fbpx

Slaba letina sadja v Vipavski dolini in Goriških brdih

Foto: Pixabay

Zaradi spomladanske pozebe smo v Vipavski dolini in Goriških brdih priča slabi letini češenj, marelic, breskev, kakijev in kivija.

Letino češenj je dodatno prizadelo obilno deževje v maju, ko dozorevajo zgodnje sorte. Trenutno dozorevajo marelice in zgodnje vrste breskev, ki pa jih je precej manj kot v normalnih letinah.

V Vipavski dolini in Goriških brdih je okrog 500 hektarov intenzivnih sadovnjakov. Povečujejo se površine nasadov češenj in kakijev, vse manj pa je nasadov breskev, ki jih je še vedno največ, okrog 200 hektarov. Marelica je za sadjarje nekoliko manj zanimiva sadna vrsta, saj prihaja do predčasnega umiranja, sušenja in propadanja dreves. Največ jih je v zgornjem delu Vipavske doline.

Sadjarji v Vipavski dolini pričakujejo tudi majhne količine jabolk, hrušk, pa tudi aktinidije. Zelo slabo kaže tudi pri letošnjem pridelku kakijev, saj so bila vsa drevesa pomrznjena in se šele sedaj obnavljajo iz spečih brstov.

Foto: ML

Četudi drevesa ne obrodijo, je potrebno vseeno poskrbeti za vsaj minimalne tehnološke ukrepe, zaščito in namakanje v času suše. Prav tako je potrebno izvesti poletni rez in tako odstraniti šibke brste, ki hitro rastejo namesto plodov, svetujejo strokovnjaki.

Goriški portal