fbpx

V četrtek 37 novih okužb

Znani so novi sveži podatki o okuženih s covid-19. Včeraj so potrdili novih 37 okužb. Testirali so 937 prebivalcev. Skupaj jih je v Sloveniji bilo od 4. marca 2020 potrjenih 2369 primerov okužb. Aktivnih primerov je 213, od tega trinajst manj kot v sredo. V bolnišnicah je zaradi covid-19 hospitaliziranih 18 ljudi, trije slovenski državljani pa se nahajajo v intezivni enoti. Po zadnjih podatkih v četrtek ni bilo nobene smrtne žrtve. Skupno je zaradi virusa, ki je zaustavil svet, v Sloveniji umrlo 129 prebivalcev.

Kljub dolgotrajni karanteni ne more niti ena vlada na svetu vplivati na vsakdanje vzorce obnašanja posameznikov. Poletje je čas dopustov, druženja in tudi norih poletnih zabav. Ne glede na to, da ni organiziranih zaradi covid-19 nobenih večjih prireditev, se še vedno druži veliko ljudi in  se ne zmenijo za navadila in priporočila zdravstvenih strokovnjakov.

Tudi uvedbe mobilne aplikacije, ki bi olajšala delo epidemiologom, je v osredjih medijih slišati le zgražanje in grožnje o totalitarnem nadzoru kljub temu, da imajo podobne sisteme uvedene v mnogih evropskih državah.

UKC Ljubljana je na Twitterju delil prispevek o higieni. Med drugim so zapisali, da širjenje novega lahko učinkovito preprečujemo s higieno rok in prostorov, vzdrževanjem ustrezne razdalje in nošenjem zaščitne maske.

Beovićeva: Potrebovali bi več hitrih testov, a so težave z dobavo
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes v izjavi za STA opozorila, da bi v Sloveniji potrebovali več hitrih testov na novi koronavirus, kot pa jih je na razpolago. V zdravstvu si po njenih besedah želijo tudi še hitrejše teste, kot pa jih zdaj uporabljajo. Pojasnila je, da je pomanjkanje hitrih testov posledica težav z dobavo.

Želimo si več hitrih testov in še hitrejših, kot pa jih imamo na razpolago. Bolnike je namreč treba ustrezno razporediti po bolnišničnih sobah, da ne bi prišlo do navzkrižnih infekcij,” je dejala Beovićeva. Po njenih besedah je število hitrih testov na novi koronavirus omejeno zaradi težav z dobavo. “Slovenija je majhna država in ni toliko zanimivo tržišče, kar se kaže tudi pri dobavi zdravil,” je dodala.

Luka Perš