fbpx

V Grosupljem zaživela prenovljena Mestna tržnica Grosuplje

Odprtje prenovljene grosupeljske tržnice (foto: Mestna občina Grosuplje)

V soboto, 22. avgusta 2020, so v Grosupljem slovesno otvorili prenovljeno Mestno tržnico Grosuplje. V živahnem vzdušju sta ob tej priložnosti lokalne pridelovalce in ponudnike lokalnih dobrot, kupce in ostale obiskovalce tržnice nagovorila župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič ter direktor občinske uprave in član Upravnega odbora Lokalne akcijske skupine Sožitje med mestom in podeželjem mag. Dušan Hočevar.

“Res sem vesel, da je prišlo do prenove naše mestne tržnice,” je dejal župan dr. Peter Verlič. Ta je že nekaj časa tukaj, njena prenova pa je rezultat evropskega projekta Tržnica za vse. “Če je znanje, če je dobra ekipa in če so dobri in srečni ljudje, kar tukaj v Grosuplju smo, potem rezultati ne morejo izostati,” je še dejal.

Župan je še povedal, da gre za ureditev 1. faze tržnice, vizija namreč je, da jo, ko bo urejena Adamičeva cesta, ko bo po izgradnji zadrževalnika Veliki potok urejena tudi struga Grosupeljščice in ko bo nastala nova cestna povezava do krožišča pri Kovinastroju, še razširijo, da bo ta prostor druženja, srečevanja še večji, prijetnejši.

Prenova s pomočjo Evropskega skalda za regionalni razvoj

Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar pa je povedal, da so bila sredstva za projekt Tržnica za vse zagotovljena iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt so uspešno prijavili preko Lokalne akcijske skupine Sožitje med mestom in podeželjem, preko katere so bili financirani tudi turistična info točka Tabor Cerovo, Športno-rekreacijski park Zavrh in bajer Zacurek. “Pomembno je, da imamo znanje, voljo in energijo, da pridobivamo evropska sredstva, kajti le ta nam zagotavljajo boljši in hitrejši razvoj. Samo z denarjem našega občinskega proračuna se ne bi mogli razvijati tako uspešno in z vsemi trendi tega razvojnega obdobja,” je ob tem dodal in še povedal, da se na občini že pripravljajo na črpanje evropskih sredstev iz nove finančne perspektive 2021-2027.

Prenovljena grosupeljska tržnica (foto: Mestna občina Grosuplje)

V zadnjih tednih so tako nanizali različne projekte v vrednosti preko 50 milijonov evrov. “Trenutno aktualna vlada je izpogajala rekorden znesek iz evropskega proračuna in če bomo uspeli, če bo vlada znala dobro črpati ta sredstva tudi naprej, vam zagotavljamo, da se bomo še naprej tako razvijali,” je še dejal.

Blagoslov tržnice

Sledil je slovesen prerez traku, prijetna, sodobna in v bodoče zagotovo še bolj živahna tržnica je tako tudi uradno zaživela. Nov grosupeljski župnik Martin Golob je nato preurejeno tržnico tudi blagoslovil.

Z urejanjem tržnice so sicer v Grosupljem pričeli v začetku junija 2020 in tako danes na tržnici stojijo trije novi prodajni objekti, enotnega in modernega videza, v katerih je poleg Grosupeljčankam in Grosupeljčanom že poznanih dveh ponudnikov sadja in zelenjave ter hitre prehrane, še tretji ponudnik, in sicer suhomesnatih izdelkov. Poleg mlekomata je na tržnici svoje mesto našel še krompiromat, tako bo poleg svežega mleka ves čas na voljo tudi domači krompir.

Župnik Martin Golob na odprtju prenovljene grosupeljske tržnice (foto: Mestna občina Grosuplje)

K lepi ureditvi celotnega kompleksa prispevajo novo tlakovanje, nadstrešnica, uredilo se je tudi sanitarije.

Prav ta dan pa je v novi podobi zasijalo tudi 30 stojnic na odprtem delu tržnice. Te so pokrite, lokalni pridelovalci in ponudniki lokalnih dobrot pa na stojnicah nudijo sadje, zelenjavo ter druge sveže, zdrave, domače pridelke in izdelke. Gre za sobotne stojnice, a želja je, da bi temu dnevu dodali še kakšnega.

Vrednost celotnega projekta je 164.553,51 evrov, delež sofinanciranja znaša 107.903,94 evrov. Upravljavec prenovljene Mestne tržnice Grosuplje je Javno komunalno podjetje Grosuplje.

Ivan Šokić