fbpx

Slovenska ljudska stranka praznuje svoj 32. rojstni dan

SLS

“Spoštovane članice in člani Slovenske ljudske stranke. Dragi simpatizerji, podporniki, dragi prijatelji, na današnji dan pred 32. leti smo v Unionski dvorani v Ljubljani ustanovili prvo demokratično politično stranko pod drugi svetovni vojni na slovenskih tleh.” je Marjan Podobnik, predsednik SLS-a, nagovoril Slovence preko Facebooka. Podobnik še pravi, da je SLS v svojem delovanju dosegla vzpone in padce, danes pa je ta stranka notranje trdna in enotna. Izpostavil je še, da prav njegovi stranki pripada največje število županov pa tudi državnih svetnikov in je tudi ena od petih strank z evroposlancem. “Stranka s tako tradicijo in tako veličastno zgodovino, če gledamo na njen pomen za naš slovenski narod, se seveda lahko in mora spominjati številnih obletnic, saj so to naši temelji, naše korenine” še pravi Podobnik. 

Slovenska ljudska stranka je v času svojega obstoja dosegla tako vzpone kot tudi padce. Danes lahko rečemo, da je stranka notranje trdna in enotna, je v sporočilu za javnost ob letošnji obletnici ustanovitve stranke SLS dejal njen predsednik Marjan Podobnik. Dejal je še, da ima njegova stranka največ županov in državnih svetnikov. Obenem je ena od petih strank, ki imajo v evropskem parlamentu svojega poslanca, poroča STA.

Na današnji dan mineva 32 let odkar je bila ustanovljena stranka SLS, ki je tudi prva demokratična politična opcija pri nas po zadnji svetovni vojni, ki pa se je na začetku imenovala Slovenska kmečka zveza. Potem ko sta se leta 2000 združili stranki SLS in SKD pa je SLS tudi v pravnem smislu postala naslednica SLS, ki ima sicer že dolgo zgodovinsko tradicijo, saj njeni temelji segajo vse v leto 1892. Takrat je bila namreč ustanovljena t. i. Katoliška narodna stranka.

Foto: screenshot

Stranka SLS je na tedanjih prvih demokratičnih volitvah v letu 1990, skupaj in sicer v vseh treh zborih slovenske skupščine, prejela absolutno največje število predstavnikov. Prvi predsednik te stranke je bil Ivan Oman. Gre za pomembno zgodovinsko osebnost, saj je leta 1990 postal tudi član predsedstva Slovenije. Poleg tega je Franc Zagožen postal vodja poslanske skupine koalicije Demos, Marjan Podobnik pa vodja največje izmed poslanskih skupin znotraj njega. Na prvem taboru 12. maja 1989 v kraju Vipolže v Goriških Brdih so tamkaj zbrani množično podpisovali t. i. Majniško deklaracijo. Le-to je štiri dni poprej na znamenitem zborovanju v podporo četverici JBTZ na Kongresnem trgu v prestolnici javno prebral sicer že pokojni literat Tone Pavček.

SLS je najpomembnejša stranka v slovenski zgodovini in je tudi konstitutivni element slovenske državnosti
Slovenska ljudska stranka je v današnjem času, po besedah njenega predsednika, zagotovo najpomembnejša stranka v zgodovini slovenske politike. Kot takšna je tudi konstitutivni element slovenske državnosti. V času svoje 128-letne in 32-letne zgodovine v povojnem obdobju je bila vodja mnogih zelo pomembnih projektov. Ob praznovanju svoje 32-letnice vstopa tudi s podporo in obenem soorganizira zbiranje podpisov za peticijo, katere cilj je ukinitev obvezne RTV naročnine pa tudi za nižji prispevek. Tega bi vsak namenil omenjenemu mediju po svoji lastni presoji.

Stranka pa danes poleg 32. obletnice svoje ustanovitve, praznuje še 20. obletnico združitve strank SLS in SKD. Z današnjim dnem pa se SLS spominja še 128. obletnice ustanovitve Katoliške narodne stranke ter 30. obletnice plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločili za samostojnost pa tudi prvih demokratično izvedenih volitev. Vse obletnice se bo obeležilo na proslavi v popoldanskem času. Njen prenos bo potekal tudi v živo, in sicer kar preko Facebooka.

Foto: screenshot

SLS je v preteklosti postala nosilna v krščansko-socialnem gibanju, katerega najbolj prepoznavna nosilca sta bila Janez Evangelist Krek in Andrej Gosar. V sporočilu za javnost pa so v SLS nedavno spomnili tudi na osebnosti, ki so stranko gradile, kot so že omenjeni Janez Evangelist Krek, Anton Korošec ter prvi predsednik stranke Oman. Po Podobnikovih besedah ima SLS trenutno približno 2400 članov s plačano članarino, širši bazen stranke pa vsebuje približno 10.000 nekdanjih članov, simpatizerjev, podpornikov in strokovnih sodelavcev.

Domen Mezeg