V Kočevju obeležili 70-letnico nastanka komunističnega delovnega taborišča za ženske

S slovesnostjo in mašo so se v nedeljo v Ferdrengu pri Kočevju spomnili 70. obletnice nastanka tamkajšnjega ženskega delovnega taborišča, ki so ga ustanovile povojne oblasti. Mašo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, nagovora pa sta imeli zgodovinarka Marta Keršič in nekdanja zapornica Lidija Drobnič.

Taborišče v Ferdrengu (nem. Verdreng) oziroma Podlesju, opuščeni kočevarski vasi pri Kočevju, so julija leta 1949 ustanovile povojne komunistične oblasti. Delovalo je nekaj mesecev, v njem je bilo zaprtih okoli 800 deklet in žena, za katere je tedanja oblast menila, da so povezane z domobranstvom ali so ji politično nevarne. Taborišče je bilo ukinjeno oktobra 1949, ko je bil del taboriščnic izpuščen, del pa so jih prepeljali na škofjeloški grad.

Lidija Drobnič, sicer žena pokojnega nekdanjega generalnega državnega tožilca Antona Drobniča, je ob tem povedala, da so bile taboriščnice nameščene v starih kočevarskih hišah. Kraj je bil obdan z bodečo žico, opazovalnimi stolpi, pazili so ga oboroženi miličniki s psi ali na konjih. Higienske razmere so bile zelo slabe, vode ni bilo dovolj niti za pitje, še manj za umivanje, pazniki so jih redno trpinčili in zasliševali. “Neumite, nepočesane, v enih in istih oblekah in perilu smo ure in ure dolgo tolkle skale ob skalo in pripravljale drobir za posipanje ceste. Opravljale smo tudi Sizifovo delo, ko smo morale prenašati ogromne skale iz enega kraja na drugi kraj,” je povedala.

Lidija Drobnič

V taborišču je bilo okoli 80 odstotkov političnih zapornic, saj so bile v taborišče poslane brez rednih sodnih postopkov. Velika večina ljudi, med njimi tudi prebivalci Kočevskega, ni vedela ali še danes ne ve za obstoj delovnega taborišča. Po odhodu je morala namreč vsaka taboriščnica podpisati izjavo, da ne bo nikomur in nikdar govorila o taborišču, o njem tudi ni praktično nobenih pisnih virov.

Več si oglejte na portalu moja-dolenjska.si

 • Antonius

  Rdeči revolucionarni zločinci so storjeno grozo temeljito pospravili za seboj. Umorjene so pospravili po 800 skritih moriščih, žensko delovno taborišče so izravnali do zadnjega kamna, hiše pregnanih in pomorjenih Kočevarjev so pa tudi porušili in pospravili do zadnje.
  Krvava zvezda in zlagana NOV je vse, kar je zapovedanega Slovencem, do danes smelo ostati v spominu, od njihove takratne svetle prihodnosti.

 • Nata

  + + + + + + o tej temi bi lahko še pisali, veste ?
  Čeprav je žalostno, da bolj malo komentatorjev bere.
  Če uboge ženske niso vtaknili v taborišča, so pa ( povedala mi je moja tašča ) morale na silne delovne akcije. Jih ni prav nič brigalo, da so doma majhni otroci !!

 • Olga101

  Danes pa zločinci in njihovi potomci učijo Slovence demokracije!??? Dol z njimi!

 • Franc Šink

  Kaj ni bil to komunizem z človeškim obrazom?

 • IZBIRA

  Pa naj nam SD, ponosnim naslednikom Partije, razloži, zakaj so po WW2 imeli v Sloveniji koncentracijska delovna taborišča in koga so tja poslali in po kakem postopku?
  Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

 • cosmosjasnovidec

  Torej iz vsega tega izhaja tudi dokaz o tem kake umazane gnusobe so bili komunisti,ko so še na zadnje te ženske katere niso imele vode,da bi se lahko umile v najmanj nekaj tednih vsako noč tako umazane posiljevali.
  Torej potemtakem ni čudno,da so si vaščani med vojno morali organizirati vaške straže,da zaščitijo svoje ženske pred to podivjano rdečo drhaljo.
  ——————————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-