fbpx

Salvinijeva “Liga” namerava diktatorju Josipu Brozu Titu odvzeti častno državno odlikovanje – V vladi zadostna podpora?

Matteo Salvini ob nedavnem obisku Trsta. Foto: IlPiccolo.

V Trstu bodo v ponedeljek ob 16:30 v prostorih Združenja Istrijanov v Palači Tonello člani lokalnega odbora Salvinijeve stranke Lega predstavili predlog, po katerem bi se nekdanjemu jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu odvzelo častno odlikovanje, ki ga je voditelju Socialistične federativne Republike Jugoslavije ob obisku Italija leta 1969 podaril takratni italijanski predsednik Giuseppe Saragat. To ni prvi poskus lustracije Tita v naši soseščini, saj so člani lokalnih odborov desnih italijanskih strank to v Trstu poskušali že večkrat, a je ideja v Rimu venomer znova naletela na neplodna tla. No, kot poročajo italijanski mediji na čelu s Triesteallnews, pa trenutno zaradi primata notranjega ministra Mattea Salvinija na italijanskem političnem parketu obstaja resna politična volja za uresničitev tega odvzema.

Kot danes poroča Triesterallnews, člani stranke Lega menijo, da je zgodovina nesporno dokazala odgovornost jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita za etično čiščenje, ki je neposredno po drugi svetovni vojni povzročilo smrt tisočih Italijanov v Istri, Reki in Dalmaciji, kot poroča omenjeni časopis, pa tudi eksodus 350 tisoč italijanskih izseljencev.

Kot Triesteallnews citira Massimiliana Panizzuta, vodjo Lige v Furlaniji Julijski krajini, “je poleg tragičnega paradoksa, da je diktator Josip Broz Tito na eni strani povzročil tak pogrom nad italijanskim narodom in na drugi, da mu Italija z odlikovanjem izkazuje najvišjo državno čast, ohranjanje tega odlikovanja žalitev spomina na vse Titove italijanske žrtve”. Kot dodaja Panizzut, fojbe neizpodbitno dokazujejo krvoločnost nekdanjega jugoslovanskega režima, zato njegovo poveličevanje v demokratični Italiji, ki je članica Evropske unije, ta pa je prav tako pred časom sprejela resolucijo, v kateri enako obsoja vse totalitarizme, nima več kaj iskati.

Sabina Homjak iz SDS Primorska: Odločitev Italijanov izzvali Socialni demokrati sami
Predstavitev predloga članov Salvinijeve stranke ravno v tem času pa po mnenju lokalne poznavalke razmer, predsednice Primorske regijske koordinacije SDS Sabine Homjak, ne bi smela priti kot kakšno veliko presenečenje, saj gre delno po njenih besedah tudi za neposreden odgovor na napade Socialnih demokratov na italijansko oblast, katerim so na obali priča v zadnjem času. Tako se je denimo 23. junija letos v Kopru Tržačan David Danev, kateremu je predsednica SD Koper Natalija Gulič podelila priznanje Srebrne plakete Združenja zveze borcev NOB Slovenije za vrednote NOB, ostro obsojal italijanske oblasti, da ne skrbijo dovolj za zamejske Slovence in udrihal čez »skrajno desničarsko« Ligo.

So Socialni demokrati sprovocirali lokalne veljake Lige v Trstu? Tako meni Sabina Homjak. Foto: FB.


“To je samo del resnice, saj bi morala tudi slovenska vlada za te Slovence bolje poskrbeti, saj so vse prevečkrat pozabljeni,”
pa pravi Sabina Homjak in dodaja, da v Trstu in Rimu ni ostalo spregledano dejstvo, da člani slovenske vladne stranke, Socialni demokrati, neposredno na meji mahajo s totalitarnimi simboli, ki jih EU obsoja. “Ezuli vidijo Tita kot zločinca. Izvajal je etično čistko. Po mojem, če se naši socialni demokrati ne bi toliko ukvarjali s Titom, se tudi sosedi ne bi,” je še komentirala Homjakova.

Josip Broz Tito velja za enega največjih zločincev 20 stoletja. Foto: EPA.

Naj spomnimo. Nedavno je novinar Tednika Demokracija Gašper Blažič o fojbah med drugim zapisal, da če bi se leta 1945 in kasneje v Istri zgodil pogrom nad tamkajšnjimi Italijani zgolj na nacionalni osnovi, danes italijanske manjšine v Sloveniji ne bi bilo več. “Fojbe” (kraška brezna) pa so vase v resnici sprejemale trupla vseh žrtev: nacistov, fašistov in komunistov, pripadnike vseh mogočih narodnostnih skupin. Predvsem v času, ko je partizanska vojska za kratek čas zasedla Trst, pa se je v petdesetih dneh na širšem območju Trsta zgodilo največ komunističnih zločinov, pri čemer sta veliko zločinov v sostorilstvu zagrešili komunistični partiji Slovenije in Italije. Šlo je torej za genocid na razredni osnovi, pod katerega se je podpisal – Josip Broz Tito.

L. S.