fbpx

Število rojenih otrok se v zadnjih šestih letih zmanjšuje

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

V Sloveniji danes praznujemo materinski dan. To je praznik, posvečen materam. Teh je v Sloveniji okoli 670.500, kar je okoli tri četrtine vseh žensk, starih 15 let ali več. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje, število rojenih otrok pa se v zadnjih šestih letih zmanjšuje.

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, to je 25. marca.

Statistični podatki kažejo, da ima v Sloveniji največ žensk po dva otroka (več kot polovica oziroma 53 odstotkov vseh), po enega otroka ima 27 odstotkov žensk, po tri otroke ima 15 odstotkov žensk oziroma približno vsaka sedma. Nadalje je 827 žensk rodilo že vsaj osem otrok. Leta 2016, kar so zadnji objavljeni podatki, je rodilo 20.052 žensk.

Več na moja-dolenjska.si …