Urad za jedrsko varnost v zvezi s požarom v jedrski elektrarni v Ukrajini: Osebje preverja škodo, zaustavili so dve enoti elektrarne

“Iz Mednarodne agencije za atomsko energijo so nam sporočili, da je danes, 4. 3. 2022 ob 00:40 po našem času, prišlo na lokaciji jedrske elektrarne Zaporožje do obstreljevanja in posledično požara”, so v izjavi za javnost zapisali iz Urada za jedrsko varnost.

Požar je izbruhnil na stavbah, ki niso vitalne za jedrsko varnost elektrarne. Požar je bil pogašen. Ruske vojaške enote so zavzele področje elektrarne. Osebje elektrarne še naprej dela in nadzoruje stanje elektrarne, so sporočili.

“Na lokaciji elektrarne deluje še ena od šestih enot. Osebje preverja morebitno škodo, zaustavili so dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej. Hlajenje elektrarne je zagotovljeno. Povišanega sevanja v okolju niso zaznali. Dogodek nima vplivov na ozemlje Republike Slovenije.”

Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave RS za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju. Informacije lahko spremljate tudi na spletu: www.ursjv.gov.si. ,je sporočil direktor urada Igor Sirc.

Sara Kovač