fbpx

Samoplačniško testiranje za covid-19 od naslednjega tedna omogočeno v vseh treh največjih mestih

Foto: STA

Samoplačniško testiranje z brisom na novi koronavirus je sedaj na voljo v Celju, v ljubljanskem kliničnem centru bo testiranje na voljo v četrtek, naslednji teden pa bodo pričeli tudi s testiranji na NIJZ v Mariboru. Možnost samoplačniških testov predstavlja pozitivno novico tistim, ki bodo morali oziroma želeli potovati v tuje države, kjer je potrebno predložiti potrdilo o (ne)okuženosti.

Celjska bolnišnica je 12. maja pričela z izvajanjem testiranja na novi koronavirus za samoplačnike. Cena samoplačniškega testiranja znaša 94 evrov. Vsi, ki se želijo testirati, se morajo na testiranje naročiti vsaj 36 ur pred predvidenim terminom za izdajo potrdila. Naročijo se lahko vsak dan v tednu med 8. in 16. uro na telefonski številki 070 457 664. Izvid bodo preiskovanci prejeli 24 ur od odvzema brisa. Storitev odvzema brisa je potrebno vplačati vnaprej, in sicer z nakazilom na njihov transakcijski račun. S potrdilom o plačilu mora posameznik ob določenem terminu priti do zabojnika pred bolnišnico, ki je namenjen testiranju. V primeru, da posameznik ni nakazal denarja na transakcijski račun, bo to omogočeno na blagajni bolnišnice v času delovnih ur.

V ljubljanskem kliničnem centru bo samoplačniško testiranje omogočeno od četrtka, 21. maja dalje. Cena samoplačniškega testiranja bo 93 evrov, prijava pa bo potekala preko spleta. Konec tedna se ukinja posebni vhod za bolnike in testiranja za koronavirus, več informacij o izvedbi testiranja pa bo znanih po posvetu sveta zavoda.

Foto: STA

Na spletni strani UKC Maribor je še vedno navedeno, da samoplačniško testiranje v akreditiranih mikrobioloških laboratorijih ni na voljo. Presejalni test za ugotavljanje protiteles, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe, v Zdravstvenem domu v Mariboru tudi ni več mogoč. Po besedah zaposlenih v ZD Maribor bo od naslednjega tedna dalje možno testiranje (odvzem brisa) na NIJZ v Mariboru, cena testa pa bo znašala okoli 100 evrov.

Sara Kovač