Sanirali bodo potok, ki poplavlja Prevalje

Foto: PGD Prevalje

Na Prevaljah bodo sanirali Štefanov potok, ki je v letošnjem letu že nekajkrat povzročil hude poplave. Vrednost sanacije je 600 tisoč evrov, škoda, ki jo je neurje povzročilo, pa se giblje okoli treh milijonov evrov.

Poletna neurja Prevaljam letos ne prizanašajo, že nekajkrat je voda okoliških potokov privrela v samo središče občine. Najhujše neurje je bilo 25. maja. V manj kot 30 minutah je voda iz neurejenih in neočiščenih okoliških potokov privrela v center občine in zalila ceste, pločnike, kleti, gostilne in lokale. Glavna cesta je bila zaradi količine vode in blata nekaj ur zaprta. Hitra pomoč gasilcev in drugih prostovoljcev je omogočila, da so bile Prevalje prevozne še isti večer, odpravljanje posledic vseh neurij v zadnjih tednih pa bo trajalo še dolgo. A poletna neurja ne bi povzročila škode, vredne treh milijonov evrov, če bi bili potoki ustrezno urejeni.

Potem pa je neurje težave povzročilo še nekajkrat; nazadnje v četrtek, ko je v samo središče občine zopet pridrvel Štefanov potok. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, je ob obisku Prevalj po majskem neurju sicer obljubil takojšnjo sanacijo Štefanovega potoka, a takrat so bile tik pred vrati državnozborske volitve, zato je bilo praznih obljub veliko. Prevaljski župan Matic Tasič je dejal, da če bi država držala obljubo in sanirala potok, bi bile posledice četrtkovega neurja za polovico manjše, piše STA. V četrtek je namreč Štefanov potok zalil več kot 20 objektov, še poročajo.

Sanacija potoka bo stala 600 tisoč evrov, so pojasnili na včerajšnji izredni seji prevaljskega občinskega sveta. V sklopu sanacije bodo uredili novo betonsko strugo, ki bo ob podobnih nalivih preprečevala poplavljanje potoka. Končuje se tudi sanacija Flisovega potoka, kot poroča STA, pa bo občina sanirala še Gutmanov potok.

e-koroska.si

  • stajerc5

    Saj ne morem verjeti, kaksna brzina, hihihi… Ubogi domacini, zakaj ne vrzete zupana v graben?

  • lado

    županćića skupaj z ljubl. srbinom nazaj v vukojebino !!!!! KAR NAJ VAS KRADE , KOT MAROSTARJE LJ ĆEFUR !!!! PA GA KAR VOLITE !!!PRAAAAAV VAAAAM JEEEE !!!! BEDAKI !!!! SEM PREVALČAN , AMPAK SEM V ĆEFURSKI LJ ŽE 55 LET !!!! KOROŠKA JE RDEČA IN NAJ SE J….o !! MOGOČE JIM BO ZDAJ KAPNILO ZAKAJ SE TO DOGAJA !??? KJE JE DENAR , KI JE BIL NAMENJEN ZA OBNOVO IN SANACIJO VODNEGA OBMOČJA !!!! AMPAK DVOMIM , SEM ZAPRISEŽEN KOOOROOOŠEC , NE PA ISTO NEUMEN !!!!!!!!!!!!!!!!!! TASIĆIĆ JE PA VREDEN NJIH !!!!!!!!!!!!!

  • Tomaž

    Problem je popolnoma drugje. Decentralizacija države prenis pristojnosti in sredstev na pokrajine/ regije. . Kaj oa ima v nirmalni državi predsednik vlade obravnavati zanemarjene vaške potoke. Nic, s tem naj se ukvarja regijsko komunalno podjetje. To je rešitev problemov, ne pa slikanje iz Zidana, Cerarja in podobnih ob Vogrscku in drugih lokalnih, zafuranih projektih. Domači lenuhi naj pocistijo potoke, noben predsednik vlade nima kaj imeti s tem. To je obrobno lokalno vprašanje in ne politično predsednika vlade. Očitno pa je v slovenski politiki sebilj kot v srednjem veku, žalostno

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!