fbpx

V Grosupljem položili temeljni kamen za nov nadvoz Taborska, nadgradnja železniške postaje intenzivno poteka

Foto: Občina Grosuplje

V petek, 15. oktobra 2021, so v Grosupljem pričeli gradnjo novega težko pričakovanega nadvoza Taborska. Temeljni kamen so položili državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca.

Predsednik uprave izvajalca del podjetja CGP Martin Gosenca nam je ob tem za izgradnjo novega nadvoza izjemno pomembnem dogodku zaupal, da bo nov nadvoz, ko bo zgrajen, dolg 34 m in visok nekaj manj kot 6 m, s čimer bo omogočal vožnjo najrazličnejšim vlakovnim kompozicijam pod njim, omogočal pa bo tudi srečevanje dveh tovornih vozil. S samimi deli so sicer začeli v začetku poletja letošnjega leta. Najprej so zrušili stari nadvoz, pri katerem se je, tudi med samim rušenjem, pokazalo, da je bil res dotrajan, potreben rušitve in že počasi nevaren za uporabo. Po uskladitvi projektov s samo prenovo železniške postaje, s samo zamenjavo tirov so nato pristopili k izkopu in pilotiranju zemljine pod podporno konstrukcijo, sedaj je na vrsti polaganje temeljnega kamna, v naslednjem mesecu pa se bo že izdelala konstrukcija, ki bo dala novemu nadvozu značilno obliko. “Potrudili se bomo, da bo v čim krajšem času na tem mestu stal nov nadvoz,” je še dejal.

Župan dr. Peter Verlič je predvsem poudaril pomen sodelovanja. “Če stopimo skupaj različne institucije, če smo povezani, če vsi skupaj sodelujemo, potem nič več ni nemogoče,” je dejal. Nadvoz Motvoz je že dlje časa predstavljal črno točko v tem delu Grosupljega in marsikdo še zdaj težko verjame, da se ta projekt, gradnja novega nadvoza, uresničuje. In temeljni kamen predstavlja začetek. Izvajalcu, nadzoru in vsem, ki sodelujejo pri projektu, je zaželel, da ga skupaj uspešno dokončajo in nato seveda skupaj tudi slovesno otvorijo. “Mi smo se danes malo sprehodili po železniški postaji Grosuplje, spoštovani gospod župan Ljubljane, nekaj časa nam boš zavidal najlepšo postajo v Ljubljanski urbani regiji,” so še bile besede župana.

Foto: Občina Grosuplje

Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi državni sekretar Aleš Mihelič. “Danes smo tukaj zbrani na enem stičišču, za katerega bi sam rekel, da ni tako gradbeni projekt, ni tako investicijski projekt, kot je družbeni projekt. Mostovi, viadukti so bili vedno simbol povezovanja ljudi. In če kaj, v zadnjem času poskušamo čim bolje prisluhniti ljudem, biti čim več na terenu, da jih slišimo in da jih povezujemo. Sam mislim, da v tem času to še kako potrebujemo,” so bile misli, ki jih je ob tej priložnosti delil z nami.

Nadalje je povedal, da Grosuplje v zadnjem obdobju doživlja pravi infrastrukturni preporod. Dobiva nove infrastrukturne projekte, ki še kako odražajo potrebe tega časa. Zgrajena je bila parkirna hiša, ki bo omogočila P+R, sedaj se obnavlja železniška postaja, gradi se nov nadvoz, vse to pa bo omogočalo tako multimodalnost kot uporabniško izkušnjo na bistveno višjem nivoju. Povedal je še, da z občino Grosuplje odlično sodelujejo. “V lanskem letu sva z županom podpisala sporazum o sofinanciranju za ta nadvoz, sedaj smo pri sami izgradnji že bolj ali manj na pol poti in v sredini naslednjega leta bo projekt zaključen,” je dejal.

Da bodo dela gladko tekla, predvsem pa se varno in uspešno tudi končala, je temeljni kamen blagoslovil grosupeljski župnik Martin Golob. Slovesnost je povezovala Tadeja Anžlovar. “Velik dan je danes, za Grosupeljčane, za vse, ki uporabljamo to cesto, ki smo se vozili po starem nadvozu, ki ga ni več, mi smo mu rekli Motvoz, zaradi tovarne, ki je tudi ni več, nastal bo nov nadvoz Taborska.” Misli pa so nas ob glasbenem nastopu pevke Tine Kadunc TIANE že popeljale v čas, ko bo na tem mestu nov nadvoz že stal, ko bo končana tudi nadgradnja železniške postaje, ko bo tudi ta del Grosupljega zasijal v vsej svoji sodobnosti.

Temeljni kamen je bil torej položen, gradnja novega nadvoza Taborska se pričenja. Ta bo širši, sodobnejši. Srečevanje vozil bo varnejše, na nadvozu se bo uredilo tudi površine za pešce in kolesarje. Pogodbena vrednost investicije je 2.114.645,44 evra z ddv, skladno s sporazumom finančno breme gradnje novega nadvoza v celoti nosi ministrstvo za infrastrukturo, medtem ko je občina prevzela pripravljalna dela pred gradnjo in z njimi povezane stroške, to so izdelava projektne dokumentacije, odkup zemljišč in podobno.

Junija 2022 bodo dela predvideno končana
Dela bodo predvidoma končana junija 2022, sočasno z nadgradnjo železniške postaje Grosuplje. Izgradnja novega nadvoza Taborska, za Grosupeljčanke in Grosupeljčane izredno pomemben projekt, je namreč del še večje investicije, res obsežnega projekta Ministrstva za infrastrukturo, nadgradnje železniške postaje Grosuplje, ki prav tako intenzivno poteka. Ta ob izgradnji novega nadvoza obsega tudi zamenjavo spodnjega in zgornjega ustroja železniške proge na tem območju, izgradnjo nove peronske infrastrukture, vključno z izven nivojskim dostopom na perone, nadgradnjo telekomunikacijskih in elektroenergetskih naprav ter obnovo samega postajnega poslopja. Na območju ukinjenega nivojskega prehoda, v bližini Sončnih dvorov, se bo zgradil dodatni podhod.

Foto: Občina Grosuplje

Vrednost celotne investicije nadgradnje železniške postaje Grosuplje, vključno z izvedbo signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav ter izgradnjo novega nadvoza, je ocenjena kar na 24,1 milijona evrov.

Sara Kovač