fbpx

Število pozitivnih primerov okužb v Sloveniji narašča, v zadnjem dnevu testiranj kar 21

Foto: STA

Število okužb v Sloveniji še vedno raste, po zadnjih testiranjih so potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi devet bolnikov s koronavirusom, nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, prav tako ni bil nihče odpuščen iz bolnišnice. V Sloveniji so skupno potrdili 1633 okužb. 

Skupno število okužb se je sicer znižalo na 20, saj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje informacijo o eni ugotovljeni okužbi iz Občine Šentjernej odkrili naknadno, medtem ko so teste ponovili, preklicali. V zadnjih dneh so okužbo potrdili tudi pri odrasli osebi v vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici, NIJZ pa je sprejel vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa.

Ravnateljica vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica Stanislava Stegne, pod katerega spada vrtec v Oplotnici, je za STA danes povedala, da so takoj potem, ko so bili obveščeni o okužbi s strani NIJZ, obvestili starše vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik s to okuženo osebo. Starši so otroke odpeljali domov, s pomočjo navodil NIJZ pa so prejeli navodila za nadaljnje ravnanje, otroci pa bodo morali ostati doma naslednjih 14 dni. VSe prostore vrtca so temeljito očistili in razkužili z upoštevanjem vseh navodil.

Bojana Beović, infektologinja in vodja strokovne skupine za koronavirus na NIJZ je za oddajo Svetovalni servis na Radiu Slovenija pojasnila, da velik del okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav se širi po državi zaradi neprepoznavnih virov. “Tisti, ki okužbo prinesejo od drugod, pri nas povzročajo dodatne primere, družini in v delovnih okoljih, kar pa je zaskrbljujoče,” še opozarja.

“Ti, ki zbolevajo v zadnjih dneh, večinoma niso bili iz tveganih skupin. Prav v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera,” je za radio še sporočila Beovićeva in spomnila na simptome okužb z novim koronavirusom. Sprva se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so prisotne bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen je simptom izgube vonja, kar pa okužbo s tem virusom ločuje od drugih okužb dihal. Po tednu dni od okužbe, se virus pri nekaterih bolnikih preseli na pljuča, nakar se razvije pljučnica, saj oseba težko diha.

Sara Kovač