznih javnih zavodov je stvar ministrstva za zdravje. Ne želim presegati svojih pristojnosti,” je odgovoril veleposlanik. Je pa kljub temu povedal, da trenutno poteka kar nekaj kriznih sestankov; UKC Ljubljana se intenzivno pripravlja na prilagoditev in sprejem povečanega števila bolnikov, prilagajajo tudi infekcijsko kliniko, saj njene oddelke selijo na druge lokacije po Ljubljani. Ležišč trenutno zmanjkuje, tudi zato se UKC prilagaja, trenutno imamo tri covid oddelke, v Ljubljani, Mariboru in na Golniku, pripravlja se še četrti. Ventilatorjev imamo dovolj, trenutno jih potrebuje le 10 bolnikov, vendar pa mora biti zdravstvo pripravljeno na povečano število okužb. “Zajeli smo le del virusa, na lokalni ravni pa se okužbe širijo,” je opozoril Kacin.

Minister za zdravje Tomaž Gantar (Foto: STA)

Težave pri dostopu do zdravnika je treba rešiti
Kacin je opozoril tudi na problematiko z zdravniki. Ljudje se namreč pritožujejo, da zelo težko pridejo v stik z zdravnikom, ki bi jih napotil na testiranje. To je velik problem, ki ga je treba čim prej rešiti, je bil odločen govorec. V vsaki zdravstveni ustanovi mora biti na volj zdravnik, ki osebe lahko napoti na testiranje. Razložil je tudi, da imamo pri določanju katero državo damo na rdeč seznam kar nekaj kriterijev. Gleda se na incidenco, torej koliko okužb je na 100 tisoč prebivalcev v dvotedenskem intervalu, kakšno je število vnosov in koliko testov opravijo v posamezni obravnavani državi. Upošteva se tudi to, kako ta država obravnava Slovenijo. Vnosov iz tujine praktično skoraj ni, se pa pogovarjajo o ukrepih, kadar so iz določene države trije vnosi v enem dnevu.

Na jutrišnji novinarski konferenci informacije o bolezni iz prve roke
Danes bo koalicija razpravljala o pripravah in sprejemu 5. svežnja protikoronskega paketa, jutri bo razpravljala krizna skupina vlade, do četrtka pa bo vse pripravljeno za morebitno obravnavo in odločitve na vladnem nivoju. O vsem se bo javnost sproti obveščalo, je še povedal Kacin. Jutri bosta na tiskovni konferenci prisotna dva gosta: državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič in dolgoletni strokovni direktor ginekološke klinike dr. Adolf Lukanovič, ki je tudi sam prebolel koronavirus. Zaradi bolezni je bil v umetni komi oziroma dva meseca na respiratorju, odpovedali so mu tudi nekateri organi.

Sara Bertoncelj